Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

FOLLY

FORTDAX

Rough trade/Hitch-Hyke

6/10/2003

Ιδέα δεν είχα για αυτό το σχήμα με το όνομα FORTDAX. Άνοιξα λοιπόν το σελοφάν με τίτλο FOLLY για μια σύντομη δισκογραφική γνωριμία. Δεν θα σας απασχολήσουμε πολύ, σαν να μου είπανε. Περίπου ζητάμε 40 λεπτά από τον πολύτιμο, δήθεν, χρόνο σας για να σας παρουσιάσουμε κάποιες μουσικές ιδέες μας. ΟΚ είπα, μονολογώντας βέβαια και έβαλα το cdάκι στο μηχάνημα. Πριν χαθεί στο σκοτεινό του βάθος φώναξα… τι στυλ παίζετε;… αλλά η μουσική ξεκίνησε αμέσως και χωρίς λόγια μου απάντησαν.

Περίεργο ηλεκτρονικό ποπ και ρυθμικό, μινιμαλισμός και νατουραλισμός. Μελωδίες απλώνονται στα πρότυπα ελληνογενών μουσικών μεγαθηρίων και σχέδια electronica ανοίγονται προσεκτικά μπροστά μου. Καμία εξήγηση προφορική δεν παίρνω, αλλά κάπου κάποιες κουβέντες ακούω. Ανοίγω την ένταση, δεν καταλαβαίνω τίποτε, αλλά ασιατικές φράσεις μου φαίνονται. Κοιτάω στα credits… guest vocalist: cotton casino (από τους japanese avant-rockers acid mothers temple), α μάλιστα γιαπωνέζικα είναι! Ψάχνω και βλέπω και άλλο όνομα είναι ο Darren Richard Durham, oι FORTDAX είναι τελικά ο Durham.

Το αινιγματικό διερευνητικό ύφος κυριαρχεί. Οι ηλεκτρονικοί πειραματισμοί προηγούμενων δεκαετιών μαζί με κλασικές αγαπημένες ηλεκτρονικές φόρμες είναι εδώ λίγο πιο χωνεμένοι και με συνοπτικό τρόπο παρουσιασμένοι. Δεν είναι κάτι το εξαιρετικό αλλά έχει τον δικό του χαρακτήρα, λίγο μελαγχολικό και ατμοσφαιρικό, αλλά η μουσική δεν έχει τον μονοδιάστατο ρόλο του διασκεδαστή.

Κλείνοντας το στερεοφωνικό είπα … χάρηκα για τη γνωριμία. Θα τα ξαναπούμε κάποια άλλη στιγμή, ίσως σε κάποια μικρή πρωϊνή ώρα!

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
THE CLOSER YOU GET
SIX BY SEVEN
MACHINA II / THE FRIENDS AND ENEMIES OF MODERN MUSIC
THE SMASHING PUMPKINS
HE HAS LEFT US ALONE BUT SHAFTS OF LIGHT SOMETIMES GRACE THE CORNER OF OUR ROOM
A SILVER MT. ZION
...AND FINALY
SCHEER
DEAD FLOWERS FOR ALICE
PHIL SHOENFELT + SOUTHERN CROSS
PATHWAYS AND DAWNS
PETER ULRICH
THE LADYTRON
THE LADYTRON
A PRAYER UNDER PRESSURE... OF VIOLENT ANGUISH
MY RUIN
LITTLE KIX
MANSUN
IF-THEN-ELSE
THE GATHERING