Σάββατο 18 Μαρτίου + Κυριακή 19 Μαρτίου 2006 οι CHAP στο ΜΜΘ
|
Σάββατο 18 Μαρτίου+ Κυριακή 19 Μαρτίου 2006
To MMΘ και η novaXpress παρουσιάζουν
Είναι τόσο εύκολο να συγκινήσει κάποιον το Ham, να νιώσει την επιρροή του να ενθουσιαστεί με το παιχνίδι των μουσικών και στιχουργικών του παραλογισμών και λογικών ανακολουθιών. Είναι ηχητικά απρόβλεπτο και αρμονικά ασταθές αλλά ταυτόχρονα και εξοργιστικά πιασάρικο. Είναι εγκεφαλικό και απόμακρο στη μεθοδολογία του αλλά τόσο προσιτό σαν αποτέλεσμα. Πάνω απ’όλα όμως είναι φοβερά διασκεδαστικό. Πραγματικά διασκεδαστικό.
Wire (Ιούνιος 05, κριτική για το άλμπουμ Ham)
Στo πλαίσιο της Eυρωπαϊκής περιοδείας τους για τον περσινό άλμπουμ τους Ham - που συμπεριλήφθηκε στους 50 καλύτερους δίσκους του 2005 από το έγκυρο Wire - οι Chap κάνουν μια στάση στην Eλλάδα στην οποία θα εμφανιστούν για πρώτη φορά.
Πρόκειται για μια ελληνο-γαλλο-γερμανο-βρετανική μουσική συμμαχία που έμελλε να συναφθεί στο σκοτεινό, υγρό και βρώμικο Bόρειο Λονδίνο πριν μερικά χρόνια από έναν συνθέτη τηλεοπτικών τζινγκλ, έναν καθηγητή μουσικής πρώην φυσικό, έναν πρώην σύμβουλο πληροφορικής νυν roadie και μια μουσικοθεραπεύτρια.
Oι κατά κόσμο, Πάνος Γκίκας (ιδρυτικό μέλος των Raining Pleasure/ μπάσο, βιολί, κιθάρα, ηλεκτρονικά, φωνητικά), Claire Hope (φωνητικά, keyboards), Johannes Von Weizsaker (πρώην μέλος των Karamasov/ κιθάρα, φωνητικά, ηλεκτρονικά τσέλο), και Keith Duncan (ντραμς) συναντήθηκαν πριν σχεδόν 10 χρόνια σε πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου που σπούδαζαν και έγιναν φίλοι. Oι Chap δημιουργήθηκαν αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα όταν ο Johannes έπεισε τον Πάνο και την Claire να παίξουν μαζί του σε συναυλίες για την υποστήριξη του solo project του που ακολούθησε μετά τη διάλυση της μπάντας του, Karamasov. Σύντομα το συγκρότημα - στο οποίο προστέθηκε και ο ντράμερ Keith Duncan άρχισε να δένει, και να δημιουργεί το δικό του ήχο ανοίγοντας συναυλίες ονομάτων σαν τους They Came from the stars i saw them, Laika κλπ.
Κάποια στιγμή το 2002, τους άκουσαν τα εκλεκτικά αυτιά της δισκογραφικής Lo Recordings (Red Snapper, Susumu Yokota, Luke Vibert, Rothko, Theodore κλπ) και ακολούθησε μια σειρά ηχογραφήσεων και κυκλοφοριών που φτάνουν ως το περσινό άλμπουμ Ham (Μάιος 2005) και το 7’’ single I am oozing emotion (Σεπτέμβριος 2005) καθώς και πληθώρα εμφανίσεων με τους Erase Errata, Oneida, Tom Vek, 13+god και Picastro.
Η μουσική τους είναι κατά βάση ποπ,
με α-σαφείς επιρροές από το post punk, τη Disco το Krautrock, μεταξύ -πολλών- άλλων. Οι σχεδόν προγλωσσικοί στίχοι τους μιλούν με την ίδια ζέση αλλά και απόσταση για τη διάρροια, το φαγητό, τον έρωτα, τις μπίζνες, τη μελαγχολία. Το συγκρότημα ανακατεύει περίτεχνα σχεδόν όλα τα μουσικά είδη και δημιουργεί μια
εκλεκτική εγκεφαλική ποπ την οποία μπορεί κανείς να χορέψει μέχρι τελικής πτώσης.
Περισσότερες πληροφορίες και επιπλέον υλικό στο site τους:
www.thechap.org
Kριτικές από το Bρετανικό Tύπο
Οι Chap δηλώνουν ότι εμπνέονται από τα πιο γελοία στοιχεία της ποπ κουλτούρας και όπως και η άλλη μπάντα του B. Λονδίνου, οι LCD Soundsystem, η μουσική τους πηγάζει από μια προφανή αγάπη για την disco, το no wave, το krautrock και τα αναλογικά electronics. Όλα αυτά τα στοιχεία συντίθενται με ευστροφία και ζωντάνια χωρίς κανένα άγχος για πρωτοτυπία.
Uncut
Με ένα τέτοιο τίτλο άλμπουμ (Ham) τίποτα δεν μπορεί να πάει άσχημα. Για άλλη μια φορά αυτοί οι τύποι μας προσφέρουν άλλη μια σουρεαλιστική dance opera κατευθείαν από ένα παράλληλο σύμπαν. Πραγματικά ανήκουν στη δική τους κατηγορία. 9/10
Lodown
Οι Chap είναι το μόνο από τα σύγχρονα-επηρεασμένα από τα 80s- συγκροτήματα, που καταφέρνουν να συνδυάσουν την σκληρή και βρώμικη ενέργεια της disco και του ροκ με μια αίσθηση παστέλ ζεστασιάς και μελωδικής διαύγειας.
Straight No Chaser
Δισκογραφία
Άλμπουμ
Ham
Lo Recordings
LCD44
27
Ιούνιος 2005
The Horse LP
Lo Recordings
LLP36/LCD36
28
Απρίλιος 2003
EPs-Singles
I Am Oozing Emotion 7"
Lo Recordings
LOSVN04
Iούλιος 2005
(Hats Off To) Dror Frangi, CD-ep
Lo Recordings
L0CDEP03
29 , Σεπτέμβριος 2003
I Got Flattened By A Pig Farmer / Remember Elvis Rex 7"
Lo Recordings
LOSEV02
Νοέμβριος 2002
Fun EP 10"
Lo Recordings
LOTEN02
Aπρίλιος 2002
Έναρξη 22:00- Είσοδος 12€
Δελτίο Τύπου |