Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

THE LIBERTY OF NORTON FOLGATE

MADNESS

2CD EDITION

26/04/2009

‘Όταν ο Suggs (Graham Mc Pherson) κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και τους είπε την ιδέα του για ένα concept album αφιέρωμα στο Λονδίνο ο κιθαρίστας Crissy boy (Foreman) απάντησε με μια απορία, μα καλά όλα τα τραγούδια μας δεν αναφέρονταν αυτήν την πόλη?

Η απάντηση ήρθε γρήγορα με τις πρώτες πρόβες των νέων τραγουδιών που προορίζονταν για το The Liberty Of Norton Folgate. Μόλις άκουσε ο Crissy τις πρώτες ηχογραφήσεις αμέσως πείστηκε ότι δεν πρόκειται για μια απλή κυκλοφορία ενός μεγάλου γκρουπ, αλλά για μια εμπνευσμένη ιδέα που παίρνει σάρκα και οστά και παρουσιάζει την εξέλιξη των Madness στη δεκαετία που διανύουμε.
Ο Crissy πάντα ήταν ο πιο αυστηρός κριτής του γκρουπ και είχε εγκαταλείψει το γκρουπ το 1983 στη μέση των live εμφανίσεων τους που έδιναν με σκοπό την προώθηση του δίσκου The Rise And Fall, ο οποίος δίσκος θυμίζουμε, περιείχε την κορυφαία επιτυχία τους Our House και το εκπληκτικό Tomorrow’s Just Another Day με παραγωγό τον Elvis Costello . Από τότε συμμετείχε την επόμενη χρονιά μόνο στην ηχογράφηση του lp Keep Moving και ένωσε τις δυνάμεις του με τους Μadness 15 χρόνια μετά για την κυκλοφορία του lp Womderful που περιείχε καλές στιγμές όμως με δυσβάσταχτα έντονη τη βαριά μελαγχολία από τα ένδοξα μεγαλεία του παρελθόντος να στοιχειώνει τα τραγούδια του.

Ύστερα από 10 χρονιά από την τελευταία τους δουλειά οι Madness είναι εδώ με το Original Line Up και μας παρουσιάζουν έναν εκπληκτικό δίσκο που είναι έτοιμος να σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Ρεκόρ πρώτο: περιέχει το μεγαλύτερο σε διάρκεια track που έχουν κυκλοφορήσει οι Madness πρόκειται για το ομότιτλο του δίσκου και προτείνεται στους ακροατές να ακουστεί πρώτο από όλα!
Ρεκόρ δεύτερο: ότι θα πάει κατευθείαν στο νούμερο 1 της Μεγάλης. Βρετανίας πράγμα που δεν το έχουν καταφέρει ακόμα οι Madness αφού το ντεμπουτο τους Lp Οne Step Beyond καθώς και το επόμενο τους Absolutely που είναι τα πιο επιτυχημένα τους μέχρι τώρα ,είχαν σκοντάψει στο νούμερο 2!!!
Ρεκόρ τρίτο: ο δίσκος δεν περιέχει κανένα καθαρόαιμο μπιτατο σκα κομμάτι ούτε για δείγμα και αυτό είναι συνειδητή επιλογή των ιδίων, διότι σε αντίθεση με τους Specials και τους λοιπούς της 2 Tone Records ,οι Madness ποτέ δεν ήταν αμιγώς Ska συγκρότημα. Mε την πάροδο των χρόνων οι Madness δείχνουν να αγαπούν την Pop και την Ska σε αναλογία 70-30
Το 30 εκπροσωπείται στο The Liberty Of Norton Folgate με πιο ska reggae αποχρώσεις !!!
Ρεκόρ τέταρτο: υπάρχει το πρώτο Ever ντουέτο του Suggs με την νεαρά northern soul φωνάρα Αmber Jolene στη τρομερή ρούμπα του δίσκου,On The Town.
και μας παραπέμπει στα καλύτερα ντουέτα που μας χάριζαν κάποτε απλόχερα οι Paul Heaton και Brianna Corrigan με το συγκρότημα The Beautiful South.
Ρεκόρ 5ο: δεν υπάρχει ούτε ένα instrumental στο δίσκο εκτός από το εισαγωγικό overture που είναι μια άλλη intro εκτέλεση του μεγαλειώδους ομότιτλου θησαυρού the liberty of Norton folgate.
Ρεκόρ 6ο: κανένα κομμάτι του δίσκου δεν αναφέρεται σε άλλη πόλη πλην αυτής του Λονδίνου.
ΡΕΚΟΡ 7 ο: είναι 55 άρηδες και παίζουν σαν 18 άρηδες
Ρεκόρ 8: δεν έχουν τιμηθεί με κάποιο βραβείο από κανέναν αν και έχουν 23 Top 20 στο ενεργητικό τους και είναι η μεγαλύτερη βρετανική μπάντα εν ενεργεία!

Κανένα τραγούδι δεν είναι φλομπα, όλα πρίμα. Εάν διαλέγαμε τα top tracks του δίσκου αυτά θα ήταν:
1,Idiot Child,2.Hunchback Of Torriano,3.The Kiss,4.On The Town,5.That Close,6.Nw5,7.The Kiss,8.Sugar And Spice,9.One Fine Day,10.We Are London,11.Forever Young,12.Clerkenwell Polka ,13.Let’s Go,14.The Liberty Of Norton Folgate (το έπος).
Mιλάμε για έναν απίστευτο Μadness δίσκο,σκέτη τρέλα, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Υστερόγραφο 1 .προς το μουσικό περιοδικό ΝΜΕ. Brit Award Godlike Genius to The Cure? C’mon now seriously!! It’s Madness if not this year, definitely next year 2010!!

Υστερόγραφο 2 . προς τον Gordon Brown μπαγάσα μου θυμίζεις τον Kevin Koyne των Godfathers άμα γίνει 65 αν δεν τιμηθούν οι Madness για την προσφορά τους στη μουσική τότε παρακαλώ όπως αποσύρατε όλες τας βρετανικάς ομάδας από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μετά γυρνάτε και τα μάρμαρα του Παρθενώνα στον Παρθενώνα ! καλές και πολλές ακροάσεις mr Prime Minister!!!

Τελεσίγραφο: οι Βlur πρέπει να ζοριστούν ακόμα περισσότερο για το δικό τους reunion διότι οι Madness ανεβάζουν ψηλά τον πήχη
.
Ειλικρινά δεν πιστεύω να υπάρχει στη χρονιά που διανύουμε για να μην πω όλη τη δεκαετία άλλος δίσκος που να διαθέτει τόσα πολλά τρομερά tracks στη λίστα του. Όσον αναφορά τη δισκογραφία των madness βρισκόμαστε ένα επίπεδο πιο πάνω από το Τhe Rise And Fall (7) και λίγο πιο κάτω από τα One Step Beyond (10) και Absolutely(9)!!!!

Yours sincerely

Iάκωβος rude boy Κομνηνός

Atraktos.Net

Foreign Office
DELTA MACHINE
DEPECHE MODE
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT