Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

QUIET NIGHTS

DIANA KRALL

VERVE/UNIVERSAL

17/05/2009

Χαίρομαι να βλέπω ότι η μουσική είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Προχθές σας έγραφα τη γνώμη μου για το πολύ όμορφο άλμπουμ της Ντόρας Κυπαρίσση. Στον δίσκο της συμμετέχει ο σπουδαίος μπασίστας, oΓιώτης Κιουρτσόγλου. Πριν από 2 χρόνια ο Κιουρτσόγλου έδωσε μια συναυλία στη Θεσσαλονίκη παρέα με τον drummer Peter Erskine, ο οποίος με τη σειρά του έχει συνεργαστεί με την Diana Krall.

Να που η σειρά ακρόασης και επιθυμίας να μοιραστώ εντυπώσεις ήρθε για το νέο δίσκο της Diana Krall. Tίτλος του ...ησυχες νύχτες - QUIET NIGHTS . Πρόκειται για το 12ο άλμπουμ της σπουδαίας αυτής Καναδής ερμηνεύτριας (και σαγηνεύτριας του Elvis Costello … για να μην ξεχνιόμαστε οι κουτσομπόληδες…γιατί είναι μια κούκλα).

Η αξία της είναι εδώ και χρόνια εξεφρασμένη και αντιληπτή. Αλλά από την άλλη είναι όμορφο ένας καταξιωμένος και μεγάλος καλλιτέχνης να κυκλοφορεί μια νέα μεγάλη δουλειά. Μεγάλη η παρέα της πολυμελούς ορχήστρας με δεκάδες (!) έγχορδα από βιολιά, βιόλες, τσέλα, μπάσα και πνευστά. Επιμέλεια σε όλα αυτά από τον διάσημο Claus Orgerman , ξανά μαζί της μετά από αρκετά χρόνια. Και είναι ωραίο που υπάρχει αρκετός χώρος και χρόνος στον δίσκο ώστε να αναδεικνύεται η μουσική, πριν αναγκαστικά εστιαστεί η ακρόαση στην γλυκιά φωνή της Diana Krall (νομίζω πιο χαρακτηριστικά συμβαίνει αυτό στο τραγούδι So Nice )

Το γεγονός πως στο δίσκο αυτό υπάρχουν τεράστιες γνωστές επιτυχίες δεν γίνεται για λόγους…ενός εμπορικού κράχτη, αλλά κυρίως γιατί μόνο μεγάλοι ερμηνευτές μπορούν να δώσουν νέα ώθηση σε τόσο κλασσικά κομμάτια. Απολαυστική λοιπόν η φωνή της στο the girl of ipanema και στο walk on by του Burt Bacharach . Εντυπωσιακή επίσης στο Every time we say goodbye, όπου το κομμάτι 20 κα πλέον χρόνια μετά την ερμηνεία των Simply Red ξαναζωντανεύει. Κομμάτια ερωτικά με αυτό το χαλαρό βραχνό της φωνής της σε μια τζαζ απόχρωση, μαζί με τα πρελούδια που η ίδια ερμηνεύει και στο πιάνο. Και οι Bee Gees βρίσκουν θέση και ισπανόφωνα με την δέουσα bossa nova (αφού εδώ υπάρχουν και 3 συνθέσεις του ειδήμονος Antonio Carlos Jobim ), αυτή που λειτουργεί ως ορόσημο των μικρών ωρών της νύκτας, τότε που το άγγιγμα είναι βάλσαμο.

Ξέρετε όταν κυκλοφορούν δίσκοι χωρίς ψεγάδια, τότε αυτούς τους έχεις πάντα σε πρώτη ζήτηση, συχνά δε τους κάνεις ως πρώτη πρόταση στους φιλόμουσους φίλους σου, για κάτι τόσο όμορφο και ντελικάτο.

Αυτές τις μέρες επίσης κυκλοφορεί και ένα DVD (σε BLUE RAY εκδοχή) με τίτλο LIVE IN RIO, όπου η Diana Krall ερμηνεύει παρέα με φουλ ορχήστρα τα κομμάτια αυτού του δίσκου της, παρέα με πολλά άλλα αγαπημένα.

Τέλος μια μικρή αναφορά για την στήριξη που παρέχει η Diana Krall σε οργανισμούς για τη μάχη εναντίον της λευχαιμίας, που σεμνά πράττει εδώ και πολλά χρόνια.

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
DELTA MACHINE
DEPECHE MODE
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT