Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Μια βραβευμένη ταινία της ΕΤ3 για την Κύπρο

Κυριακή Μάλαμα

3/5/2004

Μια βραβευμένη ταινία της ΕΤ3 για την Κύπρο

Το ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 «Η άλλη πλευρά» προβάλλεται την Δευτέρα 3 Μαΐου στις 11 το βράδυ.

Η ταινία απέσπασε εύφημο μνεία από το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2004) για το χειρισμό ενός δύσκολου και ευαίσθητου θέματος.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε τον Απρίλιο του 2003 στη Λευκωσία και διαπραγματεύεται μια άγνωστη και οδυνηρή πτυχή της Κυπριακής ιστορίας. Οι συμφορές και τα βάσανα των Ελληνοκυπρίων κατά την διάρκεια των τραγικών γεγονότων του 1974 είναι γνωστά. Δεν είναι γνωστή όμως η αντίστοιχη εμπειρία των Τουρκοκυπρίων από την εποχή εκείνη αλλά και από τις δικοινοτικές συγκρούσεις στο νησί 1963-’67 και τη ζωή τους σε θύλακες 1963-’74. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτήν την πλευρά της ιστορίας μέσα από τη μαρτυρία της Τουρκοκύπριας Νεσσέ Γιασίν, ποιήτριας-ακαδημαϊκού.

Η Νεσσέ επισημαίνει πως στην Κύπρο και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής υπάρχουν αυτοί που επιζητούν μια ειρηνευτική λύση και αυτοί που επιθυμούν την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και αυτή είναι η πιο κρίσιμη διαχωριστική γραμμή σήμερα στο νησί.

Την ταινία προτίθεται να περιλάβει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Witte de With του Ρότερνταμ στο αφιέρωμα που ετοιμάζει για την Κύπρο, στα πλαίσια του ειδικού προγράμματος προβολής ταινιών που οργανώνουν τα Ολλανδικά μουσεία με ταινίες για τις χώρες της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σενάριο- Παραγωγή Φανή Τουπαλγίκη

Σκηνοθεσία Κυριακή Μάλαμα

Atraktos.Net

Cinefreak
«4 γυναίκες διηγούνται»
Λέσχη Κινηματογράφου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - 16/03/2004
2η Ημέρα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - 15/03/2004
1η Ημέρα
MONSTER
Patty Jenkins
Aπό το αντιεξουσιαστικό Α της άνοιξης στο επαναστατικό Ε του έρωτα
Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ
CLINT EASTWOOD
ΝΑ Μ’ ΑΓΑΠΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ
Λoυκία Pικάκη
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ CULT ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ
Astra
21 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
Alejandro Inaritou