Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

DREAD ASTAIRE (+ Κόρε Ύδρο)

21/12/2006

SERRES

30/12/2006

Δύο από τις τελευταίες συναυλίες του 2006 τις είδα στις Σέρρες. Συναυλίες εντελώς ανόμοιες μεταξύ τους, σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε διαφορετικά μέρη....αλλά ίσως όχι και με εντελώς διαφορετικά ακροατήρια.

Μία πρόσφατα στις 21/12/2006, μια Τετάρτη βράδυ στο Sugar. Εκεί μας ταρακούνησαν οι Θεσσαλονικείς Dread Astaire (παρέα με το πρωτοεμφανιζόμενο σχήμα των Shape Shifters).

Και άλλη μία, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11/12/2006 στο Εργατικό Κέντρο Σερρών. Εκεί μας συγκίνησαν οι Κερκυραίοι Κόρε Ύδρο.

Αναφορά σε αυτά τα γεγονότα, δεν γίνεται για λόγους ...ενός review, που στο φινάλε μπορεί και να μην αφορά πολύ κόσμο. Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με το αγκομαχητό στην επαρχία, που κρατά σε ...εγρήγορση αυτούς τους λίγους (τους έξω από το σωρό), που δεν αναζητούν (γιατί ξέρουν τι ψάχνουν), αλλά επιζητούν να κρατήσουν μια ... σχέση με τη σημερινή μουσική πραγματικότητα, μέσα από τα live. Και ευτυχώς με τις πρωτοβουλίες του RODON Fm κάποια πράγματα εξακολουθούν να φαντάζουν εφικτά.

Αν συνυπολογίσετε πως μια εβδομάδα νωρίτερα ήρθαν και έπαιξαν στις Σέρρες, σε ένα φανταστικό live, με πολύ κόσμο οι FILM και οι Zebra Tracks , τότε γίνεται αντιληπτό πως δόθηκε η δυνατότητα διεξόδου και... εξόδου σε αρκετό κόσμο.

Άλλωστε, όπως έχω ξαναπει, και για τα live, πρέπει να υπάρχει ...και καλλιέργεια ακροατηρίου ..και επανάληψη, ώστε να μπουν στο ...πρόγραμμα μας.

Από την άλλη όμως, πέραν των πρωτοβουλιών και των αμφίβολων...ποσοστών ενσωμάτωσης των συναυλιών στο υποσυνείδητο του κόσμου, ως δυνατότητα εξόδου, ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι πως εξακολουθούν και υπάρχουν συγκροτήματα που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το κοινό, ή ακόμη και να αυτοπαρουσιαστούν σε νέο κοινό. Και το κάνουν αυτό ανταποκρινόμενοι σε μια ευγενική πρόσκληση ενός καλού ραδιοφώνου, αδιαφορώντας για το οικονομικό (!! Ναι υπάρχουν τέτοια σχήματα), προτείνοντας απλά να τους καλυφθούν τα έξοδα της μετάβασης τους στις Σέρρες.

Έτσι άλλοι πήραν το αμάξι τους και ήρθαν οδικώς από την Κέρκυρα, με πάμπολλες δυσκολίες (διαβάστε στο site των Κόρε Ύδρο) ή άλλοι πιο απλά και ίσως και απόλυτα ροκ παίροντας το ΚΤΕΛ!! Έτσι γίνονται συναυλίες και με 10 ευρώ, αλλά ακόμη και με ελεύθερη είσοδο.

Μακριά λοιπόν από τα trendy…, μακριά από τον παραλογισμό των απαιτήσεων κάποιων άλλων ελληνικών συγκροτημάτων, που επειδή κάποιοι βάλαν τον Cave με 75 ευρώ, σου λένε εγώ γιατί να μη πάρω έστω 25 και 30!!!

Οι Dread Astaire και οι Κόρε Ύδρο ήρθαν, έπαιξαν, συγκίνησαν, ξεσήκωσαν, μας έκαναν να χαρούμε και ...έδωσαν και μια ελπίδα, πως μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες συναυλίες στις Σέρρες.

Οι κόρε ύδρο έπαιξαν ότι είχαν και δεν είχαν από τις έως τώρα κυκλοφορίες τους, αποδεικνύοντας πως πέραν των καλών συνθέσεων, είναι όλοι τους εξαιρετικοί μουσικοί. Μπορούν και συνδυάζουν τα λυρικά εσώψυχά τους μαζί με τρομερή δύναμη, που σε ορισμένες στιγμές έδιναν εκρηκτική ένταση στο live τους. Από τον Υπερνάνο ώς την πολύ καλή διασκευή των Magnetic Fields! Μετά το τέλος της εμφάνισης όλοι ήταν ευχαριστημένοι από αυτή την επικοινωνία (γιατί το live παραμένει πάντα το πιο αληθινό μέσο επικοινωνίας, μακριά από το φτιασίδωμα των παραγωγών και των ...ολοκληρωμένων δίσκων)

Στην άλλη πλευρά, με τους Dread Astaire , αισθάνεσαι όμορφα όταν από τα σκαλιά σπρώχνεις, ώστε να μπορέσεις να μπεις στο Sugar, στο ασφυκτικά γεμάτο Sugar, πιο γεμάτο από εκκλησία τη Μ. Πέμπτη. Κοινωνοί του ροκ εν ρολ εκατό και κάτι τύποι, και άλλοι που δεν μπόρεσαν να μπουν... Τη βραδιά άνοιξαν οι Σερραίοi Shape Shifters, που στην πρώτη τους εμφάνιση, σε έκαναν να τους προσέξεις και να ταρακουνηθείς στα instrumental τους δυνατά ταξίδια στα χνάρια των sonic youth και των Bevis Front! Στη συνέχεια το τριμελές σχήμα των Dread Astaire γρήγορα έστειλε ιδρώτα παντού. Το πάντρεμα των Stooges με το πιο σύγχρονο ήχο των Zutons ή των The Others. New bass in hell, take time to hate me και άλλα σπινταριστά, με τον ήχο να απλώνεται όμορφα και καθαρά, σε κάθε γωνιά. Τρεις ώρες κουνηθήκαμε και σε σώμα και σε ώτα...

Πάμε για τα επόμενα, αναζητώντας συγκροτήματα που κατανοούν τι σημαίνει ροκ εν ρολ. Τα άλλα, ας βάζουν τους διοργανωτές συναυλιών να μας τηλεφωνούν στο ΡΟΔΟΝ. Εμείς εδώ κερνάμε φιλοξενία, σουβλάκια, ακανέδες και θέλουμε live με ελεύθερη είσοδο (or almost free), ώστε να προσφέρουμε διέξοδο στο Σερραίο. Απλοί κανόνες.

Κυριάκος Σκορδάς

Live
JENS LEKMAN
29/11/2012
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010