Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΚΟΡΕ ΥΔΡΟ

27/02/2007

Ακριβώς μια μέρα μετά την συναυλία στο Gagarin από τους Κόρε Υδρο, ανταμώσαμε με τον Παντελή (κιθάρα – φωνή) και τον Αλέξη (ντράμς) καθώς και με την καλή παρέα από φίλους τους που ανήκουν στην Ανούσια Ένταση και με την ζεστασιά αυτή αρχίσαμε την συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή το live τους, προσέγγισε την ελληνική κατάσταση της δισκογραφίας αλλά και έφτασε σε επίπεδα υστερίας με δόση χαρμολύπης γύρω από το χτες αλλά και το αύριο.

Μια μπάντα που έχει να δώσει ακόμα πολλά στην ελληνική σκηνή και είναι μονάχα στην αφετηρία της…μια παρέα από φίλους που αγαπάνε την καλή μουσική και ξέρουν να δημιουργούνε και εκείνοι με τον τρόπο τους την αληθινή τέχνη που πηγάζει από μέσα τους.

Καταρχάς θα θελα να ξεκινήσω ρωτώντας σας ποια είναι τα συναισθήματα σας μετά το χτεσινό Live στο Gagarin , αν και δεύτερη φορά που παίζεται σε αυτό το χώρο μετά την περσινή σας εμφάνιση?

Παντελής - Πολύ διαφορετικά, έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος κυκλοφορίας του δίσκου, μας ξέρει πολύ περισσότερος κόσμος, δηλαδή τώρα είχαμε το κοινό μας ενώ στην πρώτη συναυλία είχαμε ανθρώπους μας μαθαίνανε εκείνη την στιγμή και νομίζω ότι ήταν η καλύτερη συναυλία μας μέχρι στιγμής.

Έχετε κάνει συναυλίες κυρίως στην Κέρκυρα μονάχα?

Παντελής -Κέρκυρα, Πάτρα , Αθήνα , Σέρρες…αυτά!

Σαν μπάντα είστε του live? είναι κάτι που θέλετε να το κυνηγάτε ή είστε πιο πολύ του studio, δηλαδή δουλειά εντός του χώρου?

Παντελής - Ναι.. παραδοσιακά οι Κόρε Υδρο είναι συγκρότημα στουντιακό!

Λόγω καταστάσεων φαντάζομαι, σαν ιδέα όμως και σαν αυτό που σας γεμίζει περισσότερο και θέλετε πραγματικά?

Παντελής - Έτσι είχε τύχει αρχικά….γιατί το 2001 που ξεκινήσαμε σοβαρά να δουλεύουμε με τον Αλέξανδρο στην ουσία ήμασταν δυο άτομα δεν μπορούσαμε να κάνουμε live αλλά μετά μόλις φτιάχτηκε το σχήμα ας πούμε, πρώτα ήρθε ο Αλέξης μετά οι δυο κιθαρίστες, εκεί άρχισε να δημιουργείτε η ανάγκη και εκ των πραγμάτων να γίνονται Live όπου μετά από τα πρώτα live λόγω του ότι δεν είχαμε εμπειρία προηγούμενη νιώθαμε την ανάγκη να το κάνουμε όλο και πιο συχνότερα….Βέβαια η θέση της Κέρκυρας είναι αποτρεπτική για πολλά πράγματα, από την άλλη νομίζω και για μας για όλους ισχύει ότι δεν θα θέλαμε αυτό το πράμα να ξεφτίσει δηλαδή να γίνετε με συχνότητα συχνή. .προσπαθούμε να ήμαστε επιλεκτικοί σε αυτά που κάνουμε και κυρίως προσκλήσεις είναι αυτές που ακολουθούμε.

Είναι βέβαια νωρίς αλλά υπάρχει στο μυαλό κάτι σαν tour?..να πείτε δηλαδή ότι το καλοκαίρι για έναν μήνα θα γυρίσουμε αυτές τις πόλεις?

Παντελής - Και για το χειμώνα σχεδιάζαμε απλά δεν μας έκατσε…είχαμε κλείσει για Θεσσαλονίκη αλλά αναβλήθηκε, θέλαμε κιόλας να κάνουμε τρεις πόλεις Σέρρες Θεσσαλονίκη Καβάλα, όμως δεν μας έκατσε η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα και πήγαμε μόνο Σέρρες. Τώρα σκεφτόμαστε να παίξουμε Γιάννενα, επίσης Πάτρα έχουμε μια φιλία εκεί και έχουμε παίξει και θα ξαναπαίξουμε, κυρίως έτσι με βάσει ανθρώπους που μας αγαπάνε και μας καλούνε. Και γενικώς στην Αθήνα δεν θα θέλαμε να παίζουμε πολύ συχνά, δηλαδή δυο φορές το χρόνο είναι καλά.

Από παλαιότερες δηλώσεις που έχετε κάνει είχατε αναφερθεί ότι σαν γκρουπ θέλετε να κάνετε διάφορες καινοτομίες πάντα στον ελληνικό χώρο. Χτες έγινε κάτι που ενθουσίασε το κοινό μια μικρή λεπτομέρεια το τελείωμα που παρουσιάστηκε με τον χορό και την αποκάλυψη του εξωφύλλου αλλά κυρίως με το μοίρασμα της μάσκας…έδωσε μια ιδιαίτερη ομορφιά η όλη κίνηση…

Παντελής -Ναι αυτό με τις μάσκες δεν είχε σχεδιαστεί να τις πετάξουμε από την σκηνή, είχαμε πει να τις μοιράσουμε στην είσοδο, αλλά είπαμε ότι λογικά κανείς μετά δεν θα τις φόραγε άρα έτσι είπαμε να προετοιμάσουμε το κλίμα από σκηνή…όσο για αυτό περί καινοτομίας δεν είναι κάτι προσχεδιασμένο είναι κάτι που αυθόρμητα βγαίνει….το επιδιώκουμε σαν να μην το επιδιώκουμε δηλαδή…και ότι έγινε στο Live πλην του τελικού happening με την αποκάλυψη του εξωφύλλου δεν είναι κάτι σχεδιασμένο….Επίσης και κάτι που σχεδιάζεται σε μια πρόβα εκεί επίσης βγαίνει αυθόρμητα, όχι βέβαια ότι είναι κακό να σχεδιάζεις πράγματα.

Σχετικά με ακούσματα σας…βέβαια έχετε ανεβάσει κ πολλά στο site σας…τι νιώθετε πιο κοντά?…ελληνική σκηνή την ξένη, τωρινή ή παλαιότερη? ..ένα μείγμα από όλα αυτά?

Παντελής - Σε μένα πιο κοντά σαν βιώματα είναι αυτό που συνέβη στην δυτική μουσική στα Nineties. Δηλαδή άμεσο βίωμα μου είναι αυτό που έζησα στη εφηβεία μου από τους Nirvana και μετά δηλαδή…τώρα όσο για αγαπημένα μου ακούσματα είναι κυρίως από την δεκαετία του 80 σχετικά με το PostpunkoiSmiths, oiJoyDivision, oiCure, oiREM, oiSonicYouth.

Αλέξης - και μένα κυρίως από εφηβεία από ελληνική Punk σκηνή και ξένη, μεγάλη επιρροή έχω στα τύμπανα από Black Sabbath και heavy metal και punk.

Εσύ Αλέξη χτες ακούστηκαν πολλά σχόλια για το παίξιμο σου, ήτανε σε ένα σταθερό εκστασιασμένο ρυθμό με μια συμβατότητα στο παίξιμο σου που θα το ζήλευαν πολλοί ..πόσο καιρό ασχολείσαι με drums?

Αλέξης - Ευχαριστώ για τα καλά λόγια είναι κάτι που μου βγαίνει, ασχολούμαι και στην εφηβεία είτε σε δανεικές drums είτε σε φίλους, βέβαια από το 1999 που αγόρασα την πρώτη drums είμαι 3 ώρες την ημέρα πάνω της.

Έτσι βγαίνει ,,έτσι νιώθω….

Με πρόβες βρίσκεστε συχνά?

Παντελής - Ναι ..τώρα ήμαστε ένα τετράωρο την εβδομάδα πρόβες, με τον Αλέξη φτάσαμε να ήμαστε και τριa τετράωρα την εβδομάδα πρόβα μετά πήγαμε στα δυο και τώρα στο ένα.

Οι συνθέσεις που είναι δικές σου και του Αλέξανδρου. Σαν σύνολο υπάρχει δουλεία μαζί ταυτόχρονα?

Παντελής - Πιστεύω τα καλύτερα πράγματα βγαίνουνε μοναχικά, ξεκινάει από μια βασική ιδέα που έχει κάποιος είτε μουσική είτε στιχουργική και μετά παρουσιάζετε σε υπόλοιπους με ιδέες να λέγονται και ορχηστικά βάζει ο καθένας την πινελιά του.

Γράφεις στο “ Σπίτι ”: Για αυτό το σπίτι ζω…για αυτόν τον έρημο τοίχο…για αυτό το πιάνο ζω…για αυτήν την πόλη ζω…………στο τέλος ξεσπάς “εδώ δεν έχουμε τρένα”

Είναι μια απώλεια αυτός ο στίχος? .ένα παράπονο ή μήπως δείχνει μια κατάσταση ελευθερίας ?

Παντελής - Αυτό ακριβώς είναι….το σπίτι είναι ένα τοπικιστικό τραγούδι, υμνεί την ζωή στην Κέρκυρα….και γω προσωπικά είμαι πολύ δεμένος με την Κέρκυρα και σαν τόπο και σαν ανθρώπους, η γλώσσα η διάλεκτος….όλα αυτά…..

Δεν γίνετε κάποια διάκριση στο τραγούδι…είναι ότι ήμαστε ευτυχισμένοι με την εδώ ζωή…..

Μιας και πιαστήκαμε με στίχους….πολύ βιωματικό νιώθει κανείς το κομμάτι “Χειραψία”…..λες “ αν ήμουνα παράσιτο, καφέδες στην πλατεία” ….το παράσιτο…έχεις νιώσει αυτό το στίχο ..να νιώσετε ένα με την μάζα, ένα παράσιτο με την αποχαύνωση?

Παντελής - Δεν έχω αφήσει τον εαυτό μου να μπει σε μια τέτοια κατάσταση…ίσως έχω φτάσει στο μεταίχμιο αυτής της κατάστασης αλλά ποτέ δεν άφησα τον εαυτό μου να μπει μέσα της…την ζούμε καθημερινά στην ζωη στην Κέρκυρα υπάρχει πραγματικά αυτή η έννοια της πλατείας, μια μεγάλη πλατεία και είναι όντως μαζικό το κίνημα που στηρίζει την όλη κατάσταση…

Αλέξης - και είναι πολύ εύκολο να μπεις μέσα σε όλο αυτό…

Παντελής – ναι είναι πειρασμός όλο αυτό…

Βέβαια δεν κατακρίνουμε να πιεις καφέ στην πλατεία, αναφερόμαστε στο να σου γίνετε αυτό το πράμα τρόπος ζωής δηλαδή πρωί μεσημέρι βράδυ όλη μέρα όλη η διασκέδαση να καλύπτετε από την συγκεκριμένη αισθητική…

Η πορεία της μπάντας τραβάει χρόνια υπό άλλες εποχές άλλα πρόσωπα άλλες συνθήκες, ποια είναι η πορεία που βλέπετε από δω κ πέρα?…κάπου διάβασα κιόλας ότι έλεγες ότι ευελπιστείς να ζήσεις μια μέρα από την μουσική σου?

Παντελής - Ναι ήταν μια συνέντευξη στην Καθημερινή αυτό όπου ρωτήθηκα αν θέλω να γίνω καθηγητής και τέτοια και σε αντιδιαστολή σε αυτό είπα ότι θα προτιμούσα να ζήσω από την μουσική…κάτι βέβαια που είναι ανέφικτο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό…μέσω των Κόρε Υδρο είναι κάτι που ξέρω πως δεν θα συμβεί….

Είναι τόσο ρεαλιστικά τα γεγονότα, οι αριθμοί που σε κάνουν να λες κάτι τέτοιο?

Παντελής - Είναι ασχέτως αριθμών, όσο μεγάλη επιτυχία και να κάνουν οι Κόρε Υδρο μπορεί να φτάσουν έως ένα συγκεκριμένο σημείο που πέρα από αυτό δεν μπορεί να πάει, θα πρέπει αν αλλάξουμε να γίνουμε άλλοι άνθρωποι….αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό…εφόσον το χαίρομαι όλο αυτο μονάχα αυτό μετράει!

Φυσικά έτσι όπως τα λες μου ακούγεται ότι καθαρά έχει να κάνει με μια οικονομική πλευρά δύσκολη στην σημερινή μουσική κατάσταση του τόπου?

Παντελής - Φυσικά ..όταν μιλάμε για βιοπορισμό μιλάμε για το τι σου αποφέρει οικονομικά….

Γιατί είσαι όμως τόσο κάθετος? ..Υπήρχαν μπάντες παλαιότερα που με παράλληλες δουλείες βέβαια κατάφεραν να ζουν άνετα και να κάνουν την τέχνη τους ακόμα και δημιουργώντας μια δική τους μικρή δισκογραφική εταιρεία και έχοντας κέρδη καθαρά οικονομικά στους εαυτούς τους

Παντελής -Σκέψου όμως ότι πριν κάμποσα χρόνια ήταν η καλύτερη περίοδο δισκογραφίας, ήτανε λίγο πριν αρχίσει η χειρότερη…όλα αυτά κάπου τελειώνουν ..δεν είναι κάτι που λέω εγώ μονάχα ..σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει καν cd

Πως σε κάνει να νιώθεις αυτό?…η όλη αλλαγή?…το δίκτυο πλέον με ευκολία σου δίνει την δυνατότητα σε ένα dvd να χεις ένα σωρό δίσκους να κατεβάζεις ασταμάτητα ότι θες και προσωπικά εγώ φτάνω σε σημείο τα μισά από αυτά να μην τα ακούω με τον τρόπο που άκουγα κάποτε ένα δίσκο και λάτρευα…

Παντελής -Και μένα μου λείπει αυτό το πράμα…εγώ έχω σχέση ρομαντική με το cd είμαι και υπήρξα συλλέκτης cd και λέω υπήρξα γιατί πλέον και εγώ πιο σπάνια αγοράζω, και όταν αγοράζω θα είναι κυρίως παλιά, καλύπτω κενά δηλαδή….είναι κάτι που στεναχωρεί όλους, χάνετε η χειροπιαστή μουσική…η τέχνη όμως δεν χάνεται…

Πάντα υπάρχει όμως μια διέξοδο έτσι δεν είναι ..ειδικά για την τεχνη?

Παντελής - Όλα αυτά ακούγονται βέβαια κάπως μεταφυσικά ..το θέμα είναι ότι στην εποχή που ζούμε δεν ξέρουμε τι θα επικρατήσει, μπορεί άλλωστε σε μερικά χρόνια να πάψει να υφίσταται κόσμος η ίδια η ζωή….και εύχομαι να συμβεί πριν πεθάνω

Είναι κάτι που θες να ζήσεις ε?

Παντελής - Εμ βέβαια….(γέλια)

Τα τελευταία χρόνια όλο DΙΥ κατασκευές όπως αναφέρεστε στον δίσκο…παρέες φίλων μέσα σε στούντιο με δίσκους πολλές φορές από χέρι σε χέρι…τείνει προς εκεί το πράμα ή έρχεται το μπαμ κάποια στιγμή?

Παντελής -Ναι προς εκεί ήμαστε, πλέον η τεχνολογία βοηθάει, ο καθένας μπορεί να χει ένα στούντιο στο σπίτι του και να ηχογραφήσει με πολύ καλά αποτελέσματα…έτσι αυξάνονται όμως και τα συγκρότημα και τα πιο καλά πράγματα που ακούμε όπως είναι για παράδειγμα το myspace που βρίσκεις παρά πολλά πράγματα να ακούσεις και προωθήσεις μόνος σου δίχως δισκογραφικές εταιρείες την δουλειά σου…

Αυτό που με φοβίζει είναι ότι το ένα διαδέχεται το άλλο…δεν προλαβαίνεις να ζήσεις κάτι και αμέσως έρχεται το επόμενο…δεν ξέρω μπορεί να είναι πεσιμιστικό να είναι ιδέα μου αλλά όλα τρέχουν γρήγορα και δεν μπορείς να κάτσεις κάπου για καιρό κ να το ζήσεις

Αυτή η επαφή μέσω του site και του Myspace σας φθείρει καθόλου?

Παντελής - Εμένα έχει φτάσει σε στιγμές να με φθείρει να νιώθω μου τρώει πολύτιμο χρόνο κι ότι καλύτερα να μην είχα μπει στην διαδικασία…

Πριν λίγο καιρό έστειλα μήνυμα σε όλους ότι κλείνουμε site ότι τέρμα το myspace και ότι τελειώνει αυτή η ιστορία.. Βέβαια ήταν εποχή που διάβαζα πολύ και οικονομικά πάλι ήτανε ασύμφορο γιατί το site πληρώνουμε κάποιο ποσό….αλλά τελικά τα ξεχνάς όλα αυτά…

Ας αλλάξουμε πορεία στην συζήτηση….πρώτος δίσκος δεύτερος….τώρα τι?…υπάρχουν νέα κομμάτια νέες ιδέες?

Παντελής -Έχουμε μαζέψει δυο τρία..

Αλέξης - τέσσερα με το χριστουγεννιάτικο..

Παντελής - ναι τέσσερα με το διαμάντι το χριστουγεννιάτικο, τα οποία όμως δεν είναι κατασταλαγμένα είναι ούτε καν στο 10% είναι σε πολύ πρωτόγονη μορφή και πιστεύω είναι σε μορφή αντίθετη με αυτή που θα βγάλουμε….

Αλέξης - είναι ακατέργαστο ακόμα…είναι ωμό

Τρίτος δίσκος πάντα χτυπάει καμπανάκι όμως σε όλες τις μπάντες

Όταν άκουσα το πρώτο δίσκο ένιωσα πως η “φτηνή ποπ για την ελίτ» είναι το παιδί του ..ότι ήτανε να έρθει αυτός ο δίσκος…εκεί έδειχνε πως η ωριμότητα θα πάει ..κάτι αναπόφευκτο…

Παντελής - Σαν το παιδί μου μεγάλωσε….το τρίτο θα είναι το παιδί που μεγάλωσε που δεν είναι παιδί..

Εμείς ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι…δεν υπάρχει προσανατολισμός…..

Το μόνο που θέλουμε είναι να μην επαναλάβουμε την φτηνή ποπ….ίσως υπάρχει μια επαναπροσέγγιση του πρώτου δίσκου, ίσως και πιο παλιών εποχών όσο τρομακτικό και αν ακούγεται αυτό…αλλά ακόμα ζούμε τόσο πολύ μέσα στο κλίμα της φτηνής ποπ και λόγω συναυλιών που είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για τρίτο δίσκο…

Όσο αναφορά για επιρροές σας μιλήσαμε αυτό το οποίο φαίνεται και μέσω του site σας είναι ότι ακούτε διαρκώς μουσική…νέα πράματα και είστε ενημερωμένοι περισσότερο από ότι πιστεύει κάποιος…υπάρχει η ανάγκη της τροφής αυτής ακόμα δεν ξεφτίζει?…στο πίσω ανατρέχετε καθόλου?

Παντελής - Ναι η ανάγκη υπάρχει ακόμα να ακούμε πολλά απλά υπάρχει και το παράπονο ότι δεν κόλας πλέον σε έναν δίσκο όπως παλιά…τις προάλλες άκουγα για παράδειγμα των REM το ΑutomaticforthePeople και το έβγαλα γιατί δάκρυσα, συγκινήθηκα μιλάμε για ….δεν τα ζεις πια αυτά…..το ίδιο βέβαια θα συμβαίνει και τις επόμενες γενιές….θα ακούνε FranzFerdinand το 2020 και θα δακρύζουν και αυτοί…όχι όμως στον ίδιο βαθμό γιατί αυτό θα έχει επικαλυφτεί από πολύ περισσότερα πράγματα από όσα επικαλύφτηκαν τα δικά μας….

Πλέον χάνετε η επαφή όμως….με τους υπολογιστές?

Παντελής - Εγώ πλέον πρόσφατα συνειδητοποίησα και ταράχτηκα ότι πια δεν ακούω μουσική στο σαλόνι ..δηλαδή ακούω μονάχα μουσική στον χώρο που έχω τον υπολογιστή…είναι τραγικό αυτό το πράμα…και η μοναδική οπτική επαφή που έχω είναι με μια οθόνη….

Πια δεν ακούς δίσκους στο κρεβάτι πριν κοιμηθείς…έχουμε ξεχάσει τα ακουστικά…..

Κλείνοντας λοιπόν την συζήτηση μας και την συνέντευξη αυτή…

Παντελής - Πικρή….

Γιατί πικρή?

Παντελής - Ε με όσα είπαμε για την κατάσταση στην μουσική…(γέλια)

Από παλιές εποχές Ποπ & Ροκ λοιπόν….

Παντελής - Ήταν ευαγγέλιο αυτό το περιοδικό….

Συμφωνώ…

Από Παλαιές εποχές λοιπόν να θυμηθούμε τους desertislanddiscs που είχε ξεκινήσει ο Πετρίδης…..εσύ Παντελή ήδη ανέφερες για ΑutomaticforthePeople από REM..για πείτε μου αγαπημένα albums?

Παντελής -AutomaticforthePeople ναι, Murmur απο REM , Οutof Τime λόγω συναισθηματικής αξίας για μένα, και TheQueenisDead από Smiths

PetSoundsαπόBeach Boys, Revolver από Beatles, ΟΚ Computer από Radiohead,

Aλέξης – Metallicα killemall, musterofpuppets…..μετά από το 1988 βέβαια δεν ξανάκουω Μetallica

IronMaiden καιi οι περισσότεροι δισκοι από BlackSabbath μονο με Οzz Αν και το απομυθοποίησε όλο αυτό ο Οzzy…πολλές επιρροές….από ελληνικά συγκροτήματα PanxRomana, Γενιά τουΧάους και Τσοπανα Rave….να προσθέσουμε και Χαμόγελο της Τζοκόντας από Μάνο Χατζιδάκι….

Παντελής – Και να συνεχίσω με Document από REM, Green επίσης καταπληκτικός δίσκος…..(γέλια)

Αλέξης - Βασική επιρροή μου κιόλας νιώθω τις Τρύπες…

Παντελής -Sonic Youth

Από REM τίποτα άλλο?….(πολλά γελια)

Παντελής -ναι αλλά μέχρι το 1992…μάλλον έως το Up ήτανε αξιοπρεπείς δίσκοι…μετά ήταν όλοι κατώτεροι των περιστάσεων…

Τώρα από ελληνικά μιλάμε για Χατζιδάκι – Σαββόπουλο, Πλάτωνος επίσης όλη η δισκογραφία της Αρλέτα και Φοίβο Δεληβοροιά .

Σας ευχαριστώ παρά πολύ και εύχομαι και εις άλλα με υγεία παιδιά..

Παντελής – Να σε καλά Τάσο εμείς ευχαριστούμε!

Atraktos.Net

Συνεντεύξεις
Συνέντευξη Χρήστος Λαϊνάς
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen
Συνέντευξη με τη Nalyssa Green
ΣΥΝΕΝΤΕYΞΗ με τους ABBIE GALE