Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

THE BACHELOR

PATRICK WOLF

BLOODY CHAMBER MUSIC

08/09/2009

Είναι όμορφο να διαπιστώνεις πως ένας παλαιός φέρελπις μουσικός καθιερώνεται ως μια από τις πιο χαρισματικές φιγούρες των τελευταίων χρόνων. Ο Λονδρέζος Patrick Denis Apps ή PATRICK WOLF όπως τον ξέρουμε εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφόρησε το καινούριο του δίσκο με τίτλο THE BACHELOR , και παρομοιάζοντας τον με πτυχίο είναι η καταξίωση του από τον νεανικό ενθουσιασμό στην γλυκιά ωριμότητα.

Μάλιστα για να τον κυκλοφορήσει ο Patrick Wolf έφτιαξε πια δική του εταιρεία, την BLOODY CHAMBER MUSIC και χωρίς δισταγμό δήλωσε ότι είναι έτοιμος και για το επόμενο του άλμπουμ, που το ονόμασε The Conqueror και το οποίο ασφαλώς θα κυκλοφορήσει το 2010, πάλι από την Bloody Champer.

Ξεκινώντας με μια … δήλωση, the Bachelor είναι ένας σπουδαίος δίσκος. Είναι αρκετά διαφορετικός από τις προηγούμενες κυκλοφορίες του. Έχει πάρα πολλά στοιχεία της δεκαετίας του 1980… από εκρηκτικές αναλαμπές που φθάνουν στους Sisters of Mercy έως μελωδικό μελοδραματισμό, που θυμίζουν όλα εκείνα τα υπέροχα συγκροτήματα που έβγαλαν 1-2 δίσκους και χάθηκαν ..(όπως τους IT”S MATERIAL να αναφέρω ως πιο χαρακτηριστικό..και εκείνο το driving away from home, αν θυμάστε… ).

Βέβαια αυτά τα στοιχεία δεν δικαιολογούν κατά τη γνώμη όλη αυτή την goth υπερβολή, όπως αυτή παρουσιάζεται στα καινούρια τεύχη των γερμανικών μουσικών περιοδικών , όπου πολύ δερματοφορεμένος και μακιγιαρισμένος παρουσιάζεται σε φωτογραφίες ο P. Wolf, εμμένοντας και στην εκκεντρικότητά του.

O δίσκος χαρακτηρίζεται από γεμάτες συνθέσεις, παρουσία πολλών οργάνων. Συνθέσεις που έχουν πολλά από το λεγόμενο κλασικό ύφος, με αρκετά πλήκτρα. Νομίζω ότι στο κομμάτι breakdown συνοψίζονται αρκετά από αυτά, συν το βρετανικό φολκ στοιχείο!

Παρόλα αυτά όμως η κορυφαία στιγμή του δίσκου νομίζω ότι είναι με τεράστια διαφορά το καταπληκτικό κομμάτι Damaris, ένα από τα ομορφότερα τραγούδια των τελευταίων 10 ετών, με έναν έντονα εθιστικό στίχο και ρυθμό. Ακολούθως υπάρχει το επίσης επικό count of casuality . Απορώ πως είναι δυνατόν οι Coldplay να χαίρουν εδώ και χρόνια της ευρείας εκτίμησης..και ένας τόσο πολυποίκιλος δίσκος να είναι ακόμα στην αφάνεια…(εκτός αν χρειαζόταν το Bachelor..και αυτός)

Η φωνή του Patrick Wolf δεσπόζει σε πολλά κομμάτια, κύρια όταν αφήνεται να αιωρείται σε άπνοες εκφράσεις. Το δε βιολί αναγκαστικά δεσπόζει κι εδώ (μην ξεχνάτε ότι το δοξάρι το κρατούσε ο Patrick Wolf και στους Chicks on Speed και στους Hidden Cameras).

Δίσκος εγκεφαλικός από τον πιτσιρικά που μεγάλωσε και μεγαλουργεί. Από τα πρωτόλεια ηλεκτρονικά πειράματα και το ανακάτεμα ήχων …αποφοίτησε πια. Και δικαίως παίρνει στο καινούριο άλμπουμ το Bachelor ενός μεγάλου δημιουργού. Μπορεί από το ΑΣΕΠ να μην αναγνωριστεί…αλλά οι αναγνώστες και αναγνώστριες του atraktos θα τον αναγνωρίσουν!

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
DELTA MACHINE
DEPECHE MODE
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT