Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

YOURS TRULY, ANGRY MOB

KAISER CHIEFS

UNIVERSAL

31/05/2007

Με ένα αρρωστημένο λεμονί εξώφυλλο έφτασε προ πολλού στα χέρια μου ο δεύτερος απόγονος της πενταμελούς βρετανικής παρεούλας που λέγονται Kaiser Chiefs. Και το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι δεν έφτασε μόνο του, αλλά πήγα εγώ και το αγόρασα..

Προ διετίας περίπου, όταν οι Franz Ferdinand, oi Razorlight και οιKaiser Chiefs άρχισαν να κατακλύζουν τα ραδιόφωνα μας αποτελούσαν μια χαριτωμένη αλλαγή για εκείνη την εποχή ..Σήμερα όμως που οι μπάντες οι χαρακτηριζόμενες ως brit-pop indie αυξάνονται με καταιγιστικό ρυθμό και χωρίς να έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν ,θα περίμενε κανείς τουλάχιστον από τους προαναφερόμενους που ξεχώρισαν κάπως , να βελτιώνονται.. Και δεν μπορώ να πω ότι οι Kaiser Chiefs δεν βελτιώθηκαν ..Τόσο ο ήχος τους ,όσο και οι ίδιοι ωρίμασαν αισθητά σε σχέση με το 2005 ..Παρόλαυτα , κομμάτια που ξεχώρισαν από το εξαιρετικά επιτυχημένο «Employment» του 2005 όπως το «I predict a riot» ,και to Everyday I love you less and less θεωρώ ότι ακούγονται ακόμα πολύ πιο ευχάριστα από τα καινούργια των Kaisers..
Όπως και να ΄χει ,η πρόσφατη κυκλοφορία του single «Εverything is average nowadays” φέρνει στην επιφάνεια τo συγκεκριμένο αλμπουμ, στο οποίο την υπογραφή της παραγωγής φέρει ο Stephen Street , παραγωγός των θρυλικών Τhe Smiths αλλά και του Morissey μετά τη διάλυση τους,καθώς επίσης και των Blur kai Cranberries στη δεκαετία του 90 -έχει χαρακτηριστεί ως ο «5ος Blur» - .

Πρώτο κομμάτι του άλμπουμ , to «Ruby» ,όπως ήταν και αναμενόμενο, δεδομένου ότι αποτελεί το μεγάαααλο hit του άλμπουμ αλλά και γενικότερα της εποχής. Ναι ,φυσικά και όλο το τραγούδι είναι το χαρακτηριστικό full πιασάρικο riff, εντελώς παραπεμπτικό στους Kaiser Chiefs , αλλά είμαι πλέον πεπεισμένη ότι αν το ακούσεις σπίτι σου πάνω από δύο συνεχόμενες φορές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άθελα σου το ακούς σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας ,στα ταξί ,σε αφετέριες, σε εμπορικά καταστήματα και internet cafe, μπορεί και να σου δημιουργηθούν πρώτα συμπτώματα επιληπτικής κρίσης.. Υποθέτω ότι και η ίδια η Ruby δεν μπορεί να το ακούσει πλέον..
Το δεύτερο πιο γνωστό κομμάτι του δίσκου ,το οποίο όπως προανέφερα μόλις ξεκίνησε να προωθείται και με τη μορφή του single Everything is average nowadays , ίσως είναι το μόνο τραγούδι που ακούγεται σχετικά ευχάριστα δεδομένης κάποιας rock n roll διάθεσης που αποπνέει .. Σαφής παραπομπή ο τίτλος του τραγουδιού στο κομμάτι των Buzzcocks του 1979 Everybody’s happy nowadays , προφανώς κριτικάροντας τη μετριότητα που επικρατεί αυτή την εποχή .. αλλά με καμία περαιτέρω ομοιότητα ..

Σε γενικές γραμμές ,οι στίχοι είναι πανομοιότυποι και ειδικά σχεδιασμένοι για να εντυπώνονται στον εγκέφαλο μας σε συνδυασμό πάντα με τα χιλιοπαιγμένα solos ,η μουσική σίγουρα επικρατεί των στίχων ,δεδομένου ότι δεν διακρίνονται από καμία απολύτως ευρηματικότητα. Ένας στίχος είναι χαριτωμένος θα έλεγε κανείς «There is nothing i need ,except the function to breath» στοRuby, θέλοντας ο Wilson να μας δώσει την εντύπωση ότι πάσχει από κάποιου είδους υπαρξιακά προβλήματα ,χωρίς να μας πείθει βέβαια.

Η εισαγωγή του «Heat dies down» είναι προφανέστατα, τουλάχιστον, επηρεασμένη από την αντίστοιχη του «Paint it black» των Rolling Stones, σε ένα κατά τα λοιπά αδιάφορο κομμάτι. Το «Thank you very much» έχει σίγουρα κάτι από «I predict a riot» σε πιο χαρούμενη έκφανση και το «I can do it without you" με την σχετικά ήρεμη μελωδία του ,απλά ξεκουράζει λίγο τα αυτιά από τα 6 προηγούμενα αγχωτικά κομμάτια .

Εν ολίγοις ,το άλμπουμ αυτό εξυπηρετεί κυρίως την αύξηση του αριθμού των άλμπουμ που κοσμούν τη δισκοθήκη σας και όχι κάτι παραπάνω, δύσκολα σε δύο χρόνια θα θυμάστε κάτι από αυτό και όπως πετυχημένα διάβασα κάπου ,το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παίζετε τα κομμάτια του συγκεκριμένου δίσκου στο shuffle του mp3 σας, ούτως ώστε να αποφεύγετε τον πονοκέφαλο που προκαλούν ως συνολική δουλειά. . Παρόλ’ αυτα οι Kaiser Chiefs ξεκίνησαν ενθαρρυντικά με το «Employment», επομένως μπορούμε να περιμένουμε κι άλλα πράγματα από αυτούς και σίγουρα είναι από τις πιο διακεκριμένες μπάντες του συγκεκριμένου χώρου με σημαντικές πωλήσεις και αναγνωρισιμότητα ..
Ενδεικτικό ότι ήδη διασκευάζονται κομμάτια τους από άλλους νέους καλλιτέχνες όπως οι Girls Αloud και η Lilly Allen


Κάλλια Κακαλέτρη
kallkak@hotmail.com

Atraktos.Net

Foreign Office
DELTA MACHINE
DEPECHE MODE
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT