Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Συνέντευξη τύπου 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Παρών και ο Τζον Μάλκοβιτς

στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού

06/11/2007

Ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, το επίσημο πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από την διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη.

Τη συνέντευξη άνοιξε με ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, τονίζοντας ότι «το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέρνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, στους σινεφίλ από όλο τον κόσμο που θα είναι κοντά μας, πρωτοποριακές ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη». Παράλληλα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Φεστιβάλ, είναι η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου που αγκαλιάζει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα. Αφορά όμως, και ενδιαφέρει, πέρα από τα εθνικά μας σύνορα, την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας. Είναι μία κινηματογραφική γιορτή που προκαλεί και ενθαρρύνει το διάλογο, τον στοχασμό και τον προβληματισμό του θεατή», και πρόσθεσε: «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ενταχθεί πλέον στον διεθνή φεστιβαλικό χάρτη. Έχει εδραιώσει τη θέση του πλάι σε διοργανώσεις που προέρχονται από χώρες με μεγάλη κινηματογραφική παράδοση. Το Υπουργείο Πολιτισμού σταθερά αντιμετωπίζει το Φεστιβάλ ως μία από τις σημαντικότερες διεθνείς του διοργανώσεις. Μια διοργάνωση η οποία έχει κατηγοριοποιηθεί ανάμεσα στα σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά δρώμενα». Σχετικά με τις αναπτυξιακές δραστηριότητες του 48ου Φεστιβάλ, ο Υπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Σ’ ένα διεθνές Φεστιβάλ, η τέχνη συνυπάρχει αρμονικά με την αγορά και το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα δώσει για τρίτη συνεχή χρονιά την ευκαιρία στις ταινίες της περιοχής μας να διεκδικήσουν τη θέση τους στη διεθνή αγορά, μέσα από τις αναπτυξιακές του δράσεις. Και θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι μια σημαντική διάσταση. Η αναπτυξιακή διάσταση στην οποία το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει βαρύνουσα σημασία, πέρα φυσικά από την καλλιτεχνική. Διότι είναι βαθύτατη πεποίθηση μου ότι ο πολιτισμός πρέπει να καταλήγει στον τελικό αποδέκτη: την κοινωνία».

Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, παρουσίασε το πρόγραμμα της 48ης διοργάνωσης. Στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Το φετινό μας πρόγραμμα αποτελεί μία πρόταση για να δούμε τον κινηματογράφο από την αρχή. Και να αναζητήσουμε εκείνον τον κινηματογράφο που κινείται μακριά από τη συμβατικότητα, τον κινηματογράφο που δημιουργούν δυνατές προσωπικότητες, κινηματογραφιστές με συνεπή και ολοκληρωμένη άποψη για τη ζωή και την τέχνη τους. Έναν κινηματογράφο πέρα από τις εύκολες λύσεις, που επιλέγει ως οδηγό του το διαφορετικό».

Ειδική αναφορά έκανε στη συνέχεια στους επίσημους προσκεκλημένους του 48ου ΦΚΘ: Στον σημαντικό ηθοποιό Τζον Μάλκοβιτς , ο οποίος θα τιμηθεί με Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στην έβδομη τέχνη, τη σαγηνευτική και προκλητική σταρ του ευρωπαϊκού σινεμά Άζια Αρτζέντο και τον καρατερίστα του αμερικάνικου κινηματογράφου Σαμ Ρόκγουελ. Αμέσως μετά, η κ. Μουζάκη αναφέρθηκε αναλυτικά στα αφιερώματα του Φεστιβάλ - στον πατέρα του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά Τζον Σέιλς, στον πρωτοπόρο φωτογράφο και σκηνοθέτη Γουίλιαμ Κλάιν, στον μετρ του ιαπωνικού σινεμά Μίκιο Ναρούσε, στο Ρουμάνο σκηνοθέτη Νάε Καρανφίλ, στον πρόωρα χαμένο Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Νικολαΐδη, στο ελληνικό φιλμ νουάρ, στον σύγχρονο ισπανικό κινηματογράφο - ενώ παρουσίασε και τις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, τα masterclasses, τις ανοιχτές συζητήσεις, αλλά και στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που συγκεντρώνονται στο Industry Center. Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Μουζάκη ευχαρίστησε το κοινό της Θεσσαλονίκης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην ξεχωριστή ανταπόκριση του κοινού της Θεσσαλονίκης που γεμίζει κάθε χρόνο και δίνει τον δικό του παλμό όχι μόνο στις αίθουσες αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις. Οι συναυλίες, οι εκθέσεις, οι συζητήσεις, τα masterclasses, όλα, αποκτούν το νόημά τους μέσα από τη θερμή συμμετοχή του. Μια συμμετοχή που μεταφράζεται στη μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων από την 46η στην 47η διοργάνωση, η οποία ξεπέρασε το 26%. Είμαι βέβαιη πως και αυτό το χρόνο η πόλη της Θεσσαλονίκης, η πόλη του Φεστιβάλ, θα είναι παρούσα και ακόμη περισσότερο ενεργή».

Πέτρος Μαϊστράλης

Cinefreak
55o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 31 Οκτωβρίου - 09 Νοεμβρίου 2014
O TZIM ΤΖΑΡΜΟΥΣ ΣΤΟ 54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 53ου ΦΚΘ
53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2012
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
52ο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
4 έως 13 Νοεμβρίου
30 αγαπημένες ταινίες της περιόδου 2010 - 2011
1o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου -Βραβεία
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 51ου ΦΚΘ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ