Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

COLD JUBILEE (OF THE SNOWQUEEN)

TIJUANA MON AMOUR BROADCASTING INC.

City Centre Offices/Penguin

10/10/2007

Το συγκρότημα αυτό που θα μπορούσε να ντύνει μουσικά τα χρηματιστήρια του κόσμου ή το σαόυντρακ μιας ταινίας με τίτλο … νύχτες χρηματιστηρίου δεν θα μπορούσε να διάλεγε καλύτερο όνομα από αυτό των TIJUANA MON AMOUR BROADCASTING INC . Λέτε να ήταν αυτός ο αρχικός σχεδιασμός τους, τότε που τα χρηματιστήρια υπόσχονταν τα εύκολα κέρδη, κλπ κλπ? Ακόμη όμως και αυτό να συνέβαινε μάλλον δεν βρήκαν την εγγυημένη απόδοση… στη ρευστοποίηση. Βρήκαν όμως την καταξίωση στον κόσμο του σεμνού πολίτη, που προσεχτικά περνά έξω από τα πλατύσκαλα των χρηματοοικονομικών μεγάρων ή ακόμα και του άφραγκου μη θεσμικού επενδυτή. Και έτσι επανέρχονται με το δίσκο Cold Jubilee (Of the Snowqueen) που είναι η 4η δουλειά τους.

Η τετραμελής μπάντα μας έρχεται από τη Δρέσδη της Γερμανίας και καταφέρνουν μέσα σε σχεδόν 41 λεπτά (χωρίς τα εισαγωγικά ιντρο κλπ) να μας παρασύρουν σε ένα ελεγειακό ειδυλλιακό τοπίο. Κυρίως χρησιμοποιούν ινστρουμένταλ φόρμες, με λίγες φωνητικές υποστηρίξεις. Τα φωνητικά όντως δίνουν χρώμα και συναίσθημα, όπως μακρόπνοα κάνουν αυτά που κατατάσσονται ως μπαλάντες. Και ειδικά στο Day after o Matthias Petzold δίνει τα ρέστα του.

Από εκεί και πέρα όμως, τα τζαζ στοιχεία, χωρίς πολλές πειραματικές διαθέσεις, αλλά σε κλασικές φόρμες ευρωπαϊκής ταυτότητας, κυριαρχούν. Ανεβοκατεβάσματα μιας κλίμακας στα πιανοειδή keyboards όπου κρατιέσαι από το κεφαλάρι του μπασου, που ως οδηγός σε κρατά σταθερά πάνω στην κλίμακα. Πάρα πολύ καλά τύμπανα, όπου βουρτσάκια και πιατινάκια ανακατεύονται με τον βόμβο ενός ηλεκτρονικού περίγυρου και δημιουργούν έναν ποστ-ροκ πολυχώρο, όπου χίλια καλά καλούδια θα βρουν καταφύγιο.

Έτσι η μελαγχολία των μελωδιών είναι ζεστή, η όποια θλίψη φεύγει καθώς τα γύρω σου ατενίζεις, η εγκεφαλική ποπ αέναα συγυρίζει και τριγυρίζει μέσα στις συνθέσεις, έτσι ώστε αυτές να μην ακούγονται βαριές και πειραματικές. Μικρά ξεσπάσματα σε έναν τόνο, ένα ίχνος επαναλαμβανόμενης μελωδίας, που ως τεκμήριο στο CSI θα σε στείλει στον έξυπνο συνειρμό. Κομμάτια που ρέουν περνώντας από τα πατήματα ενός David Sylvian ή ενός Sakamoto ή στις ανοιχτωσιές τους καθώς μαιανδρίζουν από τις κοίτες ρευμάτων που χάραξαν στο ανάγλυφο της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας μπάντες σαν τους Tortoise. To κλείσιμο όμως με το βιολί στο .. of the Snowqueen, θα κάνει πολλά πράγματα να λιώσουν, αλλά η Βασίλισσα του χιονιού απτόητη θα στέκει.

Πολύ όμορφη δουλειά, συντρόφισσα του καινούριου φθινοπώρου που ζύγωσε πια.

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
DELTA MACHINE
DEPECHE MODE
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT