Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΤΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΕΦΙΑΛΤΗ; Πυρηνικό Ατύχημα στην Ιαπωνία

11/8/2004

ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΤΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΕΦΙΑΛΤΗ;

Το τελευταίο καιρό οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας ισχυρίζονται όλο και εντονότερα ότι η μαζική της χρήση αποτελεί τη μόνη λύση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της αλλαγής του κλίματος. Για να κατευνάσουν μάλιστα τις νωπές ακόμα μνήμες από τα εφιαλτικά πυρηνικά ατυχήματα, που έχουν συμβεί, υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία και το επίπεδο λειτουργίας των αντιδραστήρων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ουσιαστικά να εκμηδενίζει την πιθανότητα ατυχήματος.

Το πρόσφατο ατύχημα όμως στο πυρηνικό εργοστάσιο στην ιαπωνική πόλη Μιχάμα, που στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους και το σοβαρό τραυματισμό άλλων 10, έρχεται να ανατρέψει τους ισχυρισμούς τους. Κατά τραγική ειρωνεία συνέπεσε με την «μαύρη» επέτειο της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και ήταν το τρίτο πυρηνικό ατύχημα τα τελευταία 7 χρόνια στην Ιαπωνία. Όπως και στα προηγούμενα, το ατύχημα ακολούθησαν αποκαλύψεις για πλημμελή συντήρηση των αντιδραστήρων, η οποία είχε αποκρυφτεί από τις εταιρείας που τους λειτουργούν.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς, αν αυτό μπορεί και συμβαίνει στην Ιαπωνία, πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε για τα εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα σε χώρες που δε διαθέτουν την ιαπωνική τεχνογνωσία και εργασιακή πειθαρχία;

Υπό το πρίσμα αυτό, η επιλογή της μαζικής περαιτέρω ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μοιάζει με αντικατάσταση ενός εφιάλτη με έναν άλλο.

Η εναλλακτική λύση υπάρχει και περιλαμβάνει τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας μέσω της εξοικονόμησης και της ορθολογικής χρήσης της και την ευρεία αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, σε συνδυασμό με την αποδοτικότερη διασπαρμένη παραγωγή ενέργειας.

Μπορεί να απαιτεί περισσότερο κόπο και προσπάθεια, κυρίως σε αλλαγή νοοτροπίας, αλλά τουλάχιστον δε θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενεές έναν κόσμο σε καθεστώς μόνιμης απειλής, γεμάτο αθάνατα πυρηνικά απόβλητα και εν δυνάμει κουτιά της Πανδώρας–πυρηνικά εργοστάσια, που –εκτός από όλα τα άλλα- αποτελούν θελκτικότατο στόχο για τρομοκρατική ενέργεια.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
ΘΑΝΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στη Θεσ/νίκη, LIVE + Έκθεση Ζωγραφικής
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/12/11, THE LAST DRIVE (Special Guests: The Dark Rags + Penny Dreadful) @ Fuzz Live Music Club
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΤΩΝ SKELTERS ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
The Gladiators, 11 & 12 Δεκεμβρίου Σταυρός του Νότου & Μύλος Club
XAXAKES Live στις 10 Δεκεμβρίου - Gagarin 205
ο THE BOY την Παρασκευή 25/11 στις Σέρρες
οι ULVER στην Αθήνα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Fuzz Club !
Τα τραγούδια του ΡΟΔΟΝ Fm για τον Οκτώβριο 2011
Port-Royal & Absent Without Leave ξανά μαζί επί σκηνής!
Πέθανε ο Jackie Leven, r.i.p.