Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας

03/10/2008

Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας

10ο Διεθνές Πανόραμα – διεθνής γιορτή ελεύθερης έκφρασης

208 ταινίες από 55 χώρες

Το 10ο Διεθνές Πανόραμα θα πραγματοποιηθεί από τις 3/10 έως τις 11/10/2008 στον «Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ», (Αγίου Νικολάου 4, Πάτρας www.inteal.gr). Οι προβολές θα ξεκινούν από τις 16 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη (όπως όλα τα χρόνια). Ένα φεστιβάλ που ξεφεύγει από το πνεύμα του «συνηθισμένου», του καθημερινού δηλαδή της συντηρητικότητας της σκέψης. Μέσα στην υφέρπουσα υποκουλτούρα μια πρωτοποριακή εναλλακτική πρόταση στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας ενδυναμώνεται και ανανεώνεται με την υποστήριξη των πιο προοδευτικών «φωνών».

Από το 1ο Πανόραμα μέχρι το 9ο προβλήθηκαν 1224 ταινίες προσθέτοντας και τις 208 φέτος φτάνουν σε σύνολο τις 1432 ταινίες.

Συμπληρώνοντας τα δέκα χρόνια του φεστιβάλ η Οργανωτική Επιτροπή με αίσθημα τιμής και ευθύνης έχει τη χαρά να ανακοινώσει την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φεστιβάλ κ. Παναγιώτης Χιονίδης, στον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ο «ποιητής» του σύγχρονου Ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου θα παραβρεθεί το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 20.30, τελευταία μέρα των προβολών του κινηματογραφικού φεστιβάλ, στην απονομή των βραβείων και η Οργανωτική Επιτροπή θα τον βραβεύσει για την συνολική προσφορά του στον Παγκόσμιο κινηματογράφο.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

Όπως και το 2002 το κινηματογραφικό φεστιβάλ ήταν το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα που το πρόγραμμα του δημοσιεύτηκε σε wap, (η πρώτη μορφή διαδικτύου για κινητά τηλέφωνα) έτσι και το 2008 δημοσιεύεται στο iPhone 3G στα local events ως πρώτη είδηση.

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΕΤΟΣ

1. Από φέτος καταργούνται οι ταινίες Μεγάλου μήκους στο Διεθνές διαγωνιστικο τμήμα σε μια προσπάθεια υποστήριξης της Ελληνικής παραγωγής.

2. Όλες οι ταινίες είναι σε ψηφιακή μορφή, όλες οι ταινίες γυρίστηκαν σε ψηφιακό φορμά, και οι δημιουργοί τους δεν έκαναν transfer σε φιλμ (αναλογική μορφή). Έτσι πλέον το φεστιβάλ αποτελεί Φεστιβάλ Ψηφιακού σινεμα.

3. Αφιέρωμα στο ψηφιακό φεστιβάλ AZAdigitalCINEMAfestival που γίνεται στη Θεσσαλονίκη για ταινίες μικρού μήκους

4. Προβολή ταινιών στο τμήμα του Διεθνούς διαγωνιστικου από χώρες που πρώτη φορά προβάλλονται στην Ελλάδα, οι χώρες είναι: Τρινιντάντ, Ιράκ, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές, Κουρδιστάν, Μαρόκο,Κένυα, Ουκρανία

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Με την ευκαιρία που το 2008 έχει κηρυχθεί ως Έτος Πολυπολιτισμικοτητας το Διεθνές Πανόραμα Νέων θα αποτελέσει «…μια γιορτή πολυπολιτισμικότητας και διαλόγου…» από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετικότητα και τη διαφορετικότητα.

1. 208 ταινίες , 55 χώρες www.independent.gr

3 έως 11 Οκτωβρίου 2008, 9 ημέρες, 8 ώρες προβολών καθημερινά, 72 ώρες συνολικά

2.ΕΝΟΤΗΤΕΣ: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Στιγμές Πάτρας», «Βραβευμένες ταινίες AzadigitalCinema»

3. ΤΑΙΝΙΕΣ Διαγωνιζόμενες συνολικά: 4 ταινίες μεγάλου μήκους, 95 ταινίες μικρού μήκους, 56 ταινίες ντοκιμαντέρ, 15 ταινίες animation, 25 ταινίες video-art, 7 ταινίες video dance.

α. Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα: 47 ταινίες μικρού μήκους, 23 ταινίες ντοκιμαντέρ, 8 ταινίες animation, 7 ταινίες video-art, 5 ταινίες video dance. β. Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα: 4 ταινίες μεγάλου μήκους, 48 ταινίες μικρού μήκους, 33 ταινίες ντοκιμαντέρ, 7 ταινίες animation, 18 ταινίες video-art, 2 ταινίες video dance

4. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ

Από Αμερική-Χιλή, Αργεντινή,Βενεζουέλα,Τρινιντάντ, Κούβα,Βραζιλία, Η.Π.Α,

Καναδάς. Από Ασία- Ισραήλ, Παλαιστίνη,Ιράκ,Ιράν, Κουρδιστάν,Ινδία,Πακιστάν,

Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Μπαγκλαντές,Τουρκία. Από Ωκεανία - Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία. από Αφρική -Μαρόκο,Αίγυπτος,Κένυα. Από Ευρώπη - Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, Δανία, Πολωνία, Σουηδία. Από Βαλκάνια -Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία.

5. ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«Στιγμές Πάτρας» προβολή των ταινιών με την υποστήριξη της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

«Επαμεινώνδας Θωμόπουλος» σκην. Θεόδ. Αδαμόπουλου, παρ.1975 Διάρκεια: 11’

«Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή» του Κώστα Κατσαρόπουλου παρ.1997, Διάρκεια 52’, Κείμενα-Σενάριο-Ιστορική Έρευνα: Παντελής Αν. Σκρούμπελος.

6. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

· Έκθεση βραβευμένων σειρών από Πατρινούς φωτογράφους του 3ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφίζοντας…σαν σινεμά».

· Έκθεση αφίσας των διαγωνιζόμενων ταινιών.

· Έκθεση αφισών από τις περιφερειακές εκδηλώσεις στις 38 πόλεις της Ελλάδος που «ταξιδέψε» το φεστιβάλ το 2007-8.

· Έκθεση φωτογραφίας, αφίσας και έντυπου υλικού που παρουσιάζουν την ιστορία και τη δράση: της Οικολογικής Κίνησης Πατρών (www.oikipa.gr), της Μ.Κ.Ο «Πολίτες εν Δράσει» (www.politesendrasei.gr), του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑ) - Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ».

7. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας

-Αταλειάδης Νίκος, υπεύθυνος πολιτιστικών της Μ.Κ.Ο «Πολίτες εν Δράσει».

-Βλάχος Ιωάννης, Εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού-Εκπαιδευτικός Θεάτρου, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας.

-Γκλαβάς Αλέξης, πολιτιστικός συντάκτης, ραδιοφωνικός παραγωγός.

-Καλιάφας Αργύρης, Επ. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Παν. Πατρών, Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Π, υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης Παν. Πατρών.

-Κανέλλης Γιώργος, Εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.

-Πασσά Αγγελική – Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑ) - Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ».

8. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του 3ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Φωτογραφίζοντας σαν σινεμά»

Νίκος Τσακανίκας (φωτογράφος), Ειρήνη Μπράττη (ζωγράφος – εκπαιδευτικός), Νίκος Αναγνωστόπουλος (ζωγράφος, επιμελητής εκθέσεων - εκπαιδευτικός)

Οι δημιουργοί επιβεβαιώνουν το «Διεθνές Πανόραμα» που ως δόγμα έχει ότι κινηματογράφος είναι τέχνη ΜΟΝΟ όταν έχει άποψη και μάχεται γι αυτήν, αλλιώς περιθωριοποιείται μακριά από την καθημερινότητα. Θεωρώντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η διάδοση των ανεξάρτητων παραγωγών από όλο το κόσμο μακριά από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και τις δεσμεύσεις της διανομής το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας – «Διεθνές Πανόραμα» λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη κάνοντας πράξη την ελευθερία της έκφρασης στην τέχνη και όχι μόνο.

Παράλληλα η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ μέσα από το δίκτυο που δημιούργησε σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας θα προωθήσει τις βραβευμένες ταινίες του 10ου Διεθνούς Πανοράματος, κάνοντας πράξη το παράλληλο (μη εμπορικό) δίκτυο διάδοσης του ψηφιακού σινεμα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ εκφράζει την χαρά να ευχαριστήσει πρώτα από όλα το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ www.culture.gr που αποφάσισε την υποστήριξη του φεστιβάλ, μια κίνηση αναγνώρισης των χρόνιων προσπαθειών και αγώνων. Έτσι η Πολιτεία μέσω του Εθνικού, θεσμικά. φορέα που αποτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει και υποστηρίζει το «Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας».

Οι συνεργάτες - υποστηρικτές του φεστιβάλ μέρα με την ημέρα προστίθενται απόδειξη της εμπιστοσύνης στη Διεθνή εμβέλεια που έχει αποκτήσει το φεστιβάλ που πλέον έχει βάλει στόχο να αποτελέσει φορέα και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης με βάση το πολιτιστικό τουρισμό.

Οι νέοι φορείς υποστήριξης είναι:

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξηςμέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.mintour.gr, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς www.neagenia.gr, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδοςμέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης www.ditikiellada.gov.gr, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας www.achaia.grμέσω του Νομαρχιακής Εταιρείας Πολιτιστικής Ανάπτυξης, και ο Δήμος Πατρέων www.patras.grμέσω της Δ.Ε.Π.Α.Π. και ο Ο.Τ.Ε.0ι παράλληλες εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ε.Ρ.Τ Α.Εκαι του Οπτικοακουστικού Αρχείου της www.ert-archives.grκαι την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Μουσείο Κινηματογράφου www.tainiothiki.gr. Τέλοςοι εταιρείες: Ο.Τ.Ε.ΛΟΥΞ, GSM Πληροφορική, Café ΤΟ Νέον, εκπαιδευτικός Οργανισμός ΓΡΑΨΑ και ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Ιατρική Διαγνωστική.

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας – Διεθνές Πανόραμα τελεί υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών www.upatras.gr

Φιλική υποστήριξητης Πατρινής Μ.Κ.Ο «Πολίτες ΕνΔράσει»www.politesendrasei.gr

Σας περιμένουμε από τις 3 έως τις 11/10 στην αίθουσα του ΙΝΤΕΑΛ να
ονειρευτούμε και να προβληματιστούμε μαζί και το διάλογο που θα προκύψει να τον κάνουμε δυναμική πράξη.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 10ου Διεθνούς Πανοράματος

Χιονίδης Παναγιώτης Καλλιτεχνικός Διευθυντής (Σωφρονιστικός Υπάλληλος Κ.Φ. Πατρών.)

Σταυρόπουλος Βασίλης, εκπαιδευτικός

Παπαιωάννου Ιωάννα, Γεωλόγος MSc στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Αχαΐας

Κωνσταντίνα Καραίνδρου, Ιστορικός-αρχαιολόγος

Σημαντήρη Σεβαστή, Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος, Επιμέλεια Κειμένων

Το "Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο - "Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας" και –International Panorama for Independent Filmakers- InternationalFilmFestivalofPatrascity και κάθε φράση- συνδυασμός που περιέχει τις ανωτέρω λέξεις είναι κατοχυρωμένο όνομα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών» και κανείς άλλος δεν δικαιούται να το χρησιμοποιεί. σύμφωνα με το Ν. 2121 του ’93

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επεξηγήσεις

v.avideo art, v.d. video dance, μ.μ μικρούμήκους, Μ. μ μεγάλου μήκους

ντοκ. ντοκιμαντέρ, anim. animation

Ενότητες

«Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά»,

«Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Στιγμές Πάτρας», «Βραβευμένες ταινίες AzadigitalCinema»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη»

Idealdisease 1 Marie Magescas Γαλλία 6’ 54’’ v.a. 2007

Friend…wanted Vitor MoreiraΠορτογαλία 21’ μ.μ. 2007

Mister Puppe Carlos Crespo Ισπανία 15’ 54’’ μ.μ. 2007

The caravan of the manuscripts from Al-Andalus Lidia Peralta Garcia Ισπανία50’ ντοκ. 2007

Flying High Roman Droux Ελβετία 52’ ντοκ. 2008

My usual things Emiliano Cribari Ιταλία 20’ μ.μ. 2007

E finita la commedia Jean-Julien Collette & Olivier Tollet Βέλγιο 13’ μ.μ. 2007

19.00 Παράλληλη εκδήλωση

Βραβευμένες ταινίες AZAdigitalCINEMAfestival

H χώρα των αναποφάσιστων τού Δημ. Δημητριάδη 08:15

Σ’ αγαπώ τής Ειρήνης Κωνσταντινίδη 08:52Spray τής Μέντη Μέγα/ Μανώλη Ανδριωτάκη 24:10

Merry christmas τού Π. Σπινθηρόπουλου 27:17

20.15«Κινηματογράφος, ειρήνηςτέχνη»

Alethea Ethem Ozguven / Petra Holzer Τουρκία41’ ντοκ. 2007

Flash Ελευθέριος Κακαθύμης Κύπρος 10’ μ.μ. 2006

Grand WheelGavin HeffernanΗ.Π.Α. 6’ ντοκ. 2008

Libertad de movimientos Anna Assenza Κούβα 16’ v.d. 2007 21.30Παράλληληεκδήλωση«ΣτιγμέςΠάτρας»

«Επαμεινώνδας Θωμόπουλος» σκην. Θεόδ. Αδαμόπουλου, παρ.1975 Διάρκεια: 11’

«Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή» του Κώστα Κατσαρόπουλου παρ.1997, Διάρκεια 52’, Κείμενα-Σενάριο-Ιστορική Έρευνα: Παντελής Αν. Σκρούμπελος.

22.30 «Στα πέρατα της γης»

InsomniaGalina Krasnoborova Ρωσία 14’ v.a. 2007

SpotlightJong-Suk Park Αυστραλία 2’ μ.μ. 2006

Prokalo Adrian WestbrookΓαλλία/Η.Π.Α.15’ μ.μ. 2008

Shanu Taxi Vasant NathΙνδία 15’ μ.μ. 2006

The rebellion of the penguin Simon Bergman Χιλή 23’ μ.μ. 2007

Panama project Amelia Perotén Herrero Ισπανία 28’ ντοκ.2007

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Μια σκοτεινή ιστορία αγάπης και θανάτου Παπαευαγγελίου Βαγγέλης 30’ μ.μ. 2007

Κοινή συναινέσει Λυδία Κώνστα 13’ 50’’ μ.μ. 2006

PeekaBooΧρήστος Σειταρίδης 16’ 43’’ μ.μ. 2008

2+1 όνειραΣοφία Παρθενάκη 4’ 5’’ μ.μ. 2006

LocomotiveBalkan Σοφία Τολίκα 3’ 56’’ v.a. 2007

Καστελόριζο χθες και σήμερα Αλέξανδρος Λουιζίδης 21’ ντοκ. 2006

Η ΠίστηΓιώργος Αγγελούδης 15’ μ.μ. 2007

Μια τρύπα στο νερό Μάνος Παπαδάκης 57’ 30’’ ντοκ. 2008

Astory…. Στέλλα Παπαστεφάνου 4’ 13’’ v.a. 2006

ThevideogameΝικηφόρος Οκκαλίδης 9’ μ.μ. 2008

Αντίο Κωστής Βορριάς 6’ μ.μ. 2007

19.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Θεόφιλος-Κκάσιαλος: δυο λαϊκοί ζωγράφοι Γαρυφαλάκης Φώτης-Κούμουρος Γιώργος Ελλάδα / Κύπρος 31’ 15’’ ντοκ.2008

Ο ΝτέντεκτιβΓενοβέφα Κτενίδου6’ μ.μ. 2007

Αγάθη ΧρυσάφηΛατσούδη Έφη, Στέλιος Κραουνάκης, Hjalmar Dahm 13’ ντοκ. 2006

Τι μαντινάδα να σου πω... Μανώλης Ταξειδαράκης 59’ 35’’ ντοκ. 2007

Αναζήτηση Μαργαρίτα Κοτσιλίνη 10’ 50’’ video art 2008

21.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Στον ιστό της αράχνης Νίκος Βεζυργιάννης (σεν,έρευνα Π.Νεράντζης) 72’ ντοκ.2007

Στο τέλος όλοι θα πεθάνουμεΓιάννης Τσιτσίμης 14’ 30’’ μ.μ. 2007

Πρόβα Τζενεράλε Μαρία Μπούα 12’ μ.μ. 2008

Το όνειρο μιας κατσαρίδας Δημήτρης Αργυρίου 2’ 48’’ μ.μ. 2008

ΟίστροςΚατερίνα Καντσού 3’ 18’’ μ.μ. 2007

Μυστικά και Ψέματα Σταύρος Στάγκος 78’ ντοκ.2006

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη»

Cherviak Monika Kowalska, Zbigniew Sejwa Πολωνία 41’ 15’’ ντοκ. 2008

Mixed Bag or What’s in a dream Eric WobmaΟλλανδία12’ μ.μ.2007

Beer and cigaretts 3 Lukas Matejka Σλοβακία 5’ 07’’ μ.μ. 2008

Walls Heidi Kopfer Ελβετία 12’ 36’’ v.d. 2007

About rabbits and Schnitzels Thorsten Wassermeyer Γερμανία 15’ μ.μ. 2007

The waiting Nacho Sanchez Bravo Ισπανία 14’ μ.μ. 2008

Occupied Christian Filek Αυστρία 8’ 55’’ μ.μ. 2006

Skin Under Victor EdeΓαλλία 55’ ντοκιμαντέρ 2007

Golf FilmBarry Ronan Ιρλανδία 3’ μ.μ. 2007

Timeless Victor M.F. Santos Πορτογαλία 12’ 30’’ μ.μ. 2007

19.00 «Σταπέρατατηςγης»

Trillizas Propaganda Fernando SalemΑργεντινή15’ μ.μ.2007

Πολύ μιλάς...πολύ κλαις Δημήτρης Κιτσικούδης Ελλάδα 75’ ντοκ. 2007

Greycon4 Brandon Blommaert Καναδάς 6’ 36’’ anim. 2007

You wanted to make a film? Gali Weintraub Ισραήλ 25’ ντοκ. 2007

21.00 «Βαλκανική γειτονιά»

«Πώς πέθανε η ελπίδα» Ελένη Μιχαλέτου Ελλάδα 31’ 33’’ μ.μ. 2007

The Slope Mehmet Can Mertoğlu Τουρκία 13’ 45’’ μ.μ. 2008

38 Butterflies in my stomach Dionisis Christofilogiannis Ρουμανία13’ μ.μ. 2008

The last day Zhani Terpini & Bertrand Shijaku Αλβανία 8’ντοκ.2007

Jigsaw Aleksandra Pejic Σερβία 8’ μ.μ. 2007

Moments Liliana ResnickΚροατία/Η.Π.Α 6’ 25’’ v.d.2007

How to cross a street in BG Victor Petkov, Neno Belchev, Georgi Krastev

Βουλγαρία2’ μ.μ.2007

In the name of the Son Harun MehmedinovicΒοσνία/ Η.Π.Α/Ινδία 27’ μ.μ.2007

Ψηφιακά Νεκροταφεία Γιώργος Αυγερόπουλος Ελλάδα 55΄ντοκ. 2007

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «Στα πέρατα της γης»

Ing Nicole Romine Η.Π.Α 17’ v.d. 2006

RedorBlue Mahmood Soliman Αίγυπτος 11’ μ.μ. 2007

A Happy Thermometer Mina Yonezawa Ιαπωνία 4’ 5’’ anim. 2008

Terminal Mario Gomez Πορτογαλία 5’ 58’’ μ.μ.μ. 2007

Hybrid Philharmonic Orchestra PakuraneΝέαΖηλανδία 6’ μ.μ. 2008

Shawls and moustaches Jan-Eje Ferling Σουηδία 11’ μ.μ. 2008

Icon Teddy GrouyaΡουμανία/Η.Π.Α 59’ ντοκ.2008

Ara Sheila Neumayr and Juliana XavierΒραζιλία 7’ 28’’ animation 2007

The moon, the sea, the mood Philipp Mayrhofer Γαλλία 47’ ντοκ. 2007

My nameisKelvin Veena HolkarΚένυα/ ΗνωμένοΒασίλειο13’ ντοκ. 2007

19.00 «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη»

Thelargestprisononearth Fernanda Berbert Fontes Ισραήλ/Παλαιστίνη/Ηνωμένο Βασίλειο 28’ ντοκ. 2007

The Flyer Ulas Karaoglou Τουρκία 11’ 12’’ μ.μ. 2008

David the Tolhildan Mano KhalilΚουρδιστάν /Ελβετία 54’ ντοκ. 2007

Small Apartment Andrew T. BetzerΗ.Π.Α 8’ μ.μ. 2007

Painter in the time of terror Kadhim FarajΙράκ/Δανία 20’ μ.μ. 2008

21.00 «ΠεριδιαβαίνονταςτηνΕυρώπη»

"Μια μέρα...αύριο" Ζαχαροπούλου Γεωργία Ελλάδα 20’ μ.μ. 2008

Cold summer Akram Kiro Γερμανία 15’ 30’’ μ.μ. 2008

SalaamaleykumCopenhagen Sašo NiskačΣλοβενία/Δανία/Σλοβακία19’ ντοκ. 2008

Flowers of Rwanda David Munoz Ισπανία 28’ ντοκ. 2008

FugaΤίτα Μπονάτσου Ελλάδα 6’ 46’’ v.a. 2008

SundayinPripyat Blandine Huk & Frederic Cousseau Γαλλία 26’ ντοκ. 2006

The island of good life Merces Tomaz Gomes Πορτογαλία 25’ ντοκ. 2007

The Incident Myroslav Slaboshpytskiy Ουκρανία20’ μ.μ. 2006

How to disappear Michael Ebert Γερμανία 3’ 18’’ μ.μ.2007

The Princess Is Not Available, Do Not Come In Gabrielle Reiner Γαλλία 16’ 23’’ v.a.2007

ΤΡΙΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «Στα πέρατα της γης»

Momo Tuss WuΧονγκ Κονγκ 47’ μ.μ. 2006

Ambulancia Richard Soraino Legaspi Φιλιππίνες 15’ 22’’ μ.μ. 2007

PaperTrips Maurício Gino Βραζιλία 5’ 35’’ anim. 2007

Endless journey Henry WarnakulasuriyaΣριΛάνκα 10’ μ.μ. 2008

In the Panyard Keli Ross-Ma’u & Garrett PhelpsΤρινιντάντ/ Η.Π.Α44’ ντοκ. 2008

Women in Bangladesh Farid Shah Μπαγκλαντές26’ ντοκ. 2007

Please stay away from the red line Kazem MollaieΙράν30’ μ.μ. 2008

Lumen Wilian Salvador Santos Βραζιλία 3’ 52’’ anim. 2007

19.00 «ΠεριδιαβαίνονταςτηνΕυρώπη»

Εγ-κλιματικές αλλαγές Μπακαστάθης Θανάσης Ελλάδα 22’ ντοκ. 2008

MisereS Isabelle Vossart Γαλλία 8’ μ.μ. 2007

Μετρόπολις -Α8ΗΝΑ Μαρία Αγγελή Ελλάδα 11’ ντοκ. 2008

Flashes of Persia Dimitri LurieΝορβηγία / Ρωσία 10’ v.a. 2007

A Quiet Man Arantzazu Gomez Bayon Ισπανία 12’ μ.μ. 2007

ΕπαφήΓιώργος Μπονέλης Ελλάδα 17’ μ.μ. 2008

Alicja Wonderland Martin Gauvreau Πολωνία 20’ μ.μ. 2008

ScientificLullaby Βασιλική ΣουνίουΤσεχία 9’ 40’’ μ.μ. 2007

Thing´s Way Ulrike Friedrich Γερμανία 2’ anim. 2007

Nevoa Tiago Veloso Dias Πορτογαλία 7’ v.a. 2007

21.00 «Σταπέρατατηςγης»

Harraga Eva P. Fernández & Mario de la TorreΜαρόκο/Ισπανία19’ ντοκ. 2007

Solitude without end Alexandre CostaΒραζιλία 4’ anim. 2007

Impression Stella KwokΧόνγκΚόνγκ9’ μ.μ. 2006

ConexionesLidice Abreu Βενεζουέλα 13’ v.d. 2007

AthensBlogs Αλέξανδρος Παπαηλιού, Λένα Βουδούρη, Δέσποινα Καρβέλα, Γιώργος Καρυπίδης, Θανάσης Σκρουμπέλος Ελλάδα 85’ μ.μ. 2007

Flight Biju Viswanath Ινδία 6’ 2’’ μ.μ. 2008

Vani Shafia BhattiΠακιστάν/ ΗνωμένοΒασίλειο19’ μ.μ.2008

Lola Betty Marisol GarciaΗ.Π.Α 15’ 18’’ μ.μ. 2007

Frank goes to Hollywood Ramon Navarro Βραζιλία 5’ μ.μ. 2006

An Even Briefer History of Time Karen Hanson Καναδάς 2’ v.a. 2007

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη»

AnticlockwiseDimitris Mpavellas Ηνωμένο Βασίλειο 8’ μ.μ. 2007

The Lost Generation Hossein JehaniΙράκ/ Αυστραλία10’ ντοκ.2007

Their Circumstances JiHyun AhnΗ.Π.Α 10’ anim. 2007

The Gaze Morteza Akoochekian Ιράν 100’’ v.a. 2008

Pan-Chin-Lin Tanya Bubnov Ισραήλ 8’ 33’’ μ.μ. 2006

The Boys of Autumn Mehdi Rahmani Ιράν 27’ ντοκ. 2006

17.30 «Ελληνικό Πανόραμα»

DamoSuzuki: αυτοσχεδιασμοί για μια φωνή, ένα ποίημα και μια τηγανιά μπάμιες

Αντώνης Μποσκοΐτης 22’ ντοκ.2008

Η κούπαΓιάννης Μπουγιούκας 8’ μικρού μήκους 2006

«Σάντα Μπάρμπαρα - Φαντάσματα στην Κερύνεια» Νίκος Θεοδοσίου 70’ ντοκ.2007

«…Ελπίδα…» Κινηματογραφική Ομάδα Δήμου Αθηναίων 2008 20’ μ.μ.2008

Πάτμος - ένα άλλο ταξίδι Ρουμπίνα Σαρελάκου 10’ video art 2007

Νυκτερινή Εκπομπή Παλαμάρης Γεώργιος 58’ ντοκιμαντέρ 2007

21.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Σύγχρονοι Έλληνες: Κωνσταντίνος Καβάφης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος 52’ ντοκ.2007

Πίσω από τα σύννεφα Γιώργος Δημητρόπουλος 18’ 25’’ μ. μ. 2007

Αναγέννηση Βασίλης Ψαρράς 6’ 01’’ video art 2008

Μια βόλτα με τους φίλουςΧαντζή Ζωή- Μπερτσάτος Θοδωρής 1’ anim.2007

Απαγορευμένα Γιάννης Mαυρογένης 60’ ντοκ.2008

Όλα για τίποτα Αλέξανδρος Σεφεριάδης – Shane Bunnag 92’ Μ.μ 2007

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2008 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Τα μυστικά του Λαβυρίνθου Νίκος Νταγιαντάς, Christian Bauer 52’ ντοκ.007

Ανάδυση Αλέξανδρος Παπανικολάου και Έμιλυ Γιαννούκου 59’ ντοκ.2007

Περί διακοπών και ελαιών Γιώργος Καραγιαννάκης & Tijana Rakic 38’ ντοκ. 06

MasterPiece (Μέρος 1ο)” Στέφανος Μονδέλος 25’ ντοκ.2007

19.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

ParadiselostorfoundΆρτεμις Αλκαλάη 2’ anim. 2008

Κύκλος Γιώργος Γαλανόπουλος 10’ μ.μ. 2007

Στο έλεος του Θεού Κωνσταντίνος Χαλιάσας 15’ μ.μ. 2007

Η ουρά Νίκος Καραγεώργος 40’ v.a. 2008

Ένα τσιγάρο βάρδια Αναίς Κώνστα 52’ Μ. μ. 2007

21.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Electrogram Κωστής (Τριανταφύλλου) 10’ v.a.2008

Νίκος Καζαντζάκης, Οδοιπόρος και Ταξιδευτής Γιώργος Χαλαμπαλάκης 23’15’’ ντοκ.2007

Προσοχή εύθραστον Βαγγέλης Ρικούδης 84’ Μ.μ. 2007

Ονειροσκόπηση Θωμοπούλου Αντωνία 52’’ v.a.2007

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Filming Dreams Ισίδωρος Λεοντής 64’ 35’’ ντοκ. 2007

SoyouCanDance! Στέλιος Αποστολόπουλος, Νίκος Νταγιαντάς 28’ ντοκ.2007

"Ο χρονοπειρατής" Μαρίνα Δανέζη 25’ ντοκ.2007

Μικρός θάνατος Γιώργος Μπακάλης 23’ 12’’ μ.μ. 2008

Τα Πάντα Φώτης Βελέντζας 19’ 20’’ μ.μ.2007

Ο Σύμβουλας Πίνδαρος και Τίνδαρος 22’ 13’’ μ.μ. 2007

19.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Λυκαυγές Μίχας Νικόλαος 24’ μ.μ. 2008

Το άλλο δωμάτιοΑχιλλέας Παπακωνσταντής 19’ μ. μ. 2007

Η θέληση των ανθρώπωνΓιώργος Τσέγκος 19’ ντοκ.2007

Αδύναμη....δύναμηΝικολαιδης Αθανάσιος, Σωτηρία Δρίβαλου, Λούβαρης Γιάννης, Ιωσηφίδης Αλ. 20’ μ.μ. 2008

Μαχητές στο πύρινο μέτωπο Μπαρούς Χρήστος 42’ ντοκ. 2008

21.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Κίτσες Χριστίνα Σγουρομύτη 7’ 45’’ ντοκ. 2007

Αποχαιρετισμός στα όπλα... Νάνσυ Σπετσιώτη5’ 30’’ μ.μ. 2008

Τα Λιλά Μαντήλια Κέλλυ Σταμουλάκη 15’ μ.μ.2008

RealitySaw Ξανθοπουλίδου Μαρία 10’ 40’’ μ.μ. 2007

The Archelon Bubble Λευτέρης Φυλακτός 29’ ντοκ. 2007

Το μεροκάματο της μπερέτας Δημήτρης Τρανός 19’ μ.μ.2007

Ομάδα Μήδεια Γιάννης Αντωνίου, Κώστας Φραγκούλης 20’ μ. μ. 2006

Live and Let live Μανώλης Δημελλάς 56’ 23’’ ντοκιμαντέρ 2008

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Μην Πατάτε το Γκαζόν Ιωάννης Σταυρακάκης 10’ μ.μ. 2007

ΥπόσχεσηΑδριανός Χαλίλ 14’ μ. μ. 2006

The Lady of Late Νατάσσα Ζούκα 13’ v. d. 2007

Mου ζήτησες να περιμένω Γρηγόρης Ρέντης 10’ ντοκ.2007

Εμμονή αναμονής Μυρτώ Γράψα 10’ 20’’ v.d. 2007

Μόνος στο ΔιάστημαΗλίας Σούνας 3’ 07’’ anim. 2007

17.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Her Γεωργία Μάγκυ Τουλιάτου 2’ 40’’ v.a.2006

Άνθρωπος και Μηδέν Αλέξης Κομνάκος 5’ anim.2007

Οδύσσεια Σπύρος Μαντζαβίνος 4’ 45’’ μ.μ.2006

Χορεύοντας με το θάνατο Ανέστης Παναγιώτης 3’ 20’’ v.a.2008

Ραντεβού Ζίνα Παπαδοπούλου & Πέτρος Παπαδόπουλος 3’ anim.2008

Πτέρυγα Αριστοτέλης Βικεντίου 7’ 29’’ v.a. 2007

Construction of Citizens Μοάτσος Μιχάλης 9’ anim.2008

ΔιαμόρφωσηΚουφόπουλος Χριστογιάννης 2’ v.a. 2007

Το παράθυρο, η πόρτα και ο δρόμοςΤζαμουράνη Παναγιώτα 4’ v.a. 2007

Φόβος Θανάτου Νίκος Δροσάκης 6’ μ.μ.2008

Πέντε Θανάσης Φωτόπουλος, Πένυ Καφύρα 7’ 34’’ μ.μ.2008

The secret Aργυρώ Κουτσιμπέλα 3’ 53’’ v.a. 2007

18.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Columbia 2006 Πανδώρα Μουρίκη 6’ v.a.2006

Η μαρμάρινη σκάλα Άννα Ζαμφίρ 9’ 30’’ ντοκ.2007

DivaΒαλλιανάτος Θωμάς 60’’ anim.2007

ΜΠΙΠ! Μπεσδεμιώτης Βίτωνας 8’ 30’’ μ.μ. 2008

Βλάντ ο Δαίμων Μιχάλης Πούγουνας 9’ 47’’ μ.μ.2007

Πέρα για πέρα ψέμα Φελάνης Μιχαήλ 10’ μ. μ. 2008

Κίμων & Λούσυ Έφη Μπούντρη 10’ μ.μ. 2007

Destroy Χριστοφοράτου Μαρία1’ 24’’ v. a. 2006

19.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Το μέλλον είναι μαύροΈμη Τσάκου, Χρήστος Μπιτζής 12’ μ.μ. 2007

LayabetΙωάννης Νικηφόρος 13’ μ.μ. 2007

Η Φλόγα των Αναστενάρηδων Ιωάννης Κουτούζης13’ ντοκ.2007

Υπερωρίες Κατερίνα Λεούση 14’ 20’’ μ.μ. 2007

Δύσκολοι έρωτες Μάριος Γαρέφος 13’ 20’’ μ.μ.μ. 2007

ThisFeelingΝικόλας Βερροιώτης 13’ μ.μ. 2007

Κούκλα μου… Νίκος Κουρούκλης 7’ μ.μ.2007

ΚέικΕλιάνα Αμπραβανέλ 8’ 13’’ μ.μ. 2008

Που πήγαν όλοι οι άνδρες; Νίκη Άρτεμη 16’ μ.μ. 2008

20.30 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

"Το 1993 στη Θεσσαλονίκη, ίσως η χειρότερη χρονιά για το κινηματογραφικό περιβάλλον και την ιστορία της πόλης, έκλεισαν οι περισσότερες αίθουσες και μάλιστα οι πιο ιστορικές όπως το Ολύμπιον.
Αναζητώντας τρόπους έκφρασης ξανά, μιας όταν σπούδαζα στα ΚΑΤΕΕ Σερρών (μετέπειτα ΤΕΙ) είχα δημιουργήσει κινηματογραφική λέσχη, ξεκίνησα ένα διάλογο με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για δημιουργία χώρου πολιτιστικής έκφρασης. Με δεδομένο ότι τρία χρόνια πριν είχε καταρρεύσει το σύστημα στα κράτη του πρώην υπαρκτού Σοσιαλισμού, υπήρχε μια πτώση και μπορώ να πω αποστροφή σε κάθε σκέψη που περιείχε τις έννοιες για συλλογικότητα, αλληλεγγύη, αντίσταση. Ήταν δηλαδή εποχή της πλήρους απομόνωσης..

Το Ε.Κ.Θ πήρε την απόφαση ως πείραμα το 1994 να υποστηρίξει την πρόταση για ίδρυση κινηματογραφικής λέσχης στο χώρο του και έτσι το Μάιο του ’94 ξεκίνησα τις προβολές. Το ¨πείραμα" αποδείχτηκε πετυχημένο μιας και στην πρώτη προβολή στις 5 Μαΐου η αίθουσα του
Ε.Κ.Θ γέμισε ασφυκτικά από νέους με την ταινία "Ο Ατίθασος" με τον Μάρλο Μπράντο. Και έτσι ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της η Λέσχη Κινηματογράφου του Ε.Κ.Θ. μια λέσχη που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνδικαλιστικού φορέα στην Ελλάδα. Μέχρι το Νοέμβριο του
1999 η λέσχη κάθε Τρίτη πρόβαλλε ταινίες αλλά και μια φορά το μήνα πραγματοποιούταν ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα με επίκεντρο κοινωνικούς προβληματισμούς.

Όμως υπήρχαν μια σειρά από επαγγελματίες σκηνοθέτες οι οποίοι είτε "κοβόντουσαν" στο Φεστιβάλ Δράμας είτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και ερασιτέχνες που ήθελαν ένα "ζωτικό" χώρο για να εκφραστούν.
Αναζητώντας και κάτι "νέο" στο πλαίσιο προβολών της Λέσχης ξεκίνησα τη δημιουργία του Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών που στην πρώτη μορφή του ήταν ως παράλληλη εκδήλωση των προβολών της Λέσχης του Ε.Κ.Θ. και είχαν πάρει μέρος δημιουργοί μονό από τη Σαλονίκη. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι ο κόσμος της δημιουργίας είναι πάντα πιο μπροστά από τους φορείς. Το Πανόραμα είχε εξασφαλίσει την επιτυχία του και την συνεχεία του. Η οποία αυξανόταν προοδευτικά μέχρι που φτάσαμε στην προβολή 1434 ταινιών μέχρι και σήμερα.


Η ανάγκη για να βγούμε "εκτός των τειχών" άμεση, γι αυτό και στην τρίτη διοργάνωση έγινε πλέον Διεθνές το Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών. Κάπως έτσι φτάσαμε και στο 10ο Διεθνές Πανόραμα με τον τίτλο "Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας".

Το τι νέο έχει να προσφέρει στον κινηματογραφικό περιβάλλον της χώρας μας έγκειται στις αρχές του και στην ταυτότητα του. Δεν ήθελα ποτέ ούτε να αντιγράψω ούτε και υποκαταστήσω κάμπια άλλη διοργάνωση τέτοιου τύπου.

Η διαφορά του Διεθνούς Πανοράματος ήταν ότι από την πρώτη απόπειρα όλες οι δημιουργίες είχαν να κάνουν με το ξεπέρασμα του κινηματογραφικού φιλμ ως αποτύπωση μιας δημιουργίας μιας και τα έργα προβάλλονταν με φορμά το video beta. Αλλά και οι δημιουργοί δεν ήθελαν να κάνουν τη μετατροπή σε φιλμ, είχαμε να κάνουμε πάντα με νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα. Αυτή είναι και η διακριτή διαφορά μας με άλλες διοργανώσεις κάτι που έπειτα από τόσα χρόνια, μόλις Πέρσι Φεστιβάλ Δράμας και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχουν υιοθετήσει ως πληροφοριακό τμήμα και όχι ως κεντρικό αγωνιστικό ταινίες σε ψηφιακή μορφή.

Έτσι το Πανόραμα κατάκτησε κυριολεκτικά τους νέους δημιουργούς. Άλλωστε στην 4η διοργάνωση του, οι ταινίες πλέον ήταν σε ψηφιακή μορφή.


Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι το Πανόραμα απευθύνεται σε ανεξάρτητους δημιουργούς είτε σε Διεθνές επίπεδο είτε στον Ελλαδικό χώρο. Δηλαδή σε δημιουργούς που δεν έχουν την υποστήριξη των μεγάλων studios η της επίσημης κρατικής πολιτικής. Κάτι αρκετά επαναστατικό και στη χώρα
μας, για να μην ξεχνάμε ότι στη Δράμα η στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για να "περάσει" κάποιος πρέπει να έχει συμπαραγωγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τουλάχιστον.

Η ανάγκη λοιπόν για συγκεκριμένη "ταυτότητα" που δένει με το σύγχρονο πνεύμα των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και η ανάγκη για ελεύθερη έκφραση πάνω στην καθημερινότητα για τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που είναι η απαρχή για την ύπαρξη ενός διαφορετικού εναλλακτικού πολιτισμού, στερέωσε το φεστιβάλ.


Εάν μπορεί κάποιος να πει ότι το "πείραμα" του κινηματογραφικού
φεστιβάλ "Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών" έχει πετύχει, το
οφείλει ακριβώς στην έκφραση των εννοιών του ίδιου του τίτλου του.
Δεν ήθελα ποτέ να αποτελέσει άλλη μια ακόμη εκδήλωση ανθρώπων της
ελίτ, αλλά να ξεφύγει από το σφιχτό εναγκαλισμό οποιασδήποτε εξουσίας
είτε πολιτικής είτε πολιτιστικής που δυστυχώς στη χώρα μας αυτές οι
δυο είναι κοινές συνιστάμενες.


Το Πανόραμα είναι και θα παραμένει ένας χώρος έκφρασης για νέους σκηνοθέτες, σκηνοθέτες ανεξάρτητους. Ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε νέους, πρώτα από όλα, σε κοινό που θέλει να ψάξει ανάμεσα στα φθηνά και εμπορικά δημιουργήματα πολιτισμού με πάντα προεξάρχοντα το κοινωνικοπολιτικό άξονα.

Γι αυτό πιστεύω πως "το μέλλον των φεστιβάλ είναι η ειδίκευση" και οτιδήποτε άλλο είναι απλώς προς άγρα ψήφων και οικονομικών απολαβών.

Το εάν το Διεθνές Πανόραμα έγινε πλέον "Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας" έχει να κάνει με το σκεπτικό ότι είτε στον Ελλαδικό χώρο αλλά είτε και στο Διεθνές στερέωμα ένα φεστιβάλ
στιγματίζεται από την ταυτότητα του δημιουργού του, αυτό βέβαια είναι και η αδυναμία του μόνο εάν δεν έχει βάσεις και ερεθίσματα από το κοινωνικό περιβάλλον και τις σύγχρονες αντιλήψεις. Μια ματιά όμως στην προσέλευση του νεανικού και όχι μόνο κοινού της Πάτρας στις διοργανώσεις του 2006 και του 2007 πιστεύω πως αποδεικνύει το εάν ακολουθούμε πιστά τις βασικές αρχές και πιστεύω που μπήκαν ως βάση αδιαπραγμάτευτη.

ΆΛΛΩΣΤΕ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΙΖΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΝΟΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ.

Σας περιμένουμε από τις 3 έως τις 11/10 στην αίθουσα του ΙΝΤΕΑΛ να ονειρευτούμε και να προβληματιστούμε μαζί και το διάλογο που θα προκύψει να τον κάνουμε δυναμική πράξη.

Παναγιώτης Χιονίδης, Καλλιτεχνικός υπεύθυνος Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας. (Σωφρονιστικός Υπάλληλος Κ.Φ.Πατρών)

Atraktos.Net

Cinefreak
55o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 31 Οκτωβρίου - 09 Νοεμβρίου 2014
O TZIM ΤΖΑΡΜΟΥΣ ΣΤΟ 54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 53ου ΦΚΘ
53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2012
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
52ο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
4 έως 13 Νοεμβρίου
30 αγαπημένες ταινίες της περιόδου 2010 - 2011
1o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου -Βραβεία
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 51ου ΦΚΘ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ