Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

«Μάνος Λοΐζος. Μια μέρα ζωής»

07/04/2008

«Μάνος Λοΐζος. Μια μέρα ζωής»

Κείμενο – Επιμέλεια: Ισαάκ Σούσης

εκδόσεις ΙΑΝΟS-Α.Ε.Π.Ι.

Ο γνωστός στιχουργός Ισαάκ Σούσης γράφει και επιμελείται την έκδοση αυτή –στη σειρά IANOS ο μελωδός και σε συνεργασία με την Α.Ε.Π.Ι.– για τον συνθέτη, κατά κύριο λόγο, αλλά και στιχουργό Μάνο Λοΐζο. Ο Λοΐζος, παρά το σύντομο πέρασμά του από τη ζωή, στοίχειωσε το νεοελληνικό τραγούδι και αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο Ι. Σούσης συνομιλεί με όλα τα βασικά πρόσωπα στη ζωή του Λοΐζου, συγκεντρώνει κείμενα γραμμένα ειδικά για τον μεγάλο αυτόν δημιουργό και αναδημοσιεύει τα σημαντικότερα αποσπάσματα κειμένων και συνεντεύξεων για το πρόσωπό του. Καθώς ξετυλίγει την πορεία του Λοΐζου, ο Ι. Σούσης προχωρεί ποιητική αδεία και σε μια «ανασύσταση» της προσωπικότητάς του, «συνομιλώντας» πια με τον «άνθρωπο» Λοΐζο. Έμφαση δίνεται και στο όλο ιστορικο-κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο της εποχής όπου έδρασε ο σπουδαίος δημιουργός.

Το πορτραίτο ολοκληρώνεται με τη συμπερίληψη στο βιβλίο αυτό όλων των στίχων που έγραψε ο Μάνος Λοΐζος, με το χρονολόγιο του βίου του σε αντιστοιχία με τα τεκταινόμενα της περιόδου εκείνης καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο Ισαάκ Σούσης έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο στο τραγούδι με τα θρυλικά Ένας Τούρκος στο Παρίσι και Νότος, και τα δυο στο κλασικό πλέον album Παυσίλυπο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το 1996. Στον ίδιο δίσκο υπογράφει τους στίχους και στο Στην αγάπη είμαι Κνίτης, που έγινε επιτυχία σταδιακά όσο η Αριστερά συρρικνωνόταν και αποκτούσε λιγότερο «ξύλινη» γλώσσα. Παρά την εντυπωσιακή είσοδο, στη συνέχεια είχε τις ίδιες δυσκολίες που έχουν όλοι όσοι διεκδικούνε την αξιοπρέπειά τους και την προσωπικότητά τους σε ένα παγιωμένο και στεγανό σύστημα – αυτό που έχει οδηγήσει σε εκφραστικό και κοινωνικό αδιέξοδο τη ζωή σε αυτήν τη χώρα που η ιστορία της είναι η αμαρτία της. Ως εκ τούτου, η παραγωγή του περιορίζεται σε ελάχιστους συνεργάτες και οι δημόσιες σχέσεις του είναι αυτοσχεδιαστικές και περιορισμένες. Παρά το ότι θα μπορούσε να αραδιάσει κάμποσους τίτλους τραγουδιών που ακούστηκαν και άλλους τόσους τραγουδιών που θα είχε ενδιαφέρον να έχουνε ακουστεί, αισθάνεται ότι δεν τα έχει καταφέρει ως τώρα να κάνει αυτό που θα τον έβγαζε ασπροπρόσωπο στα μάτια των φίλων του και των ανθρώπων που εκτιμά.

Εκτός από στίχους έχει δημοσιεύσει την ποιητική συλλογή Κλίνατε επ’ άπειρον στις εκδόσεις Γαβριηλίδης και κείμενα σε συλλογικές δουλειές και βιβλία-αφιερώματα, όπως το πρόσφατο διήγημά του Ρύζι στον ατμό που δημοσιεύτηκε στον συλλογικό τόμο Φλέρυ: η φεγγαρική αηδόνα (εκδόσεις ΙANOS) όπου και αναφέρεται στην ανάμνησή του από τη μεγάλη καλλιτέχνιδα Φλέρυ Νταντωνάκη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια/Σχεδιασμός έκδοσης και εξωφύλλου: Πέτρος Παράσχης

Σελίδες: 504, Τιμή: 25 €, ISBN: 978-960-7827-77-7

Δελτίο Τύπου

Live
JENS LEKMAN
29/11/2012
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010