Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

LOUISA JOHN-KROL

25/06/2003

Πρέπει να παραδεχτώ ότι το όνομα Louisa John-Krol δεν το γνώριζα. Εξάλλου η ενασχόλησή μου με την αιθέρια, μυσταγωγική μουσική δεν είναι τόσο λεπτομερής και βαθιά, που να μου επιτρέπει να γνωρίζω πάρα πολλούς καλλιτέχνες. Όμως, όταν ο Σπύρος από τη Δαιμόνια Νύμφη με έφερε σε επαφή με το άλμπουμ Love Sessions (Prikosnovenie / Poeta Negra, 2003), η σαγηνευτική φωνή της κοπελιάς από την Αυστραλία ήταν αδύνατο να μην με κάνει να μάθω για τα καλά αυτό το όνομα!

Έτσι, το γεγονός ότι το internet έχει εκμηδενίσει τις επικοινωνιακές αποστάσεις, μου έδωσε τη δυνατότητα πολύ σύντομα και χωρίς κόπο να έρθω σε επαφή με τη Louisa, να της εκφράσω το θαυμασμό μου και να τη ρωτήσω μερικά πράγματα για την πορεία της στη μουσική μέχρι τώρα. Για να ενημερωθώ κι εγώ, αλλά και όποιος από τους αναγνώστες του Atraktos.net ενδιαφέρεται.

Atraktos.net: Louisa, με το που άκουσα για πρώτη φορά το άλμπουμ Love Sessions μαγεύτηκα από τη φωνή σου! Αλήθεια, που κρυβόσουν όλα αυτά τα χρόνια; Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη μουσική;

Louisa John-Krol: Σε ευχαριστώ Κώστα. Επίσημα ηχογράφησα το πρώτο μου κανονικό κομμάτι όταν ήμουν 10 χρονών και έκανα πέντε άλμπουμ τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Στη συνέχεια κυκλοφόρησα με δικά μου έξοδα δύο κανονικά άλμπουμ, το Argo και το Alexandria, το οποίο επανεκδόθηκε από τη γερμανική εταιρία Hyperium. Πάντως, τα πρώτα μου δισκογραφικά πνευματικά δικαιώματα τα απέκτησα μετά την κυκλοφορία του Ariel για την Prikosnovenie. Η ίδια εταιρία κυκλοφόρησε πρόσφατα και το νέο μου άλμπουμ (4ο κανονικό) με τίτλο Alabaster.

Πώς και έγινε και ηχογραφείς σε γαλλική εταιρία και όχι σε κάποια αυστραλιανή; Είναι δύσκολα τα πράγματα για τη μουσική σου στη χώρα σου;

Ο ιδιοκτήτης της Prikosnovenie, o Fred Chaplain ήρθε σε επαφή μαζί μου. Αμέσως με κέρδισε από του ταλαντούχους καλλιτέχνες που έχει στην εταιρία του, από το ωραίο design των cd του, από την προσεγμένη προώθηση και από την ειλικρίνειά του σε οικονομικά θέματα. Πάντως, δεν νομίζω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στην Αυστραλία για τη μουσική μου. Μου ταιριάζει να ζω σε απομόνωση σε ένα νησί. Συμμετέχω πρόθυμα στη δική μου ερημιά!

Ωραία. Μίλα μου λίγο για το άλμπουμ Love Sessions. Πώς προέκυψε η ιδέα και ποιος ήταν ο σκοπός της;

Ήταν ιδέα του Fred. Όταν πρότεινε τον τίτλο Love Sessions, του είπα ότι αυτό ακούγεται σαν ‘Όργια’, ή σαν ‘Γιορτή του Σεξ’, αλλά αυτός απλά γέλασε! Στην πραγματικότητα, ο στόχος ήταν να έρθουν σε επαφή διαφορετικοί πολιτισμοί, που είναι και αυτό που ειλικρινά και αληθινά έγινε…

Είσαι ευχαριστημένη από το τελικό αποτέλεσμα;

Ναι! Ήταν κάτι παραπάνω από την κυκλοφορία ενός άλμπουμ. Λόγω του Σπύρου (Δαιμόνια Νύμφη) απέκτησα ένα βαθύτερο σεβασμό για την ελληνική αρχαιότητα. Λόγω του Fred (Lys) απέκτησα μια εικόνα της γαλλικής αισθητικής για την αγνότητα, το μέτρο και την καλαισθησία. Λόγω του Francesco ένιωσα την ιταλική ζεστασιά, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη φιλία που αντιστέκονται στην απόσταση που μας χωρίζει.

Γενικά η συνεργασία σας πώς ήταν; Κάνατε πολλούς συμβιβασμούς προσωπικά ο καθένας σας για να βγει το άλμπουμ;

Προσωπικά τα πήγα καλύτερα όταν συνεργαζόμουν με ένα ή δύο άτομα τη φορά. Δεν τα πήγα πολύ καλά όταν μαζευόμασταν περισσότεροι, λόγω της κούρασής μου από το jet lag, αλλά και της ντροπαλότητάς μου. Όσον αφορά τη λέξη συμβιβασμό, εγώ θα το έλεγα μοίρασμα. Εγώ είμαι εντάξει με αυτό. Έμαθα πολλά από αυτή τη συνεργασία.

Louisa, μίλα μας λίγο για το νέο σου άλμπουμ και για το τι σχεδιάζεις αυτόν τον Louisaκαιρό.

Το νέο μου άλμπουμ που ονομάζεται Alabaster έχει δώδεκα τραγούδια και ηχογραφήθηκε σε εφτά διαφορετικά στούντιο σε πέντε χώρες. Συμμετέχουν σε αυτό και καλλιτέχνες που ήταν και στο Love Sessions και καταπιάνεται με θέματα αγάπης, αλλά και θανάτου. Οι στίχοι αναφέρονται στον Δάντη, τον Όμηρο, τον Σαίξπηρ, τον Gurdjieff , την Emily Dickinson και στον ελληνικό μύθο της ένωσης της Περσεφόνης με τον Άδη. Αυτό τον καιρό σχεδιάζω μια ευρωπαϊκή περιοδεία καθώς και ένα νέο άλμπουμ σε συνεργασία με τον Francesco Banchini των Gor.

Πώς είναι οι αντιδράσεις του κόσμου για τη μουσική σου; Είσαι ευχαριστημένη από τη μέχρι τώρα πορεία σου στη μουσική;

Οι αντιδράσεις του κόσμου, ειδικά από την Ευρώπη και την Αμερική, είναι φανταστικές! Και ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένη, με τιμάει ιδιαίτερα που τόσος πολύς κόσμος έχει αφιερώσει τον χρόνο του για να ακούσει τα άλμπουμ μου, ειδικά ενώ υπάρχουν χιλιάδες άλλοι μουσικοί που αξίζουν το σεβασμό. Και μόνο που είμαι σε μια καλή εταιρία είναι πολύ παραπάνω από ό,τι θα μπορούσε να ονειρευτεί μια κοπέλα από την αυστραλιανή επαρχία!

Για το τέλος Louisa, θέλω να μου πεις πώς βλέπεις το μέλλον της αιθέριας μουσικής. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται μαζί της;


Πιστεύω στο καλό μέλλον της αιθέριας μουσικής, ειδικά αν διατηρήσουμε την ελευθερία στο να πειραματιζόμαστε, να εξελισσόμαστε και να ακούμε πράγματα. Χωρίς να θέλω να περιορίσω τα όρια, μπορώ να σου αναφέρω μουσικούς που εκτιμώ: εκτός από τους αγαπημένους καλλιτέχνες της Prikosnovenie, μου αρέσουν οι Vas, Stellamara, Dwelling, Vox, Stoa, Arcana, Seventh Harmonic, Bel Canto, DCD, The Telling, Eden, Ataraxia, Γιώργος Χριστιανάκης (για τοTemplo), Love is Colder than Death, Das Zeichen, Love Spirals Downwards καιAndrea (Nebel) από τους Hagalaz Runedance, που επέστρεψε στο παλιό της όνομα, Nebelhexe. Μου αρέσει επίσης το dark ambient με τους Alio Die, Mathias Grassow, Oophoi, Arkane, Stephan Micus, Robert Rich, Steve Roach και το ονειρικό ροκ των The Legendary Pink Dots.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.louisajohnkrol.com

Κώστας Παπασπυρόπουλος

Συνεντεύξεις
Συνεντευξη με τους Νανους
Συνεντευξη με την Εύη Κουρτίδου
Συνέντευξη Χρήστος Λαϊνάς
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen