Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΧΡΩΜΑΤΑ

ΧΡΩΜΑΤΑ

COO RECORDS

17/03/2009

Το αρκετά ενδιαφέρον σχήμα ΧΡΩΜΑΤΑ έβγαλε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο το χρωματιστό όνομά του. Ο στόχος προφανής: να χρωματίσει την καθημερινότητά μας μέσα από μια πανέμορφη και ρομαντική electronica. O δίσκος κυκλοφορεί από τη νεοσύστατη εταιρεία της Coo Records .

Είναι τόσο ευχάριστη η έκπληξη από την ακρόαση αυτής της δουλειάς που θες να αρχίσεις να διηγείσαι, να περιγράφεις και στο τέλος θα έχεις μπερδέψει τα σχόλια σου με τις νοσταλγικές σου θύμησες, τη μουσική με τα συναισθήματα. Το σίγουρο είναι πως θα νιώσεις πολύ οικεία ακούγοντας τα 14 κομμάτια του δίσκου.

Ήρεμα ως ένας φιλοξενούμενος στο σπίτι του κολλητού σου, καθώς η ζεστασιά είναι τόσο εύκολο να βγει. Μια νότα από το ηλεκτρικό πιάνο ή μια βόλτα από τον ήχο του βιολιού… είναι αρκετή να σε κάνει να νιώσεις άνετα. Συνεχίζοντας τη βόλτα στο σπίτι του κολλητού σου, ακόμα και αν τον επισκέπτεσαι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σου είναι αρκετό να δεις στη βιβλιοθήκη μια φωτογραφία,απότότε που πήγατε πριν χρόνια διακοπές στην Ιθάκη.

Τα Χρώματα δημιουργήθηκαν πριν από δύο σχεδόν χρόνια από την Εύα Ιεροπούλου και τον Φίλη Ιερόπουλο . Εξ Ημαθίας ορμώμενοι, από την πόλη της Βέροιας εισβάλλουν στην ημιμάθεια μας για τη ζώσα δημιουργική ικανότητα των νέων της Περιφέρειας, όπως το ντουέτο αυτό που διδάσκουν σε Ωδεία αλλά και video art στη Μ. Βρετανία και ασχολούνται συμμετέχοντας σε φεστιβάλ πειραματικής εικόνας στην Ευρώπη.

Εντυπωσιακή και η παραγωγή που έγινε στο Λονδίνο από τον Marcel Van Limbek, παραγωγό της Tori Amos, ενώ η ηχογράφηση των φωνητικών έγινε από τον μουσικό Κώστα Μπραβάκη (σύζυγο της Εύας Ιεροπούλου).

O δίσκος πατά γερά είτε με τις απλές μελωδίες είτε και με τα πειραγμένα σκρατς που συχνά συνθέτουν μια πιο ατμοσφαιρική διάθεση. Η προσθήκη φυσικών ήχων ή αυτών του τρένου είναι τα εναύσματα για τις συνειρμικές σου περιηγήσεις. Μέσα σε αυτόν τον ξεκάθαρο ηλεκτρονικό περίγυρο περιφέρονται ελεύθερα ήχοι από φλάουτα, ακορντεόν και έγχορδα, αλλά κυρίως αιθέρια φωνητικά, γλυκά, νοσταλγικά, ποιητικά. Ένας στίχος είναι αρκετός ώστε να προσδώσει έναν έντονο συναισθηματισμό στο κάθε κομμάτι. Τραγούδια για τα απλά που τόσο εύκολα συγκινούν. «όλη η πόλη είναι πια τυλιγμένη στα λευκά… θυμάσαι μια χρονιά που τηλεφώνησες να μου πεις ότι χιονίζει κι ας είναι Απρίλιος…», για τα απλά που αποτελούν τις αναγκαίες αφορμές ώστε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας.

Η όλη αυτή διάθεση, παρά την electronica μου έφερε στο νου την Αρλέτα της εποχής της Σερενάτας… και τις δημιουργικές συνθέσεις που τόσο πρωτότυπα εξέπεμψαν πριν τόσα χρόνια οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω. Μπορεί σε αρκετά σημεία τα μπιτια να σε πετάνε σε ambient στρώματα, αλλά πάνω από όλα απολαμβάνεις τη μελωδία και την ατμόσφαιρα αυτού του πολύ όμορφου δίσκου. Στο δε πολύ καλό ρυθμικό τραγούδι «Η Πόλη Σωπαίνει» τα φωνητικά της Natela Itschouaidze αναδεικνύουν μια τραγικότητα για τη σιωπή της Βέροιας στην υπόθεση του χαμογελαστού αγοριού της Άλεξ.

Συχνά η διάθεση γίνεται παιδική, ίσως γιατί ο δίσκος άρεσε πολύ και στον γιό μου, αλλά αυτό δεν εκφράζεται με αφέλεια αλλά με την αρχέγονη μορφή της αγάπης, πριν αυτή μετουσιωθεί σε νοσταλγία. Στο τραγούδι «αρκουδάκι» αυτό είναι πολύ έντονο.

Μια πολύ όμορφη δουλειά που οφείλετε να την αναζητήσετε, τουλάχιστον ως απάντηση για το ότι ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Τελικά ο δίσκος Χρώματα είναι μια παλέτα με 14 υποδοχές που όσο την ακούς, τόσο συναισθήματα και καθημερινότητα μπερδεύονται ώστε να σου αφήσει ένα ανέλπιστο γλυκό χαρμάνι.

www.chromata.info

www.myspace.com/chromatamusic

Κυριάκος Σκορδάς

Local
BLUES FOR THE WHITE NIGGER
MK-O
RISE
BROKEN SEALS
CLICHE
MONOVINE
BABY GURU
BABY GURU
HAUNTED
MAY ROOSEVELT
ELECTRONIC ATHENS THREE
VARIOUS ARTISTS
FADED PHOTOGRAPHS
ABSENT WITHOUT LEAVE
ΑΠ’ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
TRY A LITTLE ROMANCE
MARIETTA FAFOUTI
THIS SOUND
FIVE STAR HOTEL