Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ

Βασίλη Νικολάϊδη

5/2/2007

Δύο αξιόλογες παραστάσεις παρουσιάζει αυτό τον μήνα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Μονή Λαζαριστών. Συγκεκριμένα στο μικρό θέατρο το έργο του Αζίζ Ντεσίν « Άντε ψυχούλα μου σκότωσε με» που θα παίζεται μέχρι και τον Μάρτιο σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη και τον «επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολάϊδη.

ΑΝΤΕ ΨΥΧΟΥΛΑ ΜΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΕ:

Με φόντο ένα απολυταρχικό καθεστώς και ένα μοναχικό δωμάτιο μιας μεγαλούπολης, δυο γυναίκες η Σιγέν και η Ντίχα, χήρες εδώ και πολλά χρόνια ξεγελούν τον χρόνο και τον εαυτό τους περιμένοντας τον υπάλληλο μιας εταιρίας φωταερίου να τους αλλάξει τη ζωή. Ανεξέλεγκτες ανθρώπινες σχέσεις συνυπάρχουν με την αγάπη και τον θάνατο.

Ο συγγραφέας Αζίζ Ντεσίν , γνωστός υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής φιλίας, καλύπτει τα πολιτικά του αγκάθια με χιούμορ, παρουσιάζοντας ένα στρατηγό φάντασμα μέσα από μία στολή σε όλη τη διάρκεια του έργου. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτσίδης προσέγγισε το κείμενο από την γκροτέσκα του πλευρά δημιουργώντας μια έξυπνη και γρήγορη κωμωδία.

Η δε Άννα Φόνσου επιστρέφει στο ΚΘΒΕ μετά την «γλυκιά μου Ίρμα» και δε διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα της υποδυόμενη μία ηλικιωμένη γυναίκα. Η συμπρωταγωνίστρια της Σοφία Λάππα υποδύεται την έταιρη ηλικιωμένη που συμπληρώνει με ρομαντισμό την σχέση αγάπης και μίσους που τις ενώνει. Τέλος ο Μιχάλης Γούναρης υποδύεται τον υπάλληλο της εταιρίας φωταερίου και σκορπά άφθονο γέλιο με την πληθωρική του περσόνα.

Η μετάφραση είναι του Παναγιώτη Αμπατζή, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Άννας – Μαρίας Αγγελίδου και την μουσική υπογράφει ο Άκης Γεροντάκης.

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ :

Σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας αναμένεται η επίσκεψη ενός κυβερνητικού επιθεωρητή που ταξιδεύει ινκόγκνιτο. Στην πόλη καταφεύγει και ένας αδέκαρος απατεώνας, ο οποίος ταυτίζεται από σύμπτωση με το πρόσωπο του επιθεωρητή. Τη μοιραία αυτή παρεξήγηση ακολουθεί ένας καταιγισμός από ξεκαρδιστικά επεισόδια, με τα οποία ο Γκόγκολ ξεσκεπάζει την ανοησία, τη δουλοπρέπεια και την αισχροκέρδεια της κρατικής μηχανής στην προεπαναστατκή Ρωσία αλλά και τη σήψη μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Μετάφραση : Λεωνίδας Καρατζάς, Λουίζα Μητσάκου

Σκηνικά – Κοστούμια : Γιάννης Μετζίκωφ

Παίζουν : Στράτος Τζώρτζογλου, Κώστας Σαντάς, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Ιορδάνης Αϊβάζογλου και Νίκος Καπελιός.

ΑΥΓΗ ΑΤΜΑΤΖΙΔΟΥ aatmatzidou@yahoo.com

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Atraktos.Net

Live
THALIA ZEDEK - Κωψοκέφαλοι
19/5/2002
RAINING PLEASURE
11/5/2002
THALIA ZEDEK + Σεμέλη
18/5/2002
GRANT-LEE PHILIPS
20/4/2002
THE FRANTIC V + Unknown Passage
19/4/2002
MERCURY REV - ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ
25/4/2002
FU MANCHU - ENGINE
19/4/2002
BIOS 02
12/4/2002
HOCICO - IAMBIA
13/4/2002
ELECTRELANE + Frantic V
6/4/2002