Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

27/06/2007

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

16-25 Νοεμβρίου 2007

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις εντατικές προεργασίες για την 48η διοργάνωσή του (16 - 25 Νοεμβρίου 2007), παρουσιάζει φέτος, για πρώτη φορά πέντε μήνες πριν τη διεξαγωγή του, μια πρώτη εικόνα από τις ταινίες που έχουν επιλεχθεί να συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί εκ των προτέρων για το πρόγραμμά του. Προσανατολισμένο στις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, το Διεθνές Διαγωνιστικό, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δέσποινας Μουζάκη, αναζητά εκείνους τους νέους κινηματογραφιστές που διαφαίνεται από το ξεκίνημά τους ότι θα αποτελέσουν στο μέλλον μέρος της κινηματογραφικής ιστορίας. Οι ταινίες τους, δείγματα των πλέον πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων της εποχής μας, θα αποτελέσουν, κι αυτές με τη σειρά τους στο μέλλον, σημεία αναφοράς της κινηματογραφικής τέχνης. Πρόκειται για ταινίες ποικίλης θεματολογίας, οι οποίες όμως συνδέονται από μια κοινή δημιουργική ανάγκη να προκαλέσουν τη σκέψη και τον προβληματισμό, να σχολιάσουν την ανθρώπινη κατάσταση και να απελευθερώσουν τη φαντασία.

Τρεις νέες ταινίες θα συμπεριληφθούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, οι οποίες ξεχωρίζουν για την σκηνοθετική δεξιοτεχνία και την δύναμη της κινηματογραφικής τους γλώσσας. Οι ταινίες αυτές είναι: ·

Año Uña (Μεξικό), του Μεξικανού σκηνοθέτη Χονάς Κουαρόν / Jοnás Cuarón. Ο 26χρονος δημιουργός - γιος του πολυβραβευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν / Alfonso Cuarón (Θέλω και τη μαμά σου, Τα παιδιά των ανθρώπων) και ανιψιός του βραβευμένου (στο Φεστιβάλ Βενετίας για το σενάριο του Θέλω και τη μαμά σου) σεναριογράφου Κάρλος Κουαρόν / Carlos Cuarón, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και masterclass σεναρίου μαζί με τον Γκιγιέρμο Αριάγα στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - συνδυάζει την φωτογραφία με την κινούμενη εικόνα, σε ένα ευρηματικό κινηματογραφικό ντεμπούτο. Το Año Uña είναι μια τρυφερή ταινία για τον έρωτα στην ηλικία της αθωότητας, με επιρροές από το La Jetée του Κρις Μαρκέρ. Σε συνέχεια του αφιερώματος στο Μεξικανικό Κινηματογράφο, που είχε πραγματοποιηθεί πριν δυο χρόνια στο πλαίσιο του 46ου ΦΚΘ, το Φεστιβάλ συνεχίζει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πορεία του μεξικανικού σινεμά. Ο Χονάς Κουαρόν με το Año Uña στέκεται ως άξιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς μεξικανών δημιουργών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική ανανέωση του εθνικού τους σινεμά και την προώθησή του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.

· La Influencia (Ισπανία/Μεξικό), του πρωτοεμφανιζόμενου Ισπανού Πέδρο Αγκιλέρα / Pedro Aguilera. Ένα οικογενειακό ψυχόδραμα, με πρωταγωνιστές μια ανύπαντρη φτωχή μητέρα και τα δυο παιδιά της, που καταφέρνει χωρίς διδακτικό τόνο να καταδείξει τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας ανισοτήτων. Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει ο Χάιμε Ρομαντία / Jaime Romandía της εταιρείας Mantarraya, υπεύθυνης για ταινίες που σηματοδότησαν την αναγέννηση του μεξικανικού κινηματογράφου, όπως τα Japón, Battle in heaven και το πρόσφατο Silent Light του Κάρλος Ρεϊγάδας / Carlos Reygadas, ο οποίος συμμετέχει κι αυτός στην παραγωγή, και Sangre του Αμάτ Εσκαλάντε / Amat Escalante. Ο Πέδρο Αγκιλέρα ανήκει στη νέα δυναμική γενιά Ισπανών σκηνοθετών, όπως και οι ανερχόμενοι Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα / Juan Antonio Bayona (El Orfanato) και Χάιμε Ροσάλες / Jaime Rosales (La Soledad).

· PVC-1 (Κολομβία/Ελλάδα/ΗΠΑ), του Έλληνα Σπύρου Σταθουλόπουλου. Ο 29χρονος σκηνοθέτης ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στις ΗΠΑ και την Κολομβία, αφηγείται σε ένα εντυπωσιακό μονοπλάνο 81’ μια συγκλονιστική ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Ήρωες της ταινίας, η οποία γυρίστηκε στην Κολομβία, είναι τα μέλη μιας οικογένειας που δέχθηκαν επίθεση από ομάδα τρομοκρατών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, τοποθέτησαν εκρηκτική ύλη PVC γύρω από τον λαιμό της μητέρας. Αξίζει να σημειωθεί πως, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στην ανάδειξη κινηματογραφικών ταλέντων από «κρυφές» γωνιές του πλανήτη, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά ταινία από την Κολομβία στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του.

Επιπλέον, μια ακόμα ταινία θα παρουσιαστεί στο τμήμα των Ειδικών Προβολών, η οποία σηματοδοτεί και την επιστροφή στα κινηματογραφικά δρώμενα ενός από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους δημιουργούς, του Γίρι Μένζελ / Jirí Menzel. Πρόκειται για το: I Served the King of England (Τσεχία/Σλοβακία) του Τσέχου Γίρι Μένζελ. Ο, βραβευμένος με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για την ταινία του Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν, δημιουργός, εξυμνεί τον έρωτα, σε μια ανθρώπινη ιστορία που αναδεικνύει ταυτόχρονα το πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μποχουμίλ Χράμπαλ, το οποίο διαδραματίζεται στην Τσεχοσλοβακία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του κορυφαίου Τσέχου σκηνοθέτη μετά από 13 χρόνια. Ο Γίρι Μένζελ ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες του Νέου Κύματος του Τσέχικου Κινηματογράφου στη δεκαετία του ’60, μαζί με σκηνοθέτες όπως ο Μίλος Φόρμαν / Miloš Forman και η Βέρα Τσιτίλοβα / Vera Chytilová

Πέτρος Μαϊστράλης

Cinefreak
55o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 31 Οκτωβρίου - 09 Νοεμβρίου 2014
O TZIM ΤΖΑΡΜΟΥΣ ΣΤΟ 54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 53ου ΦΚΘ
53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2012
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
52ο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
4 έως 13 Νοεμβρίου
30 αγαπημένες ταινίες της περιόδου 2010 - 2011
1o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου -Βραβεία
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 51ου ΦΚΘ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ