Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

THE SPELL

BLACK HEART PROCESSION

TOUCH AND GO/OLON

14/12/2006

Είναι πλέον γεγονός ότι η Southern Records έχει εξελιχθεί σε μια άκρως επιτυχημένη εναλλακτική δισκογραφική εταιρεία, συνεργαζόμενη με πολλά γνωστά labels, όπως η Constellation Records και η Touch and Go , κατέχοντας επίσης πολλές επιτυχημένες μπάντες στο ενεργητικό της, όπως οι Peeping Tom, οι Melvins και οι Neurosis. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ξέρουν να ανακαλύπτουν ή έστω να διαλέγουν διαμαντάκια, του τύπου Black Heart Procession, κρατώντας τον εναλλακτικό χαρακτήρα της.

Ξεκινώντας το 1997 από το Σαν Ντιέγκο οι Black Heart Procession, έφτασαν στον έκτο δίσκο τους με το “The Spell”, αφού οι πρώτοι τέσσερις που κυκλοφόρησαν είχαν χαρακτηρστεί ως πειραματικοί Progressive, λόγω της μεγάλης διάρκειας και του concept περιεχομένου τους. Απομεινάρια εκείνης της εποχής δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα σήμερα, και οι ΒΗΡ οδεύουν σε νέες και μάλλον πιο βατές και συναισθηματικές κατευθύνσεις.

Σήμερα, η μουσική των Black Heart Procession είναι η μετενσάρκωση των Walkabouts στα 00’s, έχοντας όμως λιγότερες αναφορές στην αμερικανική, country παράδοση, εμπλουτισμένη με τη θεατρικότητα των Silver Mt. Zion, αφαιρώντας την αγχωτική ατμόσφαιρα τους και εμπλουτίζοντας στα πιο δυνατά σημεία με την αυτοπεποίθηση της φωνής του τραγουδιστή των Monster Magnet. Προσθέστε και μερικά πληκτροφόρα στα μετόπισθεν, προφανώς απόρια της πρώιμης προοδευτικής περιόδου που είχαν διανύσει καιρό πριν, και η συνταγή πέτυχε.

Τα περισσότερα κομμάτια κυμαίνoνται από mid-τέμπο κομψοτεχνήματα με προσεγμένες ενορχηστρώσεις (έγχορδα, όργανο, ακορντεόν κτλ.), σε αργόσυρτες μπαλάντες (σίγουρα όχι του κιλού!), προσδίδοντας άρωμα γλυκιάς μελαγχολίας και εσωτερικής αναζήτησης. Το “The waiter #5” για παράδειγμα, είναι ένα κομμάτι που συνεχίζεται από το δεύτερο δίσκο τους (έχοντας πλέον φτάσει το νούμερο 5), και μαζί με τα “The Gled” και “The Fix”, είναι ένα από τα πιο ραδιοφωνικά κομμάτια του άλμπουμ, με έντονες αναφορές στην αμερικανική νεο-country.

Το “ The Spell ” τείνει να δικαιολογήσει στο έπακρο το όνομα του συγκροτήματος, γράφοντας ματαμεσονύκτιες μουσικές “απόρροια μιας μαύρης καρδιάς”, κερδίζοντας κάθε λεπτό τον ακροατή με το όλο κλίμα και τα χρώματα των οργάνων.

Χάρης Αποστολόπουλος
harrys88@hotmail.com

Atraktos.Net

Foreign Office
SAILING TO PHILADELPHIA
MARK KNOPFLER
THE BETTER LIFE
3 DOORS DOWN
THE ZOO
PSYCORE
ΜΑΥΡΟ ΓΑΛΑ
Gallon Drunk
The Best of (slash years)
L7
EXPO 2000
Kraftwerk
WE LOVE THE CITY
HEFNER
So much for the ten year plan 1990-2000
ΤΗERAPY?
BLACK MARKET MUSIC
PLACEBO
IN A BEAUTIFUL PLACE OUT IN THE COUNTRY
BOARDS OF CANADA