Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Συνέντευξη με τους MODREC

15/12/2008

Συνέντευξη στην Όλγα Ροΐδη

Οι Modrec (MODified RECovery) με έδρα την Αθήνα είναι μία από τις καλύτερες αγγλόφωνες μπάντες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. “Αναρρώσαν” το 2001, προϋπήρχαν ως No pulse από το 1999 και την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου βρέθηκαν στα Ιωάννινα και στο Θυμωμένο Πορτραίτο στα πλαίσια του mini tour τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Έχοντας στις αποσκευές τους το debut album τους Art Naïve και πολλά “γκάζια” μας πήραν τα μυαλά και μας τα πέταξαν στον τοίχο! H Όλγα Ροΐδη στο μεταξύ, βρήκε την ευκαιρία για μία συνομιλία με το group…

- Δημιουργηθήκατε ως ModRec το 2001, ουσιαστικά είστε μπάντα από το 1999 ως No Pulse, ενώ το πρώτο σας album κυκλοφόρησε μέσα στο 2008. Ο λόγος καθυστέρησης κυκλοφορίας του debut σας σε σχέση με τα χρόνια που παίζεται μαζί; Επιλογή σας ή λόγω άλλων(δισκογραφικών πχ) δυσκολιών;

Όταν πρωτοξεκινήσαμε να παίζουμε δεν είχαμε ακριβώς ξεκάθαρο πότε θα κυκλοφορήσουμε το 1ο μας album, όπως επίσης αγνοούσαμε και άλλα πράγματα που αφορούν περισσότερο τις music business και λιγότερο τη μουσική. Παίζαμε απλά μέχρι να νιώσουμε ότι κάτι όμορφο συμβαίνει σε όλους μας οπότε με τον καιρό διαμορφώθηκε και ο ήχος, τα τραγούδια και οι στίχοι. Μετά από συνεχείς αλλαγές στο ρόλο του μπασίστα καταλήξαμε το 2005 σε ένα σταθερό σχήμα. Ένα χρόνο αργότερα πιστεύαμε και αισθανόμασταν ότι το υλικό είχε φτάσει σε επίπεδο που άξιζε τον κόπο να ηχογραφηθεί και εκεί ακριβώς ξεκίνησε ένας νέος κύκλος αναζήτησης των καλύτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιούταν το όλο εγχείρημα Με αυτόν τον τρόπο, φτάσαμε μέχρι το 2008 και την κυκλοφορία του Art Naive.

-Ποιες ήταν οι σκέψεις όταν αρχίσατε να παίζατε μαζί; Είχατε «επαγγελματικές» βλέψεις από την αρχή ή απλά είχατε την τύχη να κάνετε αυτό που αγαπάτε δουλειά σας;

Σίγουρα είχαμε σκέψεις σχετικές με το κατά πόσο θα μπορεί η μουσική να αποτελέσει επάγγελμα και να προσφέρει έσοδα αλλά θεωρούμε ότι υπήρχε πολύ έντονη δημιουργικότητα η οποία αποτελούσε και πρωταρχική μας ανάγκη επομένως και προτεραιότητα. Βλέπαμε ακόμη ότι τα μουσικά πράγματα που σκαρώναμε δεν ήταν και τα πιο "commercial’ ή "mainstream" οπότε δεν παίρνανε και τα μυαλά μας αέρα. Σιγά σιγά βγήκαμε και στο σανίδι για τα live και επειδή το αντιμετωπίζαμε και το αντιμετωπίζουμε με μεράκι (άλλοι θα το έλεγαν "επαγγελματικά") ξεκίνησε όλο το πράγμα να αποκτά αξία και για μας αλλά και για άλλους ανθρώπους.

-Και ως συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης είναι η μπάντα η κύρια επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Ζούμε από τη μουσική και οι τέσσερις μας αλλά όχι μόνο από τους modrec αλλά κυρίως από άλλες μουσικές δραστηριότητες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν αφιερώνουμε μπόλικο από το χρόνο μας στο group, ειδικά τώρα που ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το 2ο album, για την παρούσα περιοδεία αλλά και για αυτή που θα γίνει την Άνοιξη (ακόμη δε μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες...)

-Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Αγαπημένα συγκροτήματα;

Πολλά πράγματα από electronica μέχρι punk, progressive ακόμη και jazz ή μουσική για σινεμά. Από συγκροτήματα ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τους Refused, τους Tortoise, τους Αutechre, τον Brian Eno, τους Dillinger Espace Plan, τους Sonic Youth, τους Radiohead και πάρα πάρα πολλούς άλλους...Μας αρέσουν ακόμη πολλές κυκλοφορίες της εταιρίας ECM όπως επίσης ήχοι της Rough Trade, της Warp, της Leaf και της Ιpecac του Mike Paton.

-Πείτε μου λίγα πράγματα σχετικά με το «Art Naive». Και πως πρόεκυψε ο τίτλος αυτός.

To "Art Naive" ουσιαστικά πρώτα δημιουργήθηκε ως κομμάτι κι έπειτα δανειστήκαμε τον τίτλο του για να ονομάσουμε έτσι όλο το album. Τα κομμάτια που περιέχει αποτελούν ιδέες που ζυμώθηκαν και επεξεργάστηκαν σε μια περίοδο περίπου 5 χρόνων από το 2001 ως το 2006 και σαν δίσκος είναι conceptual κατα κάποιο τρόπο. Ο λόγος που επιλέξαμε να τον ονομάσουμε "Art Naive" είναι διότι το ομώνυμο κομμάτι αποκωδικοποιεί καλύτερα από κάθε άλλο, τον τρόπο που συνθέταμε εκείνη την περίοδο ο οποίος ήταν κάπως "αφελής" και ρομαντικός. ’Ολα τα κομμάτια του δίσκου έχουν λίγη περιπέτεια, ένταση και εσωστρέφεια, στοιχεία που αναδεικνύονται μέσα από το "Αrt Naive" είτε αυτό είναι λέξεις, είτε τραγούδι, είτε ολόκληρο album.

-Επίσης το artwork του album είναι αρκετά ... art και καθόλου naive… σε μια εποχή που πια νομίζω πως λίγοι δίνουν σημασία στο δημιουργικό κομμάτι του δίσκου (μιας και πια δεν είναι καν -δίσκος… έχουν γίνει πολλές κυκλοφορίες σε ηλεκτρονική μορφή).

Σίγουρα η μουσική σε ψηφιακή μορφή αποτελεί χαρακτηριστικό της εποχής μας όπως επίσης και η διάδοσή της μέσω του internet. Ανεξάρτητα από την ηλεκτρονική μορφή του δίσκου που μπορεί κάποιος να βρει στο Amazon και στo iTunes, για μας το cd ή το βινύλιο έχει μια διαφορετική αναντικατάστατη αξία. Μας απασχολούσε, λοιπόν, πολύ το πως θα αποτυπώσουμε τα κομμάτια του δίσκου σε εικόνες με σκοπό να εισάγουμε στο περιβάλλον του κάθε τραγουδιού αλλά και όλου του δίσκου τον ακροατή με όσο πιο πειστικό τρόπο γίνεται. ’Ετσι, ο Ανδρέας Μητρόπουλος με οδηγό τη μουσική του "ArtNaive" και κείμενα που αφορούσαν τα κομμάτια ζωγράφισε έναν μεγάλο ενιαίο πίνακα χωρισμένο νοητά σε 9 μέρη που αποτελούν τα βασικά τραγούδια του album. Στη μορφή του cd o πίνακας είναι ουσιαστικά ένα puzzle που καλείται να φτιάξει κάθε φορά ο ενδιαφερόμενος.

-Συνεργαστήκατε με έναν διεθνώς καταξιωμένο παραγωγό, τον Alex Newport (System of a down, Death Cab for Cutie, Sepultura). Πως πρόεκυψε αυτή η συνεργασία; Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα;

’Οταν τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις του δίσκου χρειαζόταν να βρούμε ένα άνθρωπο με εμπειρία και άποψη, κατάλληλο να μιξάρει το υλικό. Βρήκαμε διάφορους γνωστούς παραγωγούς στο διαδίκτυο και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν διατεθειμένοι να ασχοληθούν, με τα απαιτούμενα budget να ξεκινούν από αρκετά χαμηλά και να φτάνουν πολύ ψηλά ανάλογα με την περίσταση. Διαλέξαμε τον Alex Newport λόγω των credits του, δηλαδή τους δίσκους και τις συνεργασίες που είχε στο παρελθόν αλλά και γιατί ο ίδιος ψήθηκε πολύ να ασχοληθεί με το "ΑrtNaive". Στην αρχή παιδευτήκαμε λιγάκι μέχρι να βρούμε τη "μαγική ηχητική συνταγή" όταν μας έστελνε μίξεις online για να πούμε τη γνώμη μας, αλλά γρήγορα η διαδικασία απέκτησε ρυθμό και η αλήθεια είναι ότι είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι απο το αποτέλεσμα

-Μελλοντικά σχέδια της μπάντας;
Δε νομίζουμε ότι μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε...Συναυλίες εντός κι εκτός συνόρων, δίσκους αλλά και μουσικές συμπράξεις χωρίς προορισμό...

Οι Modrec είναι οι:

Κώστας Χαλιώτης : drums,programming

Λάμπης Κουντορογιάννης : guitar, voice, glockenspiel, harmonica

Γιώργος Μπουλντής : bass, charango

Δημήτρης Αρώνης : voice, guitar, keys, programming

http://www.myspace.com/modrec

Atraktos.Net

Συνεντεύξεις
Συνεντευξη με τους Νανους
Συνεντευξη με την Εύη Κουρτίδου
Συνέντευξη Χρήστος Λαϊνάς
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen