Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

WAVVVES

WAVVES

BELLA UNION

20/10/2009

Το συγκρότημα των Wavves είναι από αυτά τα αταξινόμητα περίεργα σχήματα, που μπορούν μέσα από τον πολύ θόρυβο να κρατάνε χαμηλά τους τόνους. Ουσιαστικά πρόκειται για καταγραφή μουσικών ιδεών και έκφρασης από τον Nathan Williamson, αλλά πως μπορείς να πεις ότι είναι προσωπικό project αφού σε ενέργεια και ένταση δεν έχει να ζηλέψει τίποτε ούτε από τις εμπορικότερες σύγχρονες altenrative κολλεκτίβες.

Από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και με ένα πατίνι να φιγουράρει θολό στο εξώφυλλο εκπέμπει με αυθάδεια μουσικές, σαν τις χωρίς ειρμό κουβέντες που θα κάναμε αν η σκέψη μας είχε … ήχο. Θα ήταν αδύνατον να ολοκληρώσουμε απλά μια συζήτηση, ούτε καν και μια κουβέντα δεν θα μπορούσαμε…καθώς σκεφτόμαστε ταυτόχρονα πολλά..και με άναρχο τρόπο. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τους Wavves.

Aν για παράδειγμα ξεκινήσεις την ακρόαση του δίσκου τους με το Goth Girls… τότε μιλάμε για μια extreme expiremental φλυαρία… που θα αποστόμωνε και τα 20λεπτα κομμάτια των Wolf Eyes. Αν πάτε στο No hope kids… λες θα μπορούσε να το παίξουν αυτό, αν κάποτε οι granddaddy ήθελαν να παίξουν γρήγορα…

Αν περάσετε σε άλλα θα θυμηθείτε το πολυλεγόμενο και λίγο αντιληπτό post-punk, ειδικά το κτύπημα στις κιθάρες σε παραπέμπει εκεί. Αλλά αλλού θα σας αρέσει όταν το folk παίρνει αυτήν την σπαρακτική μορφή του αλά moldy peaches. Αλλού οι συμπατριώτες Beach Boys αν ποτέ έκαναν 2η ζωή με ατελείωτα νυκτοπερπατήματα…καθώς έτσι θα ακούγονταν, σαν το κομμάτι του California Goths.

Παρόλο όλο αυτόν τον πειραματικό-alternative μανδύα, θεωρώ ότι τους σούπερ έξτρα πόντους παίρνουν από τα φωνητικά. Καταπληκτικά φωνητικά που σου θυμίζουν ακόμα και τους Bauhaus στις πρόβες τους. Γιατί κυρίως ο δίσκος είναι με τραγούδια και με εντυπωσιακά φωνητικά, που παραδόξως είναι μελωδικά, ακόμα και όταν από κάτω γίνεται ο χαμός!

Τελευταία αφήνω τους συνειρμούς που πολλές μου έφεραν προς τους Animal Collective, αλλά αυτό είναι όντως δίκαιο, καθώς οι AC είναι από τα κορυφαία συγκροτήματα της δεκαετίας που τελειώνει σε λίγο…Από το εναρκτήριο και μόνο ινστρουμένταλ κομμάτι rainbow everywhere γίνεται αντιληπτή αυτή η συσχέτιση. Μετά τα πράγματα απογειώνονται, αποκτούν και τρελλλλές ταχύτητες και άλλα πολλά.

Εντονότατες οι κοινές σχέσεις στη μουσική έκφραση στο κομμάτι Beach Goth. Αλλά γιατί και οι Violent Femmes να μην έβγαζαν πριν από χρόνια μια κομματάρα σαν αυτή του Friends are gone? Μια ταχύτατη καταγραφή της απώλειας για τους φίλους μας που εξαφανίζονται, αλλά να έτσι έκανε και ο Gordon Gano που αντί να βγάλει πριν 15 χρόνια μια τέτοια κομματάρα…πήγε ο αθεόφοβος και συνεργάστηκε με τους Πυξ Λαξ, έλεος δηλαδή!

Τώρα πως επιλέγει να προσθέσει ένα V πάνω στην αγγλική λέξη κύμα.. είναι γιατί θέλει να σερφάρει? Και γιατί προσθέτει και άλλο ένα V πάνω στο παραμορφωμένο κύμα του ονόματος για να δώσει τον τίτλο του δίσκου, είναι γιατί η μουσική του είναι κλεισμένη σε ένα δοχείο, ώστε τα κύματα να μην σβήνουν ποτέ στην ακτή αλλά να τρακάρουν από τα τοιχώματα και μετά αναμεταξύ τους.

Συμπερασματικά στον 2ο τους δίσκο με τίτλο WAVVVES υπάρχουν 16 κομματάτες, (σε απλές εκδόσεις βρίσκεις και 14..) φρεσκαδούριστικης προσέγγισης, από αυτά που θα κατευχαριστηθείς…και θα κάνεις πολλούς συνακροατές σου να εκνευριστούν. Τέλεια περίπτωση να έχεις τα ίδια γούστα με τον κολλητό σου, αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει (κυρίως γιατί πάνω από όλα θέλουμε να καπελώνουμε τους κολλητούς μας ότι έχουμε αλάθητο κριτήριο να αντιλαμβανόμαστε πρώτοι το πιο ξεχωριστό συγκρότημα… χαχα)

Μήνες πέρασαν από τότε που βγήκε αυτός ο δίσκος, αλλά ήθελα να γράψω έστω και τώρα που πύκνωσαν τα πρωτοβρόχια, γιατί θα τον βάλω στα καλύτερα της χρονιάς… και θέλω να έχει και 2 άράδες δίπλα…αλλιώς το κύμα θα ήταν…βουβό (σουέλ, έτσι τάσο;)

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
DELTA MACHINE
DEPECHE MODE
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT