Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

LIFE OF PASSION

ZIHARD

09/04/2007

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το κείμενο που ακολουθεί απευθύνεται σε ταγμένους οπαδούς του Neo-Classical Metal και του Yngwie Johann Malmsteen:

"Από κάθε ρωγμή Του πάγου που μας τυλίγει Κι έχει λιώσει εδώ κι εκεί Αναβλύζει ένα κάτασπρο κύμα - Κάποιο ανοιξιάτικο λουλούδι" (Μιναμότο Νο Μασαζούνι) Δανείστηκα το παραπάνω Τάνκα γιατί έτσι ακριβώς εμφανίζονται κατά καιρούς δίσκοι σαν αυτόν που παρουσιάζουμε. Εμφανίζονται σαν λουλούδια μέσα στους πάγους μια σκηνής τυποποιημένης, ανέμπνευστης και προβλέψιμης. Ακούω και ακούω δίσκους προσμένοντας κάθε φορά ένα νεοκλασικό διαμάντι που έρχεται σπάνια και συνήθως απο εκεί που δεν το περιμένω.

Η Ιαπωνία ήταν η χώρα που μας χάρισε ,τα τελευταία χρόνια, τους καλύτερους εκπροσώπους της μεγάλης του Yngwie σχολής : Norifumi Shima, Akira Kajiyama, Katsu Ohta, Takayoshi Ohmura, Hideaki Nakama κ.λπ. Η γειτονική Κορέ α ,αντίθετα, είχε να επιδείξει μόνο τον πανάγνωστο βιρτουόζο Kim Kyung Ho , ο οποίος δεν έβγαλε κάποιο σπουδαίο άλμπουμ (αν και διασκευάσε εκπληκτικά το "Rising Force" του Yngwie στο LIVE του) κι απο κεί και πέρα το χάος (απ όσο ξέρω τουλάχιστον). Ε λοιπόν όλα αυτά τέλειωσαν!

Όπως ,αναπάντεχα, δέχτηκα το ηλεκτροσόκ των Ark Storm του Katsu Ohta, έτσι συνέβη και με το " Life Of Passion " των Zihard απο την Κορέα! Η Stratocaster με τις χορδές απο λέιζερ στο εξώφυλλο προϊδεάζει τον ακροατή αλλά που να φανταστεί κανείς πως ο μέγιστος Park Young-Soo παίζει με ακρίβεια και ταχύτητα λέιζερ και κεντάει πάνω στην ταστιέρα? Οι Κορεάτες Ark Storm? Μάλλον.. αν και δε νομίζω πως και τους Ark Storm τους γνωρίζουν πολλοί γενικότερα. Δεν έχει σημασία.. Όπως και να χει, το "Life Of Passion" είναι το ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας (αν και στο -κορεάτικο- site τους έχει photo απο άλλες τρείς κυκλοφορίες, οι οποίες νομίζω είναι συλλογές που συμμετείχε το γκρούπ) και πραγματικά τσακίζει!

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μετά την ακρόαση του πρώτου κομματιού "Crying In The Midnight" έπαθα τέτοιο σοκ που τηλεφώνησα σε όλους τους φίλους και γνωστούς, μήπως και τους ήξερε κανείς! Στη συνέχεια κατάφερα να ακούσω και τα υπόλοιπα τραγούδια, πλημμυρισμένος απο την ηδονή της ανακάλυψής μου! Ο δίσκος είναι γεμάτος από παλιομοδίτικες συνθέσεις με εξαίσιο παίξιμο και καλά φωνητικά (δεν γνωρίζω τα ονόματα των υπολοίπων, θα σας τα πω όταν μάθω Κορεάτικα!) που με εξέπληξαν. Οι δε κιθάρες είναι υπεράνω σχολιασμού, ενώ στα solo γίνεται της κακομοίρας!

Προσοχή όμως: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με Αμερικανάκια που παίζουν τις κάλτσες τους αλλά βαριέσαι να τους ακούς. Οι Κορεάτες και Ιάπωνες βιρτουόζοι που μεγάλωσαν με Rainbow κι όχι με Steve Vai έχουν πάντα τις απαραίτητες μελωδίες και ο Park Young - Soo δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σ’αυτόν τον απαράβατο κανόνα. Για τα κομμάτια τι να πω? Αν εξαιρέσουμε την αναιμική μπαλάντα "Strange Without You", όλα τα υπόλοιπα θερίζουν! Από τα εκπληκτικά "Viper" και "Fire In The Sky" (όχι,δεν είναι διασκευή!) μέχρι το υπερηχητικό instrumental "Adversity Of My Life" ή το "The Loner της Κορέας" "Sad Memory" έχουμε να κάνουμε με ύμνους του Neo-Classical Metal!

Ως τώρα, τα μοναδικά άλμπουμ που είχα να θυμάμαι απο την Κορέα επειδή πραγματικά άξιζαν, ήταν το obscure "Sailing Out" των Stranger του 1990 και τα "Legend Of Darkness" (1989) και "Excalibur" (1990) των Dionysus. Απο σήμερα προσθέτω και το "Life Of Passion" των Zihard, αν και νομίζω πως δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης. Ελπίζω να συνεχίσουν να μας απασχολούν για πολλά χρόνια ακόμα!

PS : Στην ιστιοσελίδα του γκρουπ υπάρχει πλήθος βιντεοκλίπ ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται εξαιρετικές διασκευές στα "Rising Force", "Queen In Love", "Hairtrigger", "I’ll See The Light Tonight" του Malmsteen! Μπορείτε να τα δείτε και να πάρετε και μια γεύση απο τη μπάντα στο www.zihard.com. Δυστυχώς το site είναι στα Κορεάτικα, οπότε καλό κουράγιο!

Όσοι ενδιαφέρεστε για το άλμπουμ, το βρήκα στο ebay και υπάρχει και σε κάποια Κορεάτικα δισκάδικα που στέλνουν Ελλάδα και κοστίζει περίπου 12 δολλάρια.

Κώστας Λιανίδης

Metal
Mythodea
Mythodea
No Turning Back
INNERWISH
DIGITAL GHOSTS
SHADOW GALLERY
PURE
PENDRAGON
PERPETUAL FLAME
YNGWIE MALMSTEEN’S RISING FORCE
LIFELINE
IVANHOE
THROUGH PAINFUL LANES
ALKEMYST
DEATH MAGNETIC
METALLICA
TORN
EVERGREY
LONELY ARE THE BRAVE
JORN