Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

MERRIWEATHER POST PAVILION

ANIMAL COLLECTIVE

DOMINO

04/03/2009

Αφού μπόρεσαν και άπλωσαν την μαρμελάδα με την προηγούμενη δουλειά τους οι Αμερικανοί Animal Collective , έρχονται χωρίς λερωμένα χέρια και μας προσφέρουν μια απόλυτα ιλουστραρισμένη κυκλοφορία. Τίτλος της MERRIWEATHER POST PAVILION , συνώνυμο δηλαδή με το μεγάλο υπαίθριο συναυλιακό χώρο των ΗΠΑ για το σπίτι της κλασικής μουσικής! Εκεί ηχογράφησαν πριν από 40… και κάτι χρόνια οι Eagles..

Το γεγονός πως ήμουνα τυχερός ώστε να τους δω ζωντανά πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά να ακούσω τα κομμάτια τους και το δρόμο που ακολουθούν σε αυτόν τον δίσκο με βοήθησε ώστε να μετριάσω την έκπληξή μου. Γιατί αν μη τι άλλο ο νέος τους δίσκος, αν και με τρομερή σπουδή χρησιμοποιεί όλον αυτόν τον χαοτικό μηχανισμό δεκάδων ηλεκτρονικών ήχων, και break και μπλιμπλίκια, αν και διατηρεί μια δικιά του ατμοσφαιρική προσέγγιση, αν και υπάρχει αυτή η χαρακτηριστική χροιά της φωνής, το MERRIWEATHER POST PAVILION κρατά ένα κατά δικό του ύφος.

Κατά τη γνώμη αυτό συνίσταται πρώτον σε μια συνοπτική πιο χαρούμενη διάθεση (που δεν μπορώ να πω ότι τη συνάντησα σε προηγούμενες δουλειές τους). Και κατά δεύτερο σε αυτήν την επιτυχέστατη παράλληλη εκφορά των τραγουδιών, μέσα από μια μοναδική προσπάθεια διφωνίας, σε διαφορετικές κλίμακες… και όχι σε α’ και β’ φωνή, που ομοιάζει με τις μουσικές της κεντροαφρικανικής περιοχής του κόσμου μας. Αυτό μας είχε φανεί πάρα πολύ έντονα στο live τους (διάβασε εδώ το review μου από τη Θεσ/νίκη ), μας είχε κάνει εντύπωση. Δεν είναι η πρωτοτυπία της αφρικανικής μουσικής, αλλά κυρίως το σκληρό επιθετικό ηλεκτρονικό κτύπημα από τα κρουστά (όχι τύμπανα… τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που παράγουν συνεχόμενο beat…), που πρωτότυπα φαζάρουν (!) μαζί με τα γλυκά, μελωδικά φωνητικά… Έτσι καταφέρνουν να μην δημιουργείται καμία απολύτως εθνικ διάσταση, αλλά να παραμένουν έκκεντρα μέσα στον πειραματισμό που με τόση επιτυχία διαχειρίζονται εδώ και τόσα χρόνια.

Πιθανόν με αυτόν τον δίσκο οι Animal Collective να έρχονται πιο κοντά με τους Battles στον math τρόπο που κουμαντάρουν την έμπνευσή τους.

Θεωρώ πως εδώ οι Animal Collective κάνουν ένα concept album, σε μια εποχή όπου αν κάτι δεν ταιριάζει σε ipod κάποιοι το θεωρούν άχρηστο. Αποδεικνύουν ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα συγκροτήματα, που ξέρουν να μην μηρυκάζουν αλλά να ακμάζουν. Λογικά είναι από τα μεγαθήρια των τελευταίων 10 χρόνων.. και με το κομμάτι lion in a coma…απλώς χασμουριούνται πριν κάνουν τον επόμενο βρυχηθμό τους … στον ανυποψίαστο επισκέπτη του οικοσυστήματός τους.

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT
SONGS FOR THE RAVENS
SEA OF BEES