Eκδήλωση με θέμα «Γαλλόφωνες διαδρομές, χθες, σήμερα, αύριο»
|
Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2006 στις 7.00 μμ διοργανώνεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης εκδήλωση με θέμα «Γαλλόφωνες διαδρομές, χθες, σήμερα, αύριο».
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γαλλοφωνίας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Η εκδήλωση-συζήτηση συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο των Φίλων της γαλλικής γλώσσας και των γαλλόφωνων πολιτισμών, «ΟΙ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΙ ΦΙΛΟΙ» και το ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και έχει ως κεντρικό θέμα την παρουσίαση των διαφορετικών όψεων και εφαρμογών της γαλλικής γλώσσας στον πολιτισμό, τις επιστήμες, το εμπόριο και αλλού καθώς και των δυνατοτήτων που προσφέρει η γνώση και η ομιλία της γαλλικής γλώσσας στον καθημερινό άνθρωπο.
Σύμφωνα με την Εκπαιδευτική Ακόλουθο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κα MurielPiquet «πάνω από 1,0 εκατ. έλληνες υπολογίζεται ότι ομιλούν τη γαλλική γλώσσα και σε αυτούς προστίθενται κάθε χρόνο πολλοί μαθητές οι οποίοι διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα». Τα στοιχεία αυτά, καθώς και το γεγονός ότι από το 2004 η Ελλάδα αποτελεί συνδεδεμένο μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γαλλοφωνίας, ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν 56 κράτη από όλες τις ηπείρους, καθιστά τη γαλλική γλώσσα ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας και πρόσβασης στο σύγχρονο κόσμο.
Για τα θέματα αυτά θα συζητήσουν οι κ.κ. Ιωάννης Κουκιάδης, καθηγητής Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., τ. ευρωβουλευτής, Γεώργιος Φρέρης, καθηγητής Γαλλικής Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ., Χριστιάνα Κωνσταντοπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κοινωνιολόγος, Τέσσα Δουλκέρη, αν. καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ., Σταύρος Καμαρούδης, επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, γλωσσολόγος και Κωνσταντίνος Νικολαϊδης, αντιπρόσωπος εξαγωγής ειδών ένδυσης. Τη συζήτηση συντονίζει ο κ. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Στην εκδήλωση θα γίνει και η παρουσίαση του δικτυακού τόπου του συλλόγου «ΟΙ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΙ ΦΙΛΟΙ», ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Αντώνη Μαντζαβέλα «φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προώθηση της επικοινωνίας και συνεργασίας των ανθρώπων μέσω της γαλλοφωνίας, ενώ ειδικά για τα μέλη του συλλόγου θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αποκλειστικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση στον ισόγειο χώρο με την ευγενική χορηγία του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΛΙΓΑ
Δελτίο Τύπου |