Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

SHADOW GALLERY - MAPLERUN - SILENT RAGE

10/10/2010

ΚΥΤΤΑΡΟ, Athens

11/10/2010

Ποιός να το φανταζόταν πως μια μπάντα που δεν είχε παίξει ποτέ live, ξαφνικά, μετά από τόσα χρόνια παρουσίας μόνο μέσα στούς τοίχους του στούντιο, θα ερχόταν στην Ελλάδα, όχι για μία, αλλά για τρείς συναυλίες και θα έπαιζε μέχρι και στη Λάρισα!

Τελικά φαίνεται πως τίποτα δεν είναι αδύνατον κι έτσι οι Shadow Gallery επισκέφθηκαν επιτέλους τη χώρας μας (και κάποιες ακόμη) έστω και αργά, έστω και χωρίς τον χαρισματικό τους τραγουδιστή Mike Baker, που πλέον τραγουδάει κάπου στον Παράδεισο, αλλά ακόμη σε περίοδο που βγάζουν τεράστιους δίσκους, ακόμη σε περίοδο που παραμένουν ακμαίοι κι όχι σαν δεινόσαυροι που ήρθαν στην Ελλάδα για να κολλήσουν ένσημα και να φάνε τζατζίκια.

Την Αθηναϊκή εμφάνιση άνοιξαν οι Silent Rage που γενικά είναι μια καλή ελληνική μπάντα που κινείται στο χώρο του παραδοσιακού μελωδικού Power Metal… Στουντιακά τουλάχιστον είναι αρκετά καλοί. Τον τελευταίο καιρό είχαν αρκετές αλλαγές στο line up τους και δεν ήξερα τι να περιμένω απ αυτούς. Συνολικά πρέπει να έπαιξαν γύρω στη μισή ώρα δικά τους κομμάτια και δύο διασκευές ( Accident Of Birth από Dickinson και το Roll the Fire των Conception). Δε μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα, ούτε πως απογοητεύτικα κιόλας. Σίγουρα μπορούν και πρέπει να τα πάνε καλύτερα live, θα περιμένω να τους ξαναδώ για να σχηματίσω πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Οι Maplerun που ακολούθησαν είναι επίσης Αθηναίοι και ομολογώ πως –σε αντίθεση με τους Silent Rage- δεν τους ήξερα. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι μουσικά κινούνται σε ένα χώρο που δεν είναι ακριβώς του γούστου μου.. παίζοντας μοντέρνο metal με επιρροές από System of a Down, λίγο Tool, λίγο alternative και τα λοιπά. Σίγουρα δεν πολυκολλάνε με τους Shadow Gallery αλλά αφού οι ίδιοι οι SG τους επέλεξαν για να παίξουν μαζί τους σε όλες τις συναυλίες στην Ευρώπη τι να λέμε εμείς? Καλοί σ’αυτό που παίζουν πάντως. Αναμφίβολα θα ταίριαζαν περισσότερο και θα άφηναν καλύτερες εντυπώσεις παίζοντας support σε κάποια μπάντα του χώρου τους.

Γύρω στις δέκα και είκοσι, αν δεν απατώμαι, ανέβηκαν στη σκηνή οι Shadow Gallery μετά από ένα intro υπο τους ήχους των Queen ξεκινώντας με το προκλητικό (άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις!) Stiletto In The Sand και τη φυσική του συνέχεια War For Sale από το Tyranny. Εκτός από τους γνωστούς Gary Wehrkamp, Carl Cadden-James, Brendt Allman, Brian Ashland και Joe Nevolo. . στην παρέα ήρθε να προστεθεί και ο 24χρονος Eric Deigert που είναι ανηψιός του Carl και τους βοηθάει στην περιοδεία παίζοντας πλήκτρα και κιθάρα.

Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο χρειάζονταν βοήθεια οι Shadow Gallery αφού τόσο ταλέντο και μουσική ικανότητα δε θυμάμαι να έχω δεί πολλές φορές επι σκηνής. Υπήρχαν στιγμές που άλλαζαν μεταξύ τους όργανα χωρίς κανείς να καταλαβαίνει καμία ηχητική διαφορά, καμία παραφωνία.. ο Gary ακροβατούσε ανάμεσα στην κιθάρα και τα πλήκτρα ενώ στο Digital Ghost έδειξε και ζωντανά πόσο ικανός drummer είναι, ο Brian Ashland συχνά-πυκνά δεν παρέλειπε αφήνει τα φωνητικά για να κακοποιήσει μια Kramer παίζοντας με τρόπο που θα ζήλευαν πολλοί κιθαρίστες, ο Brendt Allman μπορεί να μην έπιασε άλλο όργανο αλλά η κιθάρα του πρέπει να πήγε στα σκουπίδια μετά το live, o Carl Cadden-James εκτός από αδιανόητα καλός μπασίστας έχει και φωνάρα (όπως όλοι τους).. ο μικρός Eric παίζοντας πότε το ένα, πότε το άλλο έδειξε πως μόνο χάρη δεν του έκαναν οι υπόλοιποι που τον άφησαν να είναι εκει πάνω μαζί τους και ΟΚ ο Joe Nevolo είναι πραγματικά τρελός! Το drum solo ήταν αρκετά ενδιαφέρον αφού αφ ότου έπαιξε στα κανονικά και στα μίνι τύμπάνα που είχε στήσει πιο μπροστά, στη συνέχεια άρχισε να παίζει στο πάτωμα, στο μικρόφωνο, στις σκαλωσιές κι οπουδήποτε έβρισκε κάτι να χτυπήσει!

Καταπληκτική η απόδοση της μπάντας στα πολυφωνικά σημεία που ομολογώ πως θεωρούσα πολύ δύσκολο να αποδοθούν ζωντανά αλλά ακούγοντάς τους να τραγουδάνε όλοι μαζί νόμιζα πως παρακολουθούσα musical κ όχι metal συναυλία.

Εκτός απ αυτά που προανέφερα, το σετ των Gallery περιλάμβανε τα: Mystery, Deeper Than Life, Pain, Destination Unknown, Questions At Hand (απίστευτη επιλογή και απίστευτη εκτέλεση), Ghost Of A Chance, Digital Ghost, Strong, Andromeda Stain, Crystalline Dream, Haunted και για encore έπαιξαν τα Room V και Gold Dust.

Ο Brian Ashland απέδωσε τόσο καλά τα κομμάτια που μάλλον έπεισε κι εκείνους με τις περισσότερες εμμονές (όπως ο γράφων) με το Baker πως άξια είναι εκεί που είναι και νομίζω πως περαιτέρω συγκρίσεις και υποθέσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Η μοναδική απορία που που γεννήθηκε φεύγοντας από το Κύτταρο ήταν «πως είναι δυνατόν αυτό το συγκρότημα να μην είχε δώσει συναυλίες τόσα χρόνια στερώντας απ τον κόσμο τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κάτι τόσο μαγικό». Ας είναι.. Μακάρι να ξαναέρθουν με την πρώτη ευκαιρία.. το θέλουν άλλωστε και οι ίδιοι..

Κώστας Λιανίδης

Live
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010
THESE NEW PURITANS, Plissken festival
5/12/2010