Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

DARKHOPE

RENΕE FLEMING

MERCURY RECORDS/UNIVERSAL

11/08/2010

H RENΕE FLEMING είναι μια σοπράνο, με τεράστια επιτυχία στην καριέρα της (με πολλά βραβεία, σπουδαίες ερμηνείες και διεθνή αναγνώριση). Τώρα από πού η Αμερικανίδα αυτή αποφάσισε να ερμηνεύσει τραγούδια, γνωστά και αγαπημένα, έως δύσκολα και ανεξάρτητα, είναι άλλο ζήτημα. Το σημαντικό είναι ότι με τον δίσκο της DARKHOPE τα κατάφερε περίφημα, ξαφνιάζοντάς μας ευχάριστα και με την φωνή της και με την επιλογή των κομματιών.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα υπάρχει μια αφορμή για να γίνει αυτό και μια ερμηνεύτρια του κλασικού τραγουδιού να κάνει αυτή την κίνηση, ως ευχάριστο διάλειμμα στην σπουδαία καριέρα της, και τελικά να αποδειχθεί ως ένας πολύ αξιόλογος σταθμός σε αυτή. Η αφορμή λοιπόν υπήρξε πριν από λίγο καιρό όταν σε μια τηλεοπτική εκπομπή (που παρουσιάζει ο Elvis Costelloπου δικαίως φοβήθηκε να παίξει σε άδειες κερκίδες στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι) η Renee Fleming ερμήνευσε ζωντανά στην τηλεόραση ένα παραδοσιακό αμερικάνικο κομμάτι (in the pines – που και οι Nrivana έχουν ερμηνεύσει, όπως και οι Dylan, Joan Baez, Grateful Dead, Mark Lanegan of Screaming Trees…Bill Calahan of Smog.. και πολλοί άλλοι). Αυτό άρεσε σε πολλούς… και έτσι γεννήθηκε αυτός ο καταπληκτικός δίσκος!

Την παραγωγή ανέλαβε ο David Kahne που εκτός από κλασικούς ρόκερς έχει επιμεληθεί τις δουλειές και των Strokes, Bangles, της Regina Spector… και μέχρι και με τους Linkin Park έχει συνεργαστεί.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας υπέροχος δίσκος από μία φοβερή φωνή., που θα ενθουσιάσει και τους φίλους του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και αυτούς του λεγόμενου ανεξάρτητου ήχου. Εν συντομία θα πω ότι υπάρχουν τρεις ομάδες κομματιών

- Τα πολύ γνωστά, αλλά εντυπωσιακά ερμηνευμένα, όπως το "Hallelujah" του Leonard Cohen , το "Mad World" των Tears for Fears (!) ή το "In Your Eyes" του Peter Gabriel και το "Today" των Jefferson Airplane

- Τα ανεξάρτητα κομμάτια γοητευτικά ερμηνευμένα όπως το τρομερό "With Twilight As My Guide" των The Mars Volta και το "Soul Meets Body" των Death Cab for Cutie , αλλά και το "No One’s Gonna Love You" των Band of Horses ή το "Oxygen" του Willy Mason (από το 1ο ΕΡ του μοναχικού ερμηνευτή, που μέχρι και με τους radiohead έπαιξε, ενώ τραγουδά και στον δίσκο των Chemical Brothers…)

- Τα πιο σύγχρονα και ίσως πιο εμπορικά όπως το "Endlessly" των Muse ή το "Intervention" των Arcade Fire και το "Stepping Stone" της Duffy

Απόλυτα πετυχημένο εγχείρημα, τα κομμάτια είναι απόλυτα αναγνωρίσιμα, χωρίς «ουρές» και άσκοπες περίτεχνες κινήσεις, που θα μπορούσε να έκανε ως soprano. Αυτό κάνει τον δίσκο ακόμα πιο γλυκό, η φωνή έτσι κι αλλιώς είναι εκπλητική, αλλά μαζί με την επιλογή τόσο όμορφων κομματιών τον κατατάσσουν σε μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες του έτους. Προσωπικά συγκινήθηκα με την ερμηνεία στους αγαπημένους μου Death Cab for Cutie και εντυπωσιάσθηκα για τη φωνή που έδωσε το τραγούδι των μεγάλων MARS VOLTA.

Απαραίτητο να σας δώσω και όλα τα κομμάτια που ακούγονται, που είναι τα εξής:

Track listing

1. "Endlessly" (from Absolution) Muse

2. "No One’s Gonna Love You" (from Cease to Begin) Band of Horses

3. "Oxygen" (from Where the Humans Eat) Willy Mason

4. "Today" Jefferson Airplane

5. "Intervention" Arcade Fire

6. "With Twilight As My Guide" (from Octahedron) The Mars Volta

7. "Mad World" Tears for Fears

8. "In Your Eyes" Peter Gabriel

9. "Stepping Stone" Duffy 3

10. "Soul Meets Body" Death Cab for Cutie

11. "Hallelujah" Leonard Cohen

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
DELTA MACHINE
DEPECHE MODE
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT