Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

ΝΤΙΝΟΣ ΣΑΔΙΚΗΣ

Μια συνομιλία για το χθες και το σήμερα.

08/12/2001

Ο Ντίνος Σαδίκης είναι ένας καλλιτέχνης, ο οποίος είχε κάποια στιγμή δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Ήταν εκείνη η δουλειά του με την μπάντα του τους Εν Πλω, που είχε συγκλονίσει πολύ κόσμο, ήταν το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, οι Μολυβένιες Ιστορίες, που μάγεψε ακόμα περισσότερο μουσικόφιλο κοινό, ήταν και η επιλογή του να μην εμφανίζεται ζωντανά. Όλα αυτά ενίσχυσαν την επιθυμία του κόσμου να τον γνωρίσει και να τραγουδήσει μαζί του. Τον τελευταίο καιρό ο Ντίνος Σαδίκης έχει ανοιχτεί στο κοινό του και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα εμφανιστεί στη γιορτή για τα ανθρώπινα δικαιώματα το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στον Μύλο. Με τον Βασίλη Καραλάζο τον συναντήσαμε και τον ρωτήσαμε και για αυτή την παλιότερη άρνησή του να εμφανίζεται ζωντανά.

Ντίνος Σαδίκης: Γενικώς, δεν ήθελα να παίζω. Δεν είχα την διάθεση να βγω να παίξω μουσική. Είχαν συμβεί και διάφορα πράγματα στη ζωή μου που με έριξαν και προτιμούσα να μείνω σπίτι. Είχα παίξει μερικές φορές μόνος με την κιθάρα μου, αλλά με γκρουπ κανονικά είχα να βγω πάνω από 10 χρόνια.

Atraktos: Και που οφείλεται αυτή η αλλαγή τον τελευταίο χρόνο;

ΝΣ: Έχει αλλάξει η διάθεσή μου προς το καλύτερο. Επίσης, είχα βρει και στους Duente τους μουσικούς με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ και έτσι, άρχισα να βγαίνω ζωντανά. Ήταν, δηλαδή, και οι Duente μια αφορμή για να ξανανέβω στη σκηνή.

Α: Όλο αυτό τον καιρό δεν είχες διάθεση και για ηχογραφήσεις, οπότε γι αυτόν το λόγο δεν έχεις κυκλοφορήσει καινούριο άλμπουμ;

ΝΣ: Ναι, ισχύει αυτό. Βέβαια, υλικό υπάρχει αρκετό, αλλά θέλει δούλεμα κάποια στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι είμαι από τη φύση μου τεμπέλης και δεν σπρώχνω τα πράγματα. Αυτό είναι βέβαια κακό από εμπορικής άποψης, αλλά αποφάσισα να είμαι εγώ και να λειτουργώ όπως αισθάνομαι και ό,τι γίνει. Θέλω να έχω μια φιλική σχέση με τον εαυτό μου, να μην τον κοντράρω και αυτό θα με οδηγήσει εκεί που μ? αρέσει.

Α: Πες μας μερικά πράγματα για το θεσμό που θα συμμετέχεις.

ΝΣ: Σε σχέση με όλα αυτά τα πράγματα, με οργανώσεις που ασχολούνται με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, ανθρώπινα δικαιώματα, ναρκωτικά, φυλακισμένους έχω μια πολύ ιδιαίτερη σχέση και δεν μου περνάει καν από το μυαλό να πω όχι σε μια πρόταση συμμετοχής σε κάποια εκδήλωση. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές που έχω εμφανιστεί είναι για τέτοια ζητήματα. Μ? αρέσει να συμμετέχω κάπου, όπου καταρχήν δεν υπάρχει εμπορική συναλλαγή. Δεν μεσολαβεί το χρήμα. Ούτως ή άλλως, συνήθως ντρέπομαι όταν με πληρώνουν για να παίξω τη μουσική μου.

Α: Υπάρχουν ακόμα αφορμές για τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε να βγουν τα συγκροτήματα να παίξουν εθελοντικά και ο κόσμος να τις στηρίξει;

ΝΣ: Αφορμές υπάρχουν, πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλίμονο. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που καταπιέζονται, άνθρωποι που φυλακίζονται άδικα, άνθρωποι που πεινάνε. Απλά πιστεύω ότι λιγοστεύουν τα άτομα που διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις. Γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει να τρέξεις πολύ, να δώσεις την ψυχή σου και κυρίως να το κάνεις χωρίς χρήματα. Γι αυτό θεωρώ ντροπή να πω όχι σε μια τέτοια εκδήλωση, να μην αφιερώσω μισή ώρα από τη ζωή μου για να βοηθήσω κι εγώ με τον τρόπο μου..

Α: Η μουσική είναι σε θέση να φέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκονται μέσα από μια τέτοια εκδήλωση;

ΝΣ: Όχι, η μουσική από μόνη της δεν έχει κάνει ποτέ καμία επανάσταση. Η μουσική απλά θα εκφράσει κάποιες συγκεκριμένες τάσεις και συνθήκες διαμαρτυρίας. Θα παίξει το soundtrack μιας επανάστασης, μιας ανατροπής, ή μιας κοινωνικής αναταραχής γενικότερα. Μπορεί απλά να δώσει κάποια ερεθίσματα.

Α: Πώς βλέπεις τον Ντίνο Σαδίκη σήμερα, πώς ήταν ο Ντίνος Σαδίκης στα μέσα της δεκαετίας του 90 όταν κυκλοφόρησαν οι Μολυβένιες Ιστορίες και πώς ήταν στην εποχή των Εν Πλω; Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα;

ΝΣ: Τώρα βλέπω ότι είμαι πιο ψύχραιμος, πιο άνετος σε σχέση με τον παλιό μου εαυτό. Όπως προείπα, αποφάσισα να συμφιλιωθώ με τον εαυτό μου ενώ παλιά τον έσπρωχνα να κάνει διάφορα πράγματα έναντι σε αυτό που είμαι. Αυτή είναι η μεγάλη μου διαφορά σε σχέση με παλιότερα. Και βέβαια με τους Εν Πλω ήμασταν μια φοβερή παρέα, μια παρέα που μου λείπει, δεν αντικαθίσταται εύκολα.

Α: Για να κλείσουμε αυτή τη σύντομη συνομιλία μας και μιας που μιλάς σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποια στιγμή ένα site από τον Ντίνο Σαδίκη με διεύθυνση www.ntinossadikis.gr;

ΝΣ: Όχι. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνω. Αυτό θα το κάνει η εταιρία μέσα στο site της, που θα παρουσιάζει τη δουλειά μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ακριβώς το λόγο, αλλά δεν θα το ήθελα.

Κώστας Παπασπυρόπουλος

Συνεντεύξεις
Συνεντευξη με τους Νανους
Συνεντευξη με την Εύη Κουρτίδου
Συνέντευξη Χρήστος Λαϊνάς
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen