Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

NEW SALT

GEOFF FARINA, LUTHER GRAY, DAN LITTLETON

XENG/Penguin

2/1/2006

Μια ενδιαφέρουσα κυκλοφορία για εκλεπτυσμένα γούστα. Μια τριάδα μουσικών που «συζητά» ανταλλάσσοντας σκέψεις. Στοιχείο «κράχτης» η συμμετοχή του Geoff Farina, του ηγέτη του συγκροτήματος των Karate (και συνενόχου στους Secret Stars).

Μαζί του οι Luther Gray στα τύμπανα και ο Dan Littleton (από το αμερικάνικο συγκρότημα των IDΑ) στην επιπλέον κιθάρα.

Η όλη προσπάθεια έχει χαρακτήρα πειραματικό και εξερευνητικό, από αυτά που ο καλλιτέχνης «χάνεται» μέσα στον αυθορμητισμό του και στην εκφραστική αυτή εκτέλεση των τραγουδιών με κλειστά μάτια και σφιγμένους μυς. Εμείς μόνο ακούμε και δεν βλέπουμε την αφοσίωση των μουσικών.

Στα drums έχουν κυρίως την τιμητική τους τα πιατίνια, και ίσως αυτό είναι το στοιχείο που δίνει περισσότερες αβάντες ώστε ο τελικός ήχος να είναι τόσο κοντά στη jazz. Οι κιθάρες όμως είναι αυτές που δημιουργούν την ατμόσφαιρα, είτε με τα διακοπτόμενα σόλα, είτε με τα πετακτά κτυπήματα και τα κενά που αφήνουν, ώστε και η απουσία ήχων να είναι μέρος του ρυθμού. Κιθάρες που και αυτές έχουν μερικές φορές έντονο jazz χρώμα, όπως στο liquer store (το πιο τζαζ κομμάτι). Αρκετές φορές όμως έχουν κλασικό ροκ χαρακτήρα, θυμίζοντας ακόμη και ροκ δεκαετίας 70, άλλες πάλι φορές κινούνται στο ύφος του modern rock. Αν και είναι τόσο εκλεπτυσμένες οι εκρήξεις της κιθάρας, αποφεύγουν να έχουν γεύση ψυχεδέλειας και τελικά να μπούνε οι συνθέσεις αυτές σε όποια κλισέ. Ενδιαφέρον έχουν οι όποιες δυνατές εκτινάξεις, σε ακόρντα ή μονόχορδα, ενώ ένα συνεχές παιχνίδισμα των πιατινιών δημιουργεί το ατμοσφαιρικό τοπίο για τη μεγάλη κορύφωση, που ποτέ όμως δεν έρχεται.

Το γεγονός πως η τριάδα αυτή ξεκίνησε με το να ντύνει μουσικά ταινίες του βωβού κινηματογράφου, επεξηγεί και το σινεφίλ ύφος των κομμάτιών. Οι συναυλίες που συνόδεψαν ταινίες αφορούσαν τα φιλμ: Film -Saauel Beckett (του 1965), Emak Bakia - Man Ray (1927), Un Chat D’Amour - Jean Genet (1950). Υπνηλό το δίλεπτο Couch Arizona, αρμονικό το εναρκτήριο Harmonia, πολυσύνθετο το ομώνυμο new salt, εξερευνητικό το pouring water on stone, εκρηκτικό το song for che. Μια χαρά δίσκος είτε είσαι φίλος των Karate ή άλλων μη πολεμικών εγκεφαλικών τεχνών.

Κυριάκος Σκορδάς

Live
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010
THESE NEW PURITANS, Plissken festival
5/12/2010
ARCADE FIRE, FUCKED UP
28/11/2010