Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Synch Festival)

29/06/2005

‘’ Tα δρώμενα που συμβαίνουν σε μία χώρα απεικονίζουν την όλη κατάσταση που επικρατεί και το Synch είναι μία πραγματικότητα.’’

Με αφορμή την διεξαγωγή του ίσως πιο πολυσυζητημένου εγχώριου festival ηλεκτρονικής και όχι μόνο μουσικής και ψηφιακών τεχνών, το Synch festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 1, 2, 3 Ιουλίου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στην πρωτεύουσα, το Αtraktos.net παρουσιάζει μία τηλεφωνική συνέντευξη με τον βασικό καλλιτεχνικό διευθυντή και υπεύθυνο εξ’ ολοκλήρου για την επιλογή του line up του festival, Δημήτρη Παπαιωάννου.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ζωντανά μέσω του Rodon Fm των Σερρών στην δίωρη εκπομπή μου στις 22/06 :

- Δημήτρη σε τι φάση σε πετυχαίνουμε αυτή την στιγμή?

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Από 1-3 Ιουλίου έχουμε το Synch. Σκοπός μας είναι να βάλουμε σε μία κοινή πλατφόρμα ένα κοινό ενδιαφέρον που έχουν οι νέοι άνθρωποι, και όχι μόνο, που ασχολούνται με την μουσική, τις τέχνες κτλ.

- 2οSynch Festival λοιπόν, στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου, στον ίδιο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε και πέρσι. Η επιλογή του χώρου να υποθέσουμε δεν είναι τυχαία?..

Βεβαίως, εκεί πραγματοποιήθηκε πέρσι και πεποίθηση μας είναι να διοργανώνεται στον ίδιο ακριβώς χώρο κάθε χρόνο ώστε να γίνει θεσμός. Πρόκειται για ένα υπέροχο μέρος το οποίο ουσιαστικά είναι ένα βιομηχανικό μουσείο. Είναι ένα στολίδι της μεταβιομηχανικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Ένας χώρος 200 στρεμμάτων ο οποίος υπάρχει από το 1890 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν μεταλλείο. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την θάλασσα με θέα νερό αλλά και νησιά. Σε συνδυασμό με όλα αυτά τα οποία θα συμβούν εντός του χώρου θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία εφάμιλλη όλων των μεγάλων εκδηλώσεων της μουσικής και των νέων τεχνών σε όλο τον κόσμο.

- Συμφωνώ απολύτως. Πρόκειται για μία εκδήλωση η οποία ξεφεύγει από τα εγχώρια ελληνικά δεδομένα των προηγούμενων ετών τόσο στην θεματική της όσο και στον χώρο διεξαγωγής αλλά και στην γενικότερη ιδέα πραγματοποίησης του festival. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτι σαν το ελληνικό Sonar?

Πολύ εύστοχο. Δεν θα μπορούσα να κρύψω ότι δεν έχουμε επηρεαστεί από το μεγάλο festival της Βαρκελώνης και χωρίς καμία δόση υπερβολής ή υπεροψίας, θα έλεγα ότι σαν οργάνωση, καλλιτεχνική πρόταση και περιεχόμενο δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε.
Η μόνη βασική διαφορά σε σχέση με το Sonar, μιας και τυχαίνει προσωπικά να το παρακολουθώ από την γέννηση του το 1994, είναι ότι είναι μία εκδήλωση στην οποία συμμετέχει όλη η πόλη και κυριολεκτώ. Και εδώ είναι το σημείο όπου θα ήθελα να καλέσω όλο τον κόσμο να επισκεφτεί φέτος το Λαύριο και να αφήσει πίσω την κακομοιριά και την παραφιλολογία, συχνά φαινόμενα της ελληνικής κουλτούρας. Τα δρώμενα που συμβαίνουν σε μία χώρα απεικονίζουν την όλη κατάσταση που επικρατεί και το Synch είναι μία πραγματικότητα.

- Μία άρτια καλλιτεχνική πρόταση λοιπόν η οποία περιλαμβάνει πάνω από 65 καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους σε 4 διαφορετικά stages, 200 προβολές μικρού μήκους πειραματικού κινηματογράφου αλλά και όλες οι οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Πώς είναι εφικτό να συγχρονιστούν όλα αυτά μιας και synch = synchronization ?

Πράγματι το εύρος των καλλιτεχνών που απαρτίζουν και το φετινό Synch είναι πολύ μεγάλο και κυριολεκτικά παγκόσμιο. Η φιλοσοφία μας είναι ενάντια σε κάθε δεινοσαυρισμό και δεν πιστεύουμε πως ένα μεγάλο όνομα είναι μεγάλο όνομα επειδή μπορεί να γεμίσει έναν χώρο διασκέδασης ή ένα στάδιο και αυτό αρκεί. Πιστεύουμε στην λεπτομέρεια, στην δυνατότητα των ανθρώπων που μπορούν να εκφραστούν καλλιτεχνικά παίζοντας ή παράγοντας μουσική αλλά και στο κοινό που έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει κάτι τέτοιο με την συμμετοχή του. Άλλωστε ο βασικότερος στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δύναμη τoυ festival να είναι ο κόσμος. Τo κοινό δηλαδή που θα μπορέσει να αφουγκραστεί ένα μεγάλο festival και να συμμετάσχει ώστε να ακούσει και να δει νέα πράγματα.

- Ξεχωρίζοντας με δυσκολία μερικά από τα ονόματα τα οποία θα εμφανιστούν στο festival μιας και το line up, το οποίο έχεις επιμεληθεί εξ’ ολοκλήρου και είναι τεράστιο, θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτά που πραγματικά μου έκαναν μεγάλη εντύπωση προσωπικά και αυτά είναι των Mouse on Mars, των De La Soul, των Swayzak, του Alex Smoke, του Jamie Lidell, του Akufen, των Plaid. Δισκογραφικές όπως η Clone Records με τον αστέρα dj και παραγωγό Alden Tyrell αλλά και έντονη η ελληνική συμμετοχή με τις δισκογραφικές της Klik Records αλλά και της Poeta Negra από την Θεσ/νικη. Πραγματικά ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς……

Είναι γεγονός πως από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της ιδέας πραγματοποίησης του festival, φιλοσοφία μας ήταν και είναι η πολυσυλλεκτικότητα. Πεποίθηση μας είναι πως επιλέγουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει στο παγκόσμιο αλλά και εγχώριο σύγχρονο μουσικό χάρτη. Κάθε καλλιτέχνης έχει πολύ ενδιαφέρουσα πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα βάσει της δουλειάς του. Από την πολύ μεγάλη hip hop μπάντα των De La Soul, την πολύ ιδιόμορφη techno-soul φιγούρα του Jamie Lidell, τους πρεσβευτές του μινιμαλιστικού ήχου Alex Smoke, Akufen και Swayzak όπου τα προσωπικά τους album έχουν κάνει πάταγο παγκοσμίως, μάλιστα το album του δευτέρου με τον τίτλό ‘’My Way’’ θεωρείται ήδη κλασσικό από τον μουσικό τύπο. Νέες και πολύ επίκαιρες μουσικές προτάσεις από τους καλλιτέχνες της Clone Records με ένα neo-disco ήχο. Παρούσες και 2 από τις σεβαστές ελληνικές δισκογραφικές διεθνώς. Επειδή όντως ο κατάλογος είναι μεγάλος και θα ήταν άδικο να παραλείψω κάποιον καλλιτέχνη τον οποίο θα έχουμε την τιμή να απολαύσουμε στο πρώτο τριήμερο του Ιουλίου θα περιοριστώ σε 2 φράσεις…..είναι πρωτοποριακή μουσική, είναι το Synch…!

- Αυτό μάλλον είναι και το μότο για φέτος… Να σε ευχαριστήσω για την πολύ όμορφη κουβέντα και να σου ευχηθώ καλή τύχη για το τριήμερο που έρχεται, αν και φαίνεται να’ ναι αναμενόμενη.

Σας περιμένουμε όλους στην Αθήνα, ειλικρινά εγώ ευχαριστώ.

Πληροφορίες στο www.synch.gr

Δημοσθένης Ελένης

Atraktos.Net

Συνεντεύξεις
Συνεντευξη με την Εύη Κουρτίδου
Συνέντευξη Χρήστος Λαϊνάς
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen
Συνέντευξη με τη Nalyssa Green